Projekt “Zelena kuća” promovira lokalne proizvode s područja Petrinje na hrvatskom tržištu

Trendovi na tržištu pokazuju porast osviještenosti potrošača o hrani koju konzumiraju i općenito o zdravom načinu života, što potvrđuje porast prodaje u trgovinama zdravom hranom. Sve je više potrošača koji su svjesni opasnosti komercijalnog uzgoja hrane i štetnosti uporabe pesticida i koji žele znati porijeklo hrane koju konzumiraju.

Hrvatska, unatoč svojim prirodnim bogatstvima i mogućnostima uzgoja zdrave hrane, još uvijek uvozi značajne količine hrane nepoznatog porijekla. Upravo zbog toga, postoje mnogi državni programi i poticaji za uzgoj lokalne zdrave hrane te se pojavljuje sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se okreću ekološkom i organskom načinu uzgoja.

zelena kuća

Grad Petrinja smješten je na ruralnom području i mnogim potporama i aktivnostima potiče ruralni razvoj. Unatoč tome, mnogi poljoprivrednici susreću se s raznim problemima od kojih je jedan plasman proizvoda na tržište. Nedostatak znanja i stručnosti na području marketinga i prodaje odražavaju nezadovoljavajući poslovni rezultati, što mnoge od njih obeshrabruje. Stoga je kreativna agencija D.Point u suradnji s gradom Petrinjom, pokrenula projekt „Zelena kuća“, kojemu je osnovna zadaća poboljšati plasman lokalnih proizvoda s područja Petrinje na hrvatskom tržištu.

Od kuda krenuti? – Od vizualnog identiteta!

zelena kuća

Prvi korak u lansiranju novog branda je definiranje ciljne skupine i istraživanje tržišta. Online i offline metodama istražili smo tržište: gdje se prodaju slični proizvodi, kako su cjenovno pozicionirani, kako izgledaju prodajni prostori, kakva im je komunikacija, tko je sve konkurencija i sl. Nadalje: tko su naši proizvođači, kakvi su njihovi proizvodi u odnosu na slične proizvode na drugim područjima Hrvatke, koji je njihov USP (unique selling point), tj. zašto bi netko izabrao baš proizvode Zelene kuće od šarolike ponude sličnih proizvoda na tržištu.

Tko je kupac proizvoda Zelene kuće: gdje živi, koliko ima godina, ima li vlastitu kuću ili stan, je li u braku ili single, kakav mu je lifestyle i koji su mu interesi, koliko zarađuje, je li vjeran brandovima koje koristi i kakve su mu kupovne navike, gdje i kako prikuplja informacije i sl.

Na temelju dobivenih podataka kreiran je vizualni identitet Zelene kuće, razrađena je strategija komunikacije i uređen interijer, kako bi sve zajedno bilo usklađeno i „pričalo istu priču“. Na taj način podiže se vidljivost i gradi prepoznatljivost branda.

Zelena kuća – case study

zelena kuća

S obzirom da je Zelena kuća prvi ovakav projekt u Petrinji, agencija D.Point odlučila je na temelju njega napraviti case study, kako bi se slični projekti mogli primijeniti i u drugim gradovima.

“U svibnju će biti prvi rođendan Zelene kuće i imat ćemo konkretne podatke o prodaji proizvoda svakog proizvođača. Dobivene rezultate usporedit ćemo s dosadašnjim prodajnim rezultatima svakog proizvođača i na taj način odrediti koliki je „impact“ ostvarila Zelena kuća na plasman njihovih proizvoda.”, izjavila je Maja Puškarić.

zelena kuća

U planu je i razvijanje vlastitog branda Zelene kuće, što će isto biti zanimljiva tema za novi case study.

Foto: D.Point

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovni objekt b. t. c. Nedelišće

Robotizacija, automatizacija i doprinos lokalnom gospodarstvu – Otvoren novi poslovni objekt...

Pokrenut kao obiteljski obrt Tomašić davne1981., ovog je mjeseca tvrtka svečano otvorila svoj novi poslovni objekt. Projekt vrijedan 17,5 milijuna kuna...