Žene na Facebooku samouvjerenije od muškaraca

Žene na Facebooku imaju topliji pristup, koriste jezik pomirljivog i ohrabrujućeg tona i samouvjerenije su od muškaraca, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Muškarci se više ljute, češće se upuštaju u argumentiranja, manje su ljubazni i osobniji.

Istraživanje o rodu i jeziku na Facebooku

Istraživanje pod nazivom „Žene su toplije, ali ne i manje samouvjerene od muškaraca: rod i jezik na Facebooku“ odvijalo se na pet sveučilišta u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, a proučavalo se ponašanje žena i muškaraca na Facebooku.

Kod istraživanja se koristio računalni program za analiziranje deset milijuna statusa i komentara koje je objavilo više od 65.000 korisnika Facebooka, a koji su pristali biti dijelom studije.

Znanstvenici su na temelju ovog istraživanja pronašli zanimljive razlike u načinu izražavanja muškaraca i žena na internetu. Muškarci su se češće ljutili i upuštali u argumentiranja, dok su žene na Facebooku imale topliji pristup. Žene su češće izražavale pozitivne emocije (ushićenost, sreću, ljubav, rođendan, zahvalnost), a rasprava na Facebooku se najčešće odnosila na društvene odnose s prijateljima i obitelji. Muškarci su koristili teme o natjecateljskim aktivnostima i manje osobne teme (nogomet, bitku, pobjedu, neprijatelja, slobodu). Uz to, voljeli su dijeliti mišljenja o igranju video igrica.

Žene na Facebooku toplije, ali i samouvjerenije od muškaraca

U drugom istraživanju, na temelju poruka 15.000 korisnika Facebooka analizirali su  pripadnost i toplinu u odnosu na bezličnost i hladnoću te samouvjerenost i dominaciju u odnosu na neizravnost i pasivnost.

I dok se u prvom dijelu pokazalo kako su žene toplije, suosjećajnije, drugi dio istraživanja pokazao je kako su žene i samouvjerenije od muškaraca kada se govori o društvenim temama. Češće koriste riječi kao što su ‘zabava’, ‘ples’, ‘klub’ i ‘želim’.

Ovi rezultati su tako pokazali odmak od prethodnih istraživanja, u kojima se vidjelo da su muškarci dominantniji i uporniji od žena, što bi moglo značiti i napredak u načinu kako percipiramo rod i jezik.

Facebook je odbio komentirati rezultate istraživanja.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...