Šefica vam možda neće donijeti veću plaću, ali mogućnost napredovanja hoće

Kako sve više žena dolazi na vodeće pozicije, mnogi bi mogli pomisliti da će one utjecati na postojeće probleme u rodnim razlikama i pružiti drugim ženama mogućnost za bolju plaću.

Ali jedno je istraživanje pokazalo da to baš i nije istina. Upravo naprotiv – šefica bi mogla biti uzrok vaše manje plaće. Barem za ženske zaposlenike.

Menadžerice ne smanjuju rodnu razliku u plaćama

Sameer B. Srivastava i Eliot L. Sherman proveli su istraživanje kojim su htjeli vidjeti kako se plaće zaposlenika oba spola mijenjaju kad zamijene muškog šefa sa ženskim (i obrnuto).

Istraživanjem su otkrili da su žene koje su zamijenile muškog šefa sa ženskim, financijski prošle lošije od muških kolega, odnosno dobile su manju plaću od kolega koji su napravili istu stvar. No, taj uzorak postoji samo kod šefica i njihovih zaposlenica koje ne ostvaruju vrhunske rezultate. Naime, općenito gledajući, nije nađena nikakva povezanost spola osobe na menadžerskoj poziciji i smanjenja plaće.

Istraživanje su proveli na 1701 zaposleniku u SAD-u, a analizirali su njihove podatke o zaposlenju (plaća, godišnje procjene rada, demografski podaci i sl.) od 2005. do 2009. godine.

Koautorica istraživanja Sameer B. Srivastava dala je jedno od mogućih objašnjenja zašto je to tako, a to je da se žene na vodećim pozicijama možda boje da budu podcijenjene od svojih šefova zbog povezanosti s zaposlenicom koja ne ostvaruje vrhunske rezultate. Pa se zbog toga može dogoditi situacija da će menadžerica jače kazniti zaposlenicu od muškog šefa, čak i ako se njezina produktivnost i rezultati rada povećaju.

Kako je za svaku promjenu potrebno vrijeme, tako je i za smanjenje rodnih razlika. Autori istraživanja kažu da je jedini pravi način da se smanji ta razlika promjena organizacijske kulture o rodnoj ravnopravnosti, a ne samo povećanje broja žena na vodećim pozicijama.

Sindrom „pčele kraljice“ je mit

Za razliku od gore navedenog istraživanja koje kaže kako žene na vodećim pozicijama ne smanjuju razliku u plaćama, jedno je drugo istraživanje pokazalo da ipak pomažu drugim ženama, barem kod napredovanja.

Termin sindrom „pčele kraljice“ postao je popularan od istraživanja provedenog 1973. godine koje je pokazalo da menadžerice koriste svoju poziciju kako bi druge žene, u kojima vide konkurenciju, držale podalje od vodećih mjesta i da su puno kritičnije prema drugim ženama, nego što su prema muškarcima.

Od tog istraživanja uzrečica da je „žena ženi najgori neprijatelj“ postala je izuzetno popularna, što možemo vidjeti i u brojnim filmovima, kao što je megapopularni film i knjiga Vrag nosi Pradu.

Ali, najnovije istraživanje provedeno od strane Columbia Business School, pokazalo je da je taj sindrom zapravo mit, piše The Guardian.

Istraživači su proveli 20 godina provodeći ankete među timovima menadžera u preko 1500 kompanija diljem SAD-a i ono što su pronašli je upravo suprotno – da žene zapravo pomažu drugim ženama da dođu do napredovanja i da pravi razlog zašto nema dovoljno žena na vodećim pozicijama nije sindrom „pčele kraljice“, već napori muškaraca da zadrže kontrolu nad menadžmentom.

Zaposlenice u kompanijama sa ženama na poziciji CEO-a imat će veće šanse za napredovanje od kompanija s muškarcima na poziciji CEO-a. Štoviše, istraživači su otkrili da muški CEO-i prestaju davati promaknuća ženama kada ispune određenu kvotu za vodeće pozicije, a to je najčešće jedna žena na seniorskoj poziciji. Dok s druge strane, ženski CEO će, svjesno ili nesvjesno, radije odabrati ženu za napredovanje od muškarca.

„Nekada se vjerovalo da žene neće pomoći drugim ženama u napredovanju zbog straha od konkurencije. Ovo novo istraživanje pokazuje da je vrijeme da se ideja o ženama na seniorskim pozicijama kao „pčelama kraljicama“ napokon odbaci“, rekla je Helen Fraser, CEO kompanije GDST.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više