Žene većina u SAP Hrvatska

Sonja Popović je pred nešto više od mjesec dana preuzela poziciju direktorice SAP Hrvatska.

Svoje obrazovanje i iskustvo je stjecala u dominantno muškim područjima. Ova rođena Puljanka, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu završila je matematiku, inženjerski smjer, matematičku informatiku i statistiku. Dodatno je ulagala u svoje obrazovanje na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te na MBA studiju na Ekonomskom fakultetu.

>>MBA za žene višestruko koristan

Prije nego što je karijeru okrunila pozicijom direktorice SAP Hrvatska, iskustvo je stjecala kao članica IT projektnog tima u Krašu, zatim Info Opusu, gdje je napredovala do pozicije direktorice tvrtke, te nastavila u vodećem sistem integratoru Combisu. Prije dolaska na ovu poziciju radila je u Oracle na poziciji account managera za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Radite u IT konzaltingu, i IT i konzalting su poznati po malom broj žena. SAP globalno ima 30% žena, od čega ih je 18% na managerskim pozicijama s ciljem povećanja na 25% do 2017. Kakva je situacija u Hrvatskoj, koliko imate zaposlenih i koliko je od toga žena?

Vezano za broj zaposlenih, u SAP Hrvatska ima nas 14, a od te brojke većina je žena, i to čak 10, tako da je situacija obrnuta od one koju ste naveli a vezana je za globalne pokazatelje! Želim istaknuti kako je naša prednost u malom i fleksibilnom timu, koji je spreman odgovoriti na sve izazove.

Većina kolegica su i majke i svoj posao uz ostale obiteljske obveze mogu raditi i od kuće. Naime, korporacija poput SAP-a osigurava sve preduvjete kako bi zaposlenice imale uravnotežen privatni i poslovni život.  Nerijetko, uvjeti na porodiljnom ili roditeljskom dopustu  ostaju isti kao i pri redovnom obavljanju poslova. Naša HR služba kontinuirano provodi monitoring razvoja zaposlenika i odgovara na sve potrebe te pravodobno odgovara na potrebe fleksibilnog radnog mjesta prilagođenim potrebama zaposlenica.

 Znamo da se žene ne odlučuju za IT zbog rodnih predrasuda, a za konzalting zbog čestih putovanja. Što je vas privuklo ovom poslu i koje prednosti bi istaknuli? Postoje li neke korporativne inicijative koje olakšavaju teške strane posla?

Ovom poslu me prije svega privukla dinamika samog posla i timski rad. U svojoj karijeri prošla sam mnoge pozicije i nikad nisam osjećala da sam zbog toga što sam žena, zapostavljena ili da prema meni netko ima predrasude. Smatram da je ispunjenje postavljenih ciljeva i ostvarenje poslovnih rezultata glavna vodilja uspjeha.  Naravno, SAP s obzirom na svoju globalnu prisutnost poštuje i uvažava svakoga te na taj način aktivno sudjeluje i ispunjava sve norme i pravila koja se tiču kvalitetnog radnog mjesta za sve svoje zaposlenike, bez obzira na sve moguće različitosti.

Nedostatak tehničkih vještina je još jedna predrasuda koja muči žene u biznisu. Da li je za ženu koja želi raditi u SAP-u nužno da ima IT znanje ili je dovoljno, na primjer, ekonomsko iskustvo, odnosno dobro poznavanje poslovnih procesa? Kakav profil stručnjaka zapošljavate?

Ne bih se složila sa vašom opaskom da kod žena postoji nedostatak tehničkih vještina. Na kraju krajeva i sama sam bila u aplikativnom dijelu razvoja aplikacija i mogu vam potvrditi kako nemali broj žena barata tehničkim znanjima bolje i od nekih muških kolega. S druge strane za vođenje poslovanja tvrtke poput SAP-a, potrebne su i druga znanja i iskustva koja se prije svega vezuju uz ekonomske parametre bez kojih je teško ostvarivati i pratiti poslovna kretanja i rezultate. Kad govorimo o zapošljavanju, ono prije svega ovisi o potrebama vezanim za određenu poslovnu potrebu, a najčešće zapošljavamo ljude elektrotehničkog i ekonomskog profila.

Konzalting također zahtijeva dobre prodajne i prezentacijske vještine, konzultant mora biti proaktivan, što žene često nisu. Kako ste vi razvijali ove vještine i mogu li se one uopće naučiti?

Kao i sve u životu i konzalting je stvar iskustva i izgradnje osobe koja se tim poslom bavi. Proaktivnost je potrebna u svakom segmentu poslovanja, a konzultant  mora svojim autoritetom i znanjem pokazati i uvjeriti sve sudionike projekta u svoju sposobnost i kompetenciju. Te stvari se uče cijeli život i samo iskustvom, znanjem i konstantnim učenjem možete se pozicionirati na uvjerljiv i ciljevima orijentiran način.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...