Ženski put prema uspjehu traži unutarnje ispunjenje

Žene imaju drugačiji put prema uspjehu nego što im je društvo odredilo, otkrila je doktorica Marcia Reynolds, predsjednica tvrtke “Convisiong LLC“, stručnjakinja za „mozak“ koja pomaže ljudima da shvate zašto rade to što rade. Tu zanimljivu činjenicu otkrila je istražujući za svoju doktorsku disertaciju, ali i u knjizi „Wander Woman“.

Ženski put prema uspjehu podrazumijeva i ispunjenje

„Otkrila sam da je danas sve veći broj žena u svom poslu motiviran kretanjem i značenjem, umjesto novcem i titulom. Novac i titula motivi su im samo kada im mogu omogućiti nove izazove koje će savladavati i pružiti ispunjenje onih za kojima žude“, primijetila je doktorica. Dodaje da kao rezultat toga žene, kako bi postigle uspjeh, odabiru drugačiji put od onoga kojeg im je društvo tradicionalno dodijelilo. Nije da ne vole sve one korporativne nagrade, ali im je važnije osjećati neko unutarnje zadovoljstvo.

Danas se, zaključila je u svojoj knjizi, žene nisu spremne odreći svog zadovoljstva zbog karijere, kao što su to nekada činile njihove majke koje su taj potez smatrale posve normalnim. Uspješne žene danas vjeruju da mogu biti i CEO-i i majke, ako to požele.

“Štoviše, super uspješne žene danas vole činiti stvari za koje su im drugi rekli da ne mogu. One se ne prijavljuju za posao – one same traže svoje prilike, ne smatraju da su nevidljive, kao što su to mislile njihove majke, već za sebe misle da su nepobjedive, što onda uzrokuje neke druge probleme na profesionalnom i osobnom nivou”, ispričala je Reynolds.

Naime, zbog uspjeha kojeg su postigle i obilja u kojem se nalaze, pati njihova impulzivnost, pa čak i njihova strast. Još uvijek se moraju suočavati s barijerama na poslu, ali i unutarnjim demonima, prije nego postignu mir kojeg očajnički traže.

Pa kako da onda žene usklade svoje potrebe s natjecateljski orijentiranom radnom okolinom u kojoj se nerijetko nalaze? Postoji li za njih neki put prema uspjehu koji ispunjava njihove potrebe, ali im ujedno i hrani dušu, pita se Reynolds.

Wendy Wallbridge, konzultantica i trenerica, pionirka koja nudi razvojne programe transformacijskog vodstva u korporacijama, provela je godine istražujući i otkrivajući kako žene mogu slijediti alternativni put prema uspjehu i vodećim pozicijama. Model u njezinoj novoj knjizi naziva “Spiraling Upward: The 5 Co-Creative Powers for Women on the Rise  osnažuje žene kako bi postale poduzetnice svog života slijedeći posve drugačiji put od onog kojeg su naučile tijekom školovanja ili od svojih mentora.

Naučile smo kako se stvari rješavaju na muški način, odnosno savladavajući prepreku po prepreku. U ovom modelu teži se postići sljedeće: pohvale, postignuća, akvizicije i odobrenje.

U svom modelu Wendy još dodaje kako je bitno biti svjestan u odabiru svoje energije, misli, osjećaja i govora s naglaskom na poduzimanje akcije.

“Žene čine 51 posto svjetske populacije, više od pola ukupne radne snage i kontroliraju oko 85 posto potrošačkih odluka. Nikada se prije nije dogodilo da imaju toliki utjecaj u tako puno područja te da su tako dobro obrazovane kao danas. No, zašto onda mi žene i dalje imamo osjećaj da nam uspjeh izmiče? Zašto se ponekad borimo da bismo naš pogon održale živim? Muški model poznat kao “glavu dolje i ravno naprijed bez obzira na cijenu do uspjeha” nikada nas neće dovesti do ispunjenja. Žene nisu dizajnirane za ravan i uzak put, ali sve do danas nisu imale izbora”, govori Wendy u svojoj knjizi, pojašnjavajući kako je svjesna nezadovoljstva korporativnih žena da pronađu alternativni put ka uspjehu.

Zato njezina knjiga nudi uvjerljiv put kojeg žene mogu slijediti da bi uspjele na drugačiji način – na način da korak po korak otključaju svoju moć i postignu uspjeh prema vlastitim uvjetima.

Žene se moraju osnažiti iznutra kako bi se dobro osjećale

Spiral up” metoda ili “spiralnim putem prema vrhu” uči žene da njeguju svojih pet kreativnih moći energije, misli, govora, osjećaja i djelovanja koje su osnove za samoostvarenje. U knjizi također savjetuje i sljedeće:

1. Upoznajte sami sebe

Otkrijte svoje snage, strahove i strasti. Posebno je dobro otkriti i strahove jer tada znate što s njima napraviti i kako se nositi. Na taj vas način vaša vlastita ranjivost osnažuje, umjesto da vas sabotira i usporava. Osim što trebate spoznati što je za vas najbolje, trebate i gledati i diviti se kako se vaše želje s vremenom pomiču s mjesta i ispunjavaju.

2. Vježbajte samosuosjećanje i samodostatnost

Oprost je važan za vaše zdravlje i dobrobit. To znači da morate znati oprostiti prvo sebi i shvatiti da ste dovoljni baš onakvi kakvi jeste. Naravno, uvijek se može naučiti više i znati više, no sposobnost da volite daje vam najveću kreativnu snagu u životu.

3. Slijedite svoje najdublje želje

Na taj će način vaše putovanje biti ispunjeno strahopoštovanjem, izazovima i samoispunjenjem. Svatko od nas mora zadovoljiti neke osnove ljudske potrebe kao što su one za hranom i skloništem, no kad se pred vama nalazi neka velika životna odluka, prvo zapitajte svoje srce što želi i “trbuh” što je dobro za vas. Bolje je i posrnuti na putu, nego živjeti život pun žaljenja.

4. Odlučite kako se želite osjećati i na što ćete se fokusirati

Na taj ćete način izvući svoj maksimum. Tijekom dana budite svjesni da možete aktivno upravljati svojim mislima, energijom i osjećajima.

Marcia Reynolds, s početka naše priče, vjeruje da se ovaj spiralni model može podjednako primijeniti i na muškarce i na žene, jer svi imamo tu sposobnost da taknemo svoju srž i izgradimo autentičan i ispunjen život.

“Sviđa mi se ideja da se možemo osnažiti iznutra prema van, umjesto da kraj radnog dana ili karijere dočekamo potpuno iscijeđeni i iscrpljeni”, prokomentirala je Reynolds dodajući kako Wendy savjetuje da ne treba samo trošiti svoju energiju na druge, već ju i iskoristiti kao vlastiti oslonac u životu.

“Kad sami sebe punite energijom možete toliko toga više dati u svim područjima svoga života – poslovnom, obiteljskom, pa i svijetu u cjelini. Put ka uspjehu je onda ustvari unutarnje putovanje puno značajnih i opipljivih nagrada”, zaključila je Reynolds.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...