4 stvari koje ne bi trebale biti u vašem životopisu

Najvažnije pravilo pri pisanju životopisa je biti iskren i iznositi istinite, točne i potpune informacije. Mnogi danas uljepšavaju svoje životopise kako bi što lakše došli do posla.

Vještine kojima nije mjesto u životopisu

Životopis je biografija, odnosno kratki opis poslovnog života u kojem se nastojimo što bolje predstaviti. Poslodavci vrlo često odabiru kandidate upravo na temelju onih vještina koje su kandidati pretjerano istaknuli prilikom navođenja razine stručnosti u životopisu. Kandidatima se takva taktika obija o glavu kada dođu na razgovor za posao, no također i poslodavcu jer će izgubiti vrijeme samo zato što se nije vodio činjenicama.

Najčešći promašaji u životopisima su isticanje svih stvari u kojima smo vješti, kao i korištenje alata, primjerice MS Officea – Worda, Outlooka, Excela. U današnje vrijeme, poznavanje softverskih programa se naprosto podrazumijeva. O računalima ovisimo svakodnevno, mlađe su generacije rođene s računalom. Dakle, nepotrebno je isticati vještine koje nemaju značaj za određeni posao.

Međutim, ako posjedujete certifikat naprednog korištenja i znanje nekih drugih programa koji su potrebni za posao na koji se prijavljujete, tada svakako trebate istaknuti te vještine.

Što izbaciti iz životopisa?

Tehnološki poduzetnik Brian de Haaff smatra da ove četiri stvari danas više ne bi trebale biti u vašem životopisu, osobito ako posao tražite u IT industriji:

1. Osnovne vještine

Životopis se po nečemu treba bitno razlikovati od ostalih kandidata, kako bi vas poslodavac lakše uočio. Umjesto da naglašavate jednostavne vještine koje svi naglašavaju, istaknite ono u čemu ste izvanredni te zašto ste baš vi idealan kandidat za traženo radno mjesto.

2. Očite stvari

Ukoliko se javljate u tehnološku tvrtku, podrazumijeva se da znate kako koristiti softver te je nepotrebno to isticati. Međutim, za poslove gdje se traže dobro poznavanje i razumijevanje korištenja softvera, preporuča se da istaknete.

3. Fokusiranje na pogrešne stvari

Vaš životopis bi trebao pomoći poslodavcima da jasno vide vaš potencijal. Važno je da je životopis prilagođen konkretnom oglasu te da sadrži ključne poslove, konkretne projekte, postignuća, a ne poslove koji su tražili drugačije vještine od navedenih u konkretnom oglasu.

4. Traćenje dragocjenog prostora

Proučavanje vašeg životopisa traje samo šest sekundi i u tom periodu poslodavci bi trebali skenirati i vidjeti vaše uspjehe, stoga im dajte nešto što će željeti pročitati.

Ukoliko ste bez iskustva, možete staviti veći naglasak na obrazovanje i praksu te na komunikacijske sposobnosti i strane jezike.

Obratite pažnju na to kako ste doprinijeli radu tima, što ste postigli u svojoj karijeri, a životopis neka vam bude izlog tih rezultata.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -