Božić bez stereotipa – igračke za djecu su samo igračke, bez obzira na spol

Božićne rasprodaje već su odavno počele, trgovine su prepune igračaka za djecu, a kataloge božićne ponude trgovina možemo pronaći na svakom kućnom pragu. Kao što ste imali priliku primijeniti, na reklamama na televiziji ili u spomenutim katalozima igračke za djecu su razvrstane na igračke za djevojčice i igračke za dječake. Jedan je trgovački lanac odlučio napraviti katalog igračaka za djecu bez stereotipne podjele na spol.

Ne postoje igračke za dječake i djevojčice, postoje samo igračke

Système U, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Francuskoj, snimio je jedan poseban video kojim je poslao snažnu poruku djeci – da su igračke namijenjene svoj djeci, bez obzira na klišeje i stereotipne podjele na spol.

Djecu se od malih nogu uči raznim klišejima i stereotipnim podjelama. Na početku djeca objašnjavaju kako su roze stvari namijenjene djevojčicama, a plave dječacima. Jedna djevojčica objašnjava kako se dječaci ne igraju bebama jer se ne znaju brinuti za djecu. Druge kažu kako dječaci igraju nogomet i igraju se s pištoljima i puškama, a djevojčice se vole igrati u kuhinji. Jedan dječak je čak rekao da „ako je dvorac roze boje, onda je za djevojčice“.

No, ono što se dogodilo sljedeće pokazalo je da su svi ti stereotipi i klišeji odraz onoga što ih se učilo od malih nogu, a ne njihovo stvarno razmišljanje.

Naime, djecu su pustili u veliku sobu prepunu igračaka i dopustili im da se igraju s igračkama po svom odabiru. Tako su djevojčice odmah „skočile“ na kamione, bubnjeve, autiće, građevinske materijale i druge igračke „za dječake“, a dječaci su se igrali s igračkama „za djevojčice“. Tako je jedan dječak pripremao večeru, drugi se brinuo za bebu, a jedan je dječak, odjeven kao super heroj, usisavao kuhinju.

„Volim se igrati sa svim igračkama, za dječake i za djevojčice“, iskreno je izjavila jedna djevojčica.

Cijelo to vrijeme dok su se djeca igrala, fotografkinja je slikala djecu za božićni katalog trgovačkog lanca u kojem igračke nisu bile podijeljene na igračke za dječake i djevojčice. Poručili su da “ne postoje igračke za dječake i djevojčice, postoje samo igračke”.

Na kraju reklame trgovački lanac poslao je poruku da žele pružiti djeci sliku boljeg svijeta jer je to sam smisao Božića.

Svi smo odrastali na stereotipima i klišejima o muško-ženskim ulogama. Kod male djece takvi stereotipi još nisu usađeni jer djeca još nisu svjesna kako svijet zapravo funkcionira. Ali ovakve reklame šalju snažnu poruku – da bi djeca sama trebala odlučivati s čim će se igrati ili što će odjenuti, što na kraju kasnije u životu može utjecati na njihovu odluku o odabiru budućeg zanimanja koje neće biti u okvirima društvenih stereotipa.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...