Božić bez stereotipa – igračke za djecu su samo igračke, bez obzira na spol

Božićne rasprodaje već su odavno počele, trgovine su prepune igračaka za djecu, a kataloge božićne ponude trgovina možemo pronaći na svakom kućnom pragu. Kao što ste imali priliku primijeniti, na reklamama na televiziji ili u spomenutim katalozima igračke za djecu su razvrstane na igračke za djevojčice i igračke za dječake. Jedan je trgovački lanac odlučio napraviti katalog igračaka za djecu bez stereotipne podjele na spol.

Ne postoje igračke za dječake i djevojčice, postoje samo igračke

Système U, jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Francuskoj, snimio je jedan poseban video kojim je poslao snažnu poruku djeci – da su igračke namijenjene svoj djeci, bez obzira na klišeje i stereotipne podjele na spol.

Djecu se od malih nogu uči raznim klišejima i stereotipnim podjelama. Na početku djeca objašnjavaju kako su roze stvari namijenjene djevojčicama, a plave dječacima. Jedna djevojčica objašnjava kako se dječaci ne igraju bebama jer se ne znaju brinuti za djecu. Druge kažu kako dječaci igraju nogomet i igraju se s pištoljima i puškama, a djevojčice se vole igrati u kuhinji. Jedan dječak je čak rekao da „ako je dvorac roze boje, onda je za djevojčice“.

No, ono što se dogodilo sljedeće pokazalo je da su svi ti stereotipi i klišeji odraz onoga što ih se učilo od malih nogu, a ne njihovo stvarno razmišljanje.

Naime, djecu su pustili u veliku sobu prepunu igračaka i dopustili im da se igraju s igračkama po svom odabiru. Tako su djevojčice odmah „skočile“ na kamione, bubnjeve, autiće, građevinske materijale i druge igračke „za dječake“, a dječaci su se igrali s igračkama „za djevojčice“. Tako je jedan dječak pripremao večeru, drugi se brinuo za bebu, a jedan je dječak, odjeven kao super heroj, usisavao kuhinju.

„Volim se igrati sa svim igračkama, za dječake i za djevojčice“, iskreno je izjavila jedna djevojčica.

Cijelo to vrijeme dok su se djeca igrala, fotografkinja je slikala djecu za božićni katalog trgovačkog lanca u kojem igračke nisu bile podijeljene na igračke za dječake i djevojčice. Poručili su da “ne postoje igračke za dječake i djevojčice, postoje samo igračke”.

Na kraju reklame trgovački lanac poslao je poruku da žele pružiti djeci sliku boljeg svijeta jer je to sam smisao Božića.

Svi smo odrastali na stereotipima i klišejima o muško-ženskim ulogama. Kod male djece takvi stereotipi još nisu usađeni jer djeca još nisu svjesna kako svijet zapravo funkcionira. Ali ovakve reklame šalju snažnu poruku – da bi djeca sama trebala odlučivati s čim će se igrati ili što će odjenuti, što na kraju kasnije u životu može utjecati na njihovu odluku o odabiru budućeg zanimanja koje neće biti u okvirima društvenih stereotipa.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Žene za otok Pag 2024

Ove žene oblikovale su život na otoku Pagu

Svjesna važnosti ženske uloge unutar zajednice, Turistička zajednica Općine Kolan organizirala je konferenciju Žene za otok Pag. Konferencija je održana u...