Automatizirajte svoj život – pametna tehnologija radi za vas

U privatnom i poslovnom životu postoji čitavi niz aktivnosti koje ponavljamo iz dana u dan. Neke su nam postale dio svakodnevne rutine i gotovo da i ne obraćamo pažnju na njih, dok su druge zamorne i oduzimaju nam previše vremena, a opet ne možemo im pobjeći.

No, svim takvim aktivnostima zajedničko je da ih danas, zahvaljujući brojnim tehnološkim dostignućima, možemo zamijeniti jednostavnim aplikacijama koje ih rješavaju umjesto nas.

Automatizacija svakodnevnih aktivnosti

Kako bi dobio što više slobodnog vremena za sebe ili za posao, čovjek je pribjegao automatizaciji pojedinih svakodnevnih aktivnosti. Podsjetnik za sastanak, ažuriranje imenika kontakata, vođenje osobnih i poslovnih financija, popunjavanje kalendara događanja, tek su dio aktivnosti koje obavljamo gotovo svakodnevno, a neke i više puta tijekom dana.

Uz malo truda za sve ove poslove možete pronaći virtualnog partnera koji će ih ubuduće obavljati umjesto vas.

Pametni telefon, tablet i prijenosno računalo sastavni su dijelovi gotovo svakog ureda. Njihove karakteristike i prednosti mogu se iskoristiti i u dijelu automatizacije velikog dijela svakodnevnih rutina.

No, ne gledaju baš svi blagonaklono prema novim tehnologijama. I dok jedni ističu mogućnosti uštede vremena, drugi upravo u modernim tehnologijama vide glavne krivce za gubitak tog istog vremena, bilo da provjeravamo statuse i sadržaje na društvenim mrežama, pregledavamo zabavne servise poput Youtubea ili pak jednostavno – “surfamo” internetom.

Automatizacija ne mora uvijek biti i dobro rješenje. Odustajanje od dosadašnjih aktivnosti i usvajanje novih sustava djelovanja, kao što je automatizacija, jednako je usvajanju novih navika. A to nikako nije jednostavno. Jer ukoliko novi sustav ne odgovara vašem karakteru ili se kosi s načinom na koji ste do tog trenutka rješavali probleme i situacije u kojima ste se našli, nećete ga nastaviti primjenjivati bez obzira koliko vam ljudi iz okoline sugerirali drugačije.

Automatizacija privatnog i poslovnog života

Ukoliko se pak odlučite na zaokret i prihvatite mogućnosti automatizacije privatnog i poslovnog života imajte na umu nekoliko stvari. Uređaji koji se nude na tržištu, koliko god pametni bili, mogu vas iznevjeriti. Prazna baterija na pametnom mobitelu, zagubljeni tablet ili pokvareno računalo, tek je manji dio vrlo širokog pojasa potencijalnih problema.

Bude li vam život u potpunosti ovisio o vašim digitalnim partnerima, u slučaju navedenih problema, naći ćete se u teškoj situaciji barem do trenutka dok ne napunite baterije, napokon pronađete zametnuti tablet ili pak nabavite novo, ispravno računalo.

Spora internetska veza, ispadi na mrežama ili pad uslužnih servisa mogu zadati dodatne glavobolje. Ovakve komplikacije uzrokovat će loše osvježavanje podataka pa se može dogoditi da vaša potreba za određenom informacijom neće biti sinkronizirana sa stanjem u bazi podataka na, primjerice, vašem pametnom telefonu.

Ako nešto nije zapisano u mojem kalendaru, kao da se i ne događa! Ovo je još jedna pogreška koja se javlja u slučajevima kada se previše oslanjate na automatizaciju aktivnosti. Iz ranije navedenih razloga može se dogoditi da niste primili obavijest o nekom događaju, samim time niste potvrdili svoju (ne)zainteresiranost, a niti je događaj zabilježen u kalendaru. To ne znači da se događaj neće i održati – s vama ili bez vas.

Bez obzira bili više ili manje skloniji modernim tehnologijama i njezinim blagodatima, nije sramota osloniti se dobrim starim navikama korištenja olovke, rokovnika i malih papirića za pisanje podsjetnika.

Aplikacije za upravljanje osobnim financijama

Odlučite li se ipak za automatizaciju vlastitog privatnog i poslovnog života, najbolje je početi od osobnih financija i kalendara događanja.

Na tržištu postoji čitavi niz aplikacija za upravljanje osobnim financijama, a jedna od njih svakako je Pocketbook. Nakon što otvorite svoj korisnički račun, ova aplikacija nudi mogućnost postavljanja čitavog niza kategorija za upravljanje vašim financijama. Jedna od najvećih prednosti mogućnost je praćenje na što se pojedinačno troši novac iz mjeseca u mjesec.

Preko Pocketbooka možete pratiti stanje i na vašim bankovnim računima. Istina, to možete raditi izravno na samom bankovnom računu, ali uz pomoć ove jednostavne aplikacije sve vam je dostupno na jednom mjestu. Pocketbook će vas također podsjetiti kad morate platiti određene račune, ali i da li imate novaca da to i učinite.

Automatizacija podrazumijeva i vođenje kalendara događanja. A jedna od popularnijih aplikacija za taj zadatak zasigurno je IFTTT (If This, Than That). Ova aplikacija, baš kao i brojne slične, omogućuju korisnicima kreiranje svojevrsnih naredbi, odnosno načina djelovanja, koji se temelje na stvarnim događajima te preporučenim aktivnostima. To su još i Google Calendar, Reminder…

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više