Ravnopravnost žena u Hrvatskoj gora nego u Ugandi i Zimbabveu

Prema Izvješću o ravnopravnosti spolova za 2015. godinu koje je objavio Svjetski gospodarski forum, Hrvatska se nalazi na 59. mjestu od ukupno 145 zemalja. Izvješće je prvi put predstavljeno 2006. godine kako bi se proučila i pratila ravnopravnost spolova na četiri ključna područja – ekonomskom, političkom, obrazovnom i zdravstvenom.

Hrvatska po ravnopravnosti spolova 59. u svijetu

Najnaprednije zemlje po pitanju ravnopravnosti spolova su Island, Norveška, Finska, Švedska te Irska. Hrvatska je ove godine završila na 59. mjestu te je u našoj regiji zemlja koja ima najveći pad od 2006. godine, a u svijetu najveći pad zajedno sa Šri Lankom, Jordanom, Malijem i Slovačkom.

Naime, 2006. godine kada se počela mjeriti ravnopravnost spolova, Hrvatska je bila na 16. mjestu od 115 zemalja. Na istom je mjestu bila i sljedeće, 2007. godine, od ukupno 128 zemalja. Svake godine nakon toga Hrvatska je na ljestvici padala te je prošle godine bila na 55. mjestu. Ove godine na već spomenutom 59. mjestu.

Naša je susjedna Srbija ove godine na 45. mjestu, Slovenija na 9. mjestu, Italija na 45. mjestu, Makedonija na 69. mjestu i Crna Gora na 79. mjestu.

Izvješće je mjerilo razlike među spolovima na četiri područja važna za ekonomsko-socijalni razvoj svake zemlje. Tako je Izvješće mjerilo ekonomsko sudjelovanje i prilike (broj žena na tržištu rada, jednakost plaća, visina plaća, broj žena na vodećim pozicijama), političko osnaživanje (broj žena u parlamentu, na ministarskim pozicijama, broj predsjednica), obrazovanje (pismenost žena, pristup obrazovanju) te na kraju zdravlje i preživljavanje (odnos spolova i očekivano trajanje života žena).

U svakoj od kategorija zasebno, Hrvatska se sa „zdravljem i preživljavanjem“ smjestila na 42. mjesto, s „političkim osnaživanjem“ smjestila se na 60. mjesto, s obrazovanjem na 65. mjesto, a najgore je prošla s „ekonomskim sudjelovanjem i prilikama“ s kojim je dospjela na 78. mjesto.

No, zapravo je porazna činjenica da su žene u zemljama poput Bjelorusije, Tanzanije, Ugande, Nikaragve, Zimbabvea i drugih, u boljoj situaciji po pitanju ravnopravnosti nego žene u Hrvatskoj. Barem prema ovom Izvješću.

Detalje o pozicioniraju Hrvatske po pitanju ravnopravnosti žena možete vidjeti u donjoj infografici.

Ravnopravnost_žena_u_Hrvatskoj_infografika

Foto: 123rf, World Economic Forum

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više