Kako izbjeći opasne posljedice cjelodnevnog sjedenja

U modernom vremenu u kojem živimo, većina nas provodi vrijeme sjedeći, bilo na poslu ili odmarajući u toplini svog doma. Dokazano je da je sjedilački način života jedan od glavnih faktora u razvoju kroničnih bolesti. Sjedenje je odgovorno za visoki krvni tlak, povećanu razina kolesterola, šećera i naposljetku problem prekomjerne težine.

Posljedice sjedenja nisu samo loše za naše zdravlje nego i za naš izgled. Da bi mišići ojačali i očvrsnuli potrebno je svakog dana izdvojiti barem malo vremena za rastezanje ili tjelovježbu. Nemojte zanemariti ni pauze na poslu i vrijeme koje provodite sjedeći. Donosimo nekoliko savjeta kako umanjiti posljedice sjedenja, pokrenuti metabolizam i učvrsnuti mišiće.

Trening

Za zdravo tijelo i lijep izgled potrebno je vježbati redovito, pa čak i ako niste u mogućnosti vježbati svaki dan, svakako izdvojite bar pola sata dnevno za šetnju ili neku vrstu rekreacije koja uključuje fizičku aktivnost. Ako niste osoba koja voli odlazak u teretanu ili grupne treninge, na internetu su dostupni različite tjelovježbe koje će odgovarati vašim afinitetima, a možete ih isprobati u toplini svog doma.

cjelodnevno sjedenje

Vježbajte i ako niste na treningu

Koristite stepenice umjesto lifta, prošetajte do trgovine, sastanite se s prijateljicama u parku za vrijeme pauze na poslu. Postoji mnogo načina kako možete povećati fizičku aktivnost čak i kad niste na treningu.

Povećajte unos proteina

Hrana bogata ugljikohidratima, posebice onim jednostavnim neće vam pružiti dovoljno energije preko dana, kao ni osjećaj sitosti. Proteini su najbolje hrana za mišiće i neophodni su za funkcioniranje tijela. Osim u mesu nalaze se u ribi, jajima, mahunarkama, svježem siru i jogurtu, lisnatom povrću, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.

Iskoristite pauze

Ako radite u sjedećem položaju ustanite se i prošetajte barem svakih sat vremena. Nakon samo 20 minuta sjedenja povećava nam se razina šećera i inzulina stoga je ustajanje prijeko potrebno za našu probavu, mišiće i mentalno zdravlje. Iskoristite i pauze tijekom posla za rastezanje nogu, ruku, gležnjeva, podizanje koljena. Mnogo je kratkih vježbi koje možete raditi bez da ustajete sa stolca, a koji će vam pomoći da izdržite dan.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP U NJEMAČKOM BILDU

Udruga Glas poduzenika u njemačkom Bildu i mnogim drugim svjetskim medijima

Hrvatski turistički djelatnici, ugostitelji i poduzetnici odlučili su prošlog tjedna reagirati na afirmativan način i poslati pozitivnu poruku u svijet kako...