Emili Matošević – od kućanice do vlasnice “Coffe and book shopa”

Koliko vam se puta dogodilo da ste sjeli u omiljeni kafić i poželjeli da ste ponijeli knjigu koju biste mogli u miru čitati uz šalicu kave? Koncept kafića koji je ujedno i knjižara i u kojem možete bez obaveze kupnje sjesti, popiti kavu i pročitati neku knjigu dobro je poznat u SAD-u i zapadnoj Europi.

Kod nas su knjižare još uvijek mjesta gdje se isključivo kupuju knjige, a pokušate li u knjižnicu ući sa šalicom kave, knjižničarke će vas zamoliti da odete.

Upravo zbog nedostatka takvog jednog mjesta, gdje bi se ljudi mogli na miru ‘družiti’ s knjigama i kavom, rodio se ‘Libar’.

Kako registrirati ‘Coffe & book shop’

‘Libar’ je kafić s knjigama koji je osmislila i pokrenula Emili Matošević. Ova 37-godišnja Riječanka, inače majka tri živahna dječaka i supruga pomorca zamislila je ‘Libar’ kao ugodno mjesto na kojem se može popiti kava, pročitati knjiga ili novine, ali i kupiti knjiga, slikovnica i ostali asortiman koji je trenutno u ponudi.

“’Libar’ je caffe bar & bookshop, smješten u centru Viškova, a sastoji se od knjižare i papirnice te dijela namijenjenog konzumaciji napitaka i kolača. Kolače trenutno naručujemo iz jedne slastičarnice, ali se uskoro nadamo početi i s vlastitom proizvodnjom”, pojašnjava nam koncept Emili Matošević, voditeljica ‘Libra’.

Ovo, za naše pojmove, neobično mjesto svoja je vrata otvorilo u listopadu ove godine, no sama ideja o pokretanju započela je još u ožujku. Od ideje do realizacije trebalo je proći više od pola godine, što zbog komplicirane birokracije (kako objasniti na šalteru što je to caffe bar & bookshop) pa do problema sa samom adaptacijom prostora.

“Kad sam došla u ured za gospodarstvo i objasnila gospođi ideju, samo mi je hladno odbrusila da to ne može jer kafić i knjižara ne mogu funkcionirati u jednom prostoru te da to treba odvojiti.Nisam se dala smesti. Otišla sam kod druge službenice pa i do njihove šefice koja je bila jako ljubazna i tražila da caffe bar bude na jednoj, a knjižara na drugoj strani te da to nekako odvojim npr. velikom vazom za cvijeće. Knjižara je odvojena policama za knjige i normalno sve funkcionira. Kada netko počinje od početka, kao i ja, onda mu nije jasno čemu tolike takse, biljezi, tolika hladnoća kod nekih službenika, jer oni samo čitaju nekakve pravilnike i članke. Nema kod njih puno fleksibilnosti jer se drže zakona, a neki od njih datiraju još od 1970. godine”, priča Emili Matošević te nastavlja s problemima oko adaptacije poslovnog prostora.

Suprug je spasio stvar

“Bilo je problema kod adaptacije jer je to prije bio noćni klub koji je bio prilično zapušten i u kojeg se dugo nije ulagalo. Stoga sam srušila sve zidove, a problem vlage smo riješili u dogovoru s vlasnikom jer smo poslovni prostor uzeli u najam na pet godina”, dodaje naša sugovornica.

Tu treba pridodati i cijeli proces pribavljanja početnog kapitala pomoću kredita i svu papirologiju koja dolazi s time.

“Prvo sam htjela podignut kredit namijenjen ženama poduzetnicama, ali nije to baš lako. Naravno, tražili su nekakvu nekretninu kao zalog, a budući da je naša kuća pod hipotekom, nisam imala što ponuditi osim opreme za kafić što njih nije zanimalo. Nismo imali izbora pa je suprug, inače moja velika podrška u svemu, dignuo nekakav nenamjenski kredit”, otkriva nam Emili Matošević.

Međutim, rješavanje svih problema, isplatilo se.

“Reakcije su izrazito pozitivne, roditelji su zadovoljni jer konačno mogu popiti kavu i pročitati novine dok se njihovo dijete bezbrižno igra ili crta u knjižari”, ističe Emili Matošević kojoj u vođenju ‘Libra’ pomažu još dvije zaposlenice. Sve knjige koje su trenutno u ponudi kupili su vlastitim sredstvima ili su im ih donirali dobri ljudi.

Za velike, ali i male

“Od početka sam imala ideju kako želim da ‘Libar’ izgleda i onda sam sve sprovela u djelo. Predlagali su mi dizajnere, ali ja za to nisam imala novaca jer su mi sredstva bila ograničena. Tako da sam danima smišljala što i kako, tražila po internetu namještaj itd. Srećom, naslijedili smo šank od bivšeg vlasnika pa smo ga samo obojili i osvježili i dobili retro izgled”, opisuje nam sugovornica koja kad nije u ‘Libaru’ vodi brigu o svoja tri sina.

Njen dan počinje u sedam sati ujutro, a završava poslije ponoći. U međuvremenu sprema dva sina za školu, a trećeg vodi u vrtić. Dok su oni u školi, ona se bavi poslom – odgovara na e-mail, ide na sastanke i rješava papirologiju. Poslijepodne pomaže oko zadaće, vozi djecu na trening, obavi kakav telefonski poziv i navrati u ‘Libar’ vidjeti kako stvari stoje.

emili_matošević_1

“Cijeli dan trčim, ali se super osjećam. Sretna sam da je moj posao takav da mogu skočiti za čas do kuće i natrag jer je Libar blizu mog mjesta stanovanja. Nisam više stroga mama koja djecu gnjavi oko škole, a dečki se ne bune jer su i oni skoro svaki dan sa mnom u ‘Libru’”, prepričava Emili Matošević.

Upravo je za djecu i njihove roditelje osmišljen poseban program kako bi ih se od najmanjih nogu potaklo na čitanje, a ujedno i zabavilo dok se roditelji opuštaju i druže uz kavu.

“Svake subote imamo razne radionice i tetu pričalicu, a ubuduće ćemo imati razne posjete pisaca i animatora za djecu te dječjih vrtića. Očekujemo i da će nam se pridružiti Sv. Nikola koji će djeci podijeliti slatkiše i naranče”, otkriva nam Emili Matošević.

Žene pomoraca su jake

Svjesna je kako ‘Libar’ ne bi postojao bez potpore obitelji, ali i ističe kako joj je dosadašnji život kućanice i supruge pomorca pomogao da se odluči na iskorak u poduzetništvo.

“Mislim da su žene pomoraca posebne žene jer one moraju imati dvostruku ulogu kod odgoja djece i takav te način života nauči da budeš jak i da moraš povući za dvoje. Moram spomenut i sestru, mamu i prijatelje koji mi uvijek uskoče kad treba, zato im veliko hvala. Ovo je prvi poduzetnički pothvat jedne sasvim obične kućanice, ali nadam se ne i posljednji jer ideje mi se stalno motaju po glavi i ne daju mi mira”, kaže Emili Matošević.

Iako je ‘Libar’ otvoren tek nekoliko tjedana, naša sugovornica već ima velika očekivanja.

“Očekujem da će ‘Libar’ postati mjesto u koje će rado dolaziti djeca i roditelji, jer to je kafić namijenjen baš njima, a mi ćemo proširiti ponudu naših kolača i cjelokupnog asortimana. Želim da se djeca u ‘Libru’ ponovo vrate čitanju knjiga i međusobnom druženju i igranju uz što manje televizije i kompjutorskih igrica”, otkriva nam Emili Matošević.

emili_matošević_2

Ova novopečena poduzetnica ima i zanimljivu poruku za sve koji imaju ideju, ali ne znaju kako ju realizirati.

“Treba skupiti malo hrabrosti,staviti sve na papir, popiti veliku bocu strpljenja i krenuti u realizaciju svojih snova. Prepreka i nelogičnih situacija će biti puno, ali treba dignuti glavu i krenuti hrabro naprijed. Kriza u zemlji je velika, ali čovjek mora biti uporan, jer samo se tako ostvaruju snovi”, poručuje na kraju Emili Matošević.

Foto: privatna arhiva Emili Matošević

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više