Ženska košarka marginalizirana, igračice snimile kalendar da otputuju na Svjetsko prvenstvo

Svjetsko veteransko košarkaško prvenstvo u Orlandu 2015. ostalo bi samo san za Ženski veteranski košarkaški klub Zagreb, da djevojke koje u njemu treniraju nisu došle na vrlo zanimljivu ideju. Pitanje kako namaknuti potrebna sredstva koja će isfinancirati prekooceanski put, odlučile su riješiti na pravi „američki način“. Odnosno, slikanjem za kalendar. Naime, kalendar se daruje osobi koja za put u Orlando donira minimalni iznos od 80 kuna, pa na više.

„U planu nam je otići na to Svjetsko veteransko prvenstvo, za koje se financiramo iz vlastitih izvora. Kako bismo si barem malo umanjile visoke troškove puta, odlučile smo napraviti kalendar koji bi nam pomogao da prikupimo još donacija i pokrijemo barem dio troškova  koji su dosta veliki. Kalendar je kao ideja stvoren u svlačionici odmah nakon ljetne pauze“, ispričala nam je Ana-Marija Ćosić, jedna od članica kluba. Usto, plan je dobio dodatni ‘vjetar u leđa’ budući da su se ove godine ekipi priključile i neke mlađe članice od kojih se jedna, Marina Ribar bavi fotografijom.

Ženska košarka – ugodna druženja i dobri sportski rezultati

Ideju o snimanju kalendara, članice su prihvatile s veseljem. Na početku je bilo malo nevjerice, no to se sve raspršilo u dobroj atmosferi.

„Kako smo sve više pričale o kalendaru, ideje o fotografijama mjesecima su se mijenjale i razvijale. S pripremom kalendara nismo imale problema, sve su to napravile naše članice, jer smo različitih struka i izvrsno se nadopunjujemo. Konačno možemo svima prezentirati naš kalendar i pokazati kako lijepa druženja imaju i lijepe rezultate i pritom ne mislimo samo na one sportske“, rekla je Ana-Marija.

ženska košarka

Kod nastanka kalendara, doznajemo, nije bilo negodovanja i sve su željele sudjelovati bez pogovora.

„Sve su ženske odmah bile za slikanje za kalendar! To je bila toliko inspirirajuća ideja da se i organiziralo gledanje poznatog filma ‘Kalendar girls’ slične tematike. Svi dogovori i ideje su se razvijale uz puno smijeha i zabave, a sve to najčešće u svlačionici koja je centar druženja u sportu! Što se događa u svlačionici, tamo i ostaje, osim ideje za kalendar koja se jako brzo i realizirala“, objasnila je Ana-Marija.

Inače, košarkašku ekipu ovih dosjetljivih seniorki čine zaljubljenice u košarku u dobi između 35 i 66 godina, a kažu, lopta i koš prate ih od mladenačkih dana kroz život. Nakon dolaska ‘svježe krvi’ ekipa se pomladila i sada udruga broji 24 članice koje dva puta u tjednu treniraju svoj omiljeni sport.

„Skupile smo se ne samo radi ljubavi prema sportu kojeg volimo nego i zbog održavanja, kako tjelesnog, tako i psihičkog zdravlja. U sadašnjem vremenu bezvoljnosti, međusobnih otuđenja i u vremenu neprekidnih borbi s bolestima, ideja za druženje, a i bavljenjem sportom je, smatramo, itekako dobrodošla“, kazala je Ana-Marija. Dodaje kako takvim odnosom prema sportu žele biti i svijetao primjer ostalim sugrađanima i sugrađankama , pogotovo ženama u godinama i poručiti im da nikad nije kasno za tjelesnu aktivnost.

„Za košarku godine nisu važne i to je naš moto“, napomenula je Ana-Marija.

Inače, Ana-Marija Ćosić „nova je stara“ članica ekipe koja se košarci vratila nakon 20 godina pauziranja. Igra na poziciji „centra“ i sama za sebe duhovito kaže da je među lošijim igračima. Prije dva mjeseca ponovno se vratila košarci, a satovi aerobika koje je do tada pohađala „drže ju na nogama“. No, lopta i dobro društvo bili su moćni saveznici koji su je ponovno usmjerili na teren gdje je postala dio ove inspirativne ekipe.

Ženska košarka zaslužuje kvalitetniji tretman

Košarkašicama ovo nije prvo sudjelovanje na nekom od velikih natjecanja, po tome su također, prave veteranke. Redovite su sudionice europskih i svjetskih košarkaških prvenstava. U kategoriji 35+ i 50+ osvojile su i nekoliko zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Isto tako, sudjeluju na brojnim veteranskim turnirima u zemlju i inozemstvu. Tu također osvajaju odličja te im vitrine kluba krase mnogi osvojeni pehari, pohvalile su nam se.

S obzirom da smo svi svjesni činjenice kako se u muške sportove u Hrvatskoj znatno više ulaže nego u ženske (pa je ta činjenica očigledna u nogometu, rukometu, hokeju…), zanimalo nas je što ove veteranke misle o stanju u domaćoj košarci.

„Bez obzira koliko mi u Hrvatskoj bili nezadovoljni stanjem u hrvatskoj ženskoj košarci, najnoviji podaci koje možemo iščitati s rang liste FIBA-e govore da hrvatska ženska košarka napreduje na svjetskoj rang listi i da su i seniorska ženska košarka i mlađi ženski uzrasti napravili pomak naviše“, ispričala nam je Tatjana Škudar Jacović, kapetanica ženske veteranske ekipe.

Dodaje još kako je hrvatska ženska seniorska ekipa na 19. mjestu Fibine rang liste za 2013. godinu i bilježi napredak za dva mjesta u odnosu na 2012. Rezultati koje u nacionalnom dresu bilježe seniorke nisu ostali nezapaženi, a i kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima konstantno diže rejting ekipi, što je jako dobro. Uspješno odrađene kvalifikacije za sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2015. godine potvrdit će naknadno uzlet ove seniorske Hrvatske.

Hrvatska u mlađim ženskim uzrasnim kategorijama je na 21. mjestu i bilježi uzlet za pet mjesta.

Tako barem govore službeni podaci krovne svjetske košarkaške organizacije.

„Rekli bismo – nije loše, ali i zapitali se što bismo tek mogli napraviti da se ženska košarka izbori za kvalitetniji status u sklopu nacionalnog saveza te da joj se posvećuje više pažnje i da se u nju više ulaže u financijskom, ali i u stručnom smislu? Što bi tek bilo da se nagrađuju i stimuliraju najbolje košarkašice, da ih se stipendira, da Hrvatski olimpijski savez kroz kategorizaciju najboljih nađe načina kako da ih i konkretno nagradi, da se financiraju stručnjaci koji bi individualno radili s talentiranim košarkašicama, da se vrednuje animatorski rad s najmlađima i još mnogo toga“, pita se Tatjana. 

Bez obzira na rezultate, imaju lošiji tretman od muških ekipa

I ta činjenica ostaje, koliko god bili dobri rezultati u ženskoj košarci, Hrvatski košarkaški savez je nikada ne tretira jednako kao mušku. Ni sam tretman i briga za muške i ženske igrače košarke nije jednak, pa košarkašice tako za isto natjecanje dobivaju manju dnevnicu od muških kolega, lošiju opremu i slabiji medijski tretman.

Što se tiče rekreativne košarke, ona nije potpomognuta u ni jednom obliku i nije u nikakvom sustavu financiranja.

„Mi odlazimo na Europska i Svjetska prvenstva gdje predstavljamo našu zemlju i gdje dolaze ekipe iz drugih zemalja kao reprezentacije, koje imaju organizirano ligaško natjecanje, čije su ekipe financirane od matičnih saveza. Hrvatski košarkaški savez ne samo što financijski ne podržava veteransku košarku, već ne želi primiti ni jedan veteranski klub, odnosno udrugu u svoje članstvo.  Veteranska košarka je bazirana na entuzijazmu bivših košarkašica i košarkaša koji sami financiraju treninge, utakmice, putovanja. Smatram da je veteranski sport pozitivan za psihičko i fizičko zdravlje veteranki i veterana i zato također zaslužuje dostojanstven tretman“, zaključila je Tatjana.

ženska košarka
Ana-Marija Ćosić, gornji red, treća s desne strane. Tatjana Škudar Jacović, drugi red, zeleni dres.

 

Foto: privatna arhiva Ženskog veteranskog košarkaškog kluba Zagreb

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više