Cvjetnica – blagoslivlja se maslinova grana, a lice umiva u vodi anđela

Nedjelju prije Uskrsa kršćani započinju umivanjem u vodi punoj šarenog, mirisnog i raznolikog cvijeća. Ta nedjelja zove se Cvjetnica odnosno Nedjelja muke Gospodnje. 

Ovaj dan uvod je u takozvani Veliki tjedan koji je, kako piše Hrvatska katolička mreža, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća, najveći katolički blagdan. U sljedećih osam dana, nakon Cvjetnice, slave se najveće tajne kršćanstva: Isusova muka, smrt, pokop i uskrsnuće.

Cvjetnica – simbol ulaska Isusa u Jeruzalem

No, dok su neki blagdani prilično intuitivni pa se tako zna da se na Uskrs slavi Isusovo uskrsnuće, oko nekih uvijek postoje upitnici nad glavama. Svi za njih znaju, svi ih štuju, no malo tko zna što oni predstavljaju i što se njima obilježava.

Cvjetnica obilježava Isusov ulazak u Jeruzalem kada mu je razdragani narod, zahvalan za njegov nauk i čudesa, put posipao cvijećem i mahao palminim grančicama. Činilo se da su ga shvatili i prihvatili, ali samo nekoliko dana kasnije to isto mnoštvo priprema mu progon, uhićenje i patnju.

Danas hvaljen, sutra prezren! To nas opominje kako je prevrtljivo ljudsko srce, upozorava HKM. Zaboravili su njegova dobročinstva i tražili su da ga se raspne. Znajući sve to, Isus je ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla, smatra se.


Pročitajte više: Kako da vaš dom izgleda kao s Instagrama? Ideje za uskršnje dekoracije


Blagoslivljaju se maslinove grane

Misa Cvjetnice, koja se slavi po katoličkim crkvama tjedan dana prije Uskrsa, zato ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu.

Iako se u našim krajevima najviše u povorku nose maslinove grane, to nije pravilo. Koriste se maslinove grančice jer su najdostupnije na ovom području. Tamo gdje nema maslina ili palmi nose se neke sasvim druge grančice.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i u polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše.

U Dalmaciji, posebice u i oko Dubrovnika i Splita na posvetu se nose pome odnosno ispletene palmine grančice.


Pročitajte više: Maskiranje, paljenje krijesa i potraga za jajima; Kako se Uskrs slavi diljem svijeta


Umivanje u cvjetnoj vodi

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je dan Cvjetnice započeti umivanjem u proljetnom cvijeću, najčešće ljubičicama. Ubere se cvijeće čije za se ili čitave glavice ili latice potope u čistoj vodi. Taj se običaj povezuje s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

Kako piše HKM, cvijeće se potopi se u lavoru vode ili u nekoj posudi večer prije Cvjetnice te se blagoslovi i stavi na prozor uz priču djeci da će se u noći u ovome cvijeću i vodi umiti najprije anđeli, a sutradan u Cvjetnom jutru i sva djeca i ostali ukućani. Simbolika cvijeća je velika, a poglavito u vodi. Jedna od poruka jest da valja oprati dušu u anđeoskoj vodi i cvijeću te slaviti Uskrs. Čovjek je cvijet što cvate na ovoj zemlji, ali mu je korijen u vječnosti, piše HKM.

“Umivam se, dragi Bože, u cvijeću, i molim te za svoju sreću. Molim se svom anđelu čuvaru, koji se umi u cvjetnoj vodi, da me, Božja ljubav preporodi!”, ovako glasi molitva koju, poglavito djeca, mole uz umivanje u cvjetnoj vodi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -