Ekperiment s e-mailovima koji su proveli dvoje kolega pokazao zašto je teže biti žena na poslu

Biste li lakše riješili neki posao ako ljudi ne bi znali jeste li muškarac ili žena? Podcijenjuju li klijenti žene? Odgovor na ova pitanja pokušali su dobiti pisci iz Philadelphije – Martin Schneider i Nicole Hallberg zamijenivši potpise u e-mailu. Nicole Hallberg  se potpisivala kao Martin Schneider i obrnuto.

Eksperiment o seksizmu na radnom mjestu

Eksperiment je započeo sasvim slučajno iz jedne Schneiderove pogreške, nakon koje je uvidio seksizam u ponašanju prema kolegici. Budući da su koristili zajednički e-mail, jedno vrijeme se zabunom potpisivao s imenom kolegice Hallberg i klijent se prema njemu ponašao bahato i gledao ga s visoka. Kad je shvatio pogrešku i predstavio se svojim imenom, dogodila se drastična promjena u klijentovom ponašanju.

Klijent je odmah prihvaćao sugestije i zahvaljivao na njima, iako ih je pije toga ignorirao. Zanimljivo je kako Schneider pritom nije uopće promijenio svoj način obraćanja, samo je ispravio svoj potpis.

Kad je upitao kolegicu susreće li se ona s tim seksizmom svakodnevno, rekla je da se on javlja često. I tad su se odlučili na eksperiment, kako bi se zaista uvjerio da je ženama teže raditi i komunicirati s klijentom, i da im zbog toga treba više vremena da odrade posao – odnosno da natjeraju klijente na poštovanje.

Dva tjedna su imali izmijenjene potpise, a rezultati su bili sljedeći: Schneider je proživljavao pravi pakao, čak je dobio i pitanje je li u vezi, a  Hallberg je s druge strane postala najproduktivnija, jer su svi prijedlozi bili odjednom prihvaćeni, bez skepse i podcjenjivanja.

 

I dok je prije mislio kako brže obavlja posao jer ima više iskustva, sad je postalo jasno da bez obzira na to što rade iste stvari, ženi je teži pridobiti povjerenje.

Najgore u cijeloj toj situaciji bilo mu je što je Hallberg prihvatila takav način, bez pogovora i što je navikla na seksizam na radnom mjestu. Jer to ne bi trebala biti svakodnevica.

No, jednakog mišljenja nije bio i njihov šef. On, naime, nije htio povjerovati u njihova saznanja i dokaze, već je tvrdio kako razlog može biti u raznim drugim stvarima – njenom učinku, načinu rada i slično, napisala je Hallberg za Medium. Zbog toga se odlučila suprotstaviti seksizmu, dala je otkaz i pokrenula vlastiti biznis, pa sada piše blog, a radi i kao freelancer.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više