Što sve trebate znati o raspisanom natječaju Internacionalizacije poslovanja MSP-ova i koje sajmove odabrati?

Zadnjeg dana mjeseca svibnja održali smo webinar na temu Internacionalizacija poslovanja MSP-ova. Gošće predavačice bile su Kristina Radolović, direktorica konzultantskog poduzeća, specijaliziranog za pripremu dokumentacije za dodjelu bespovratnih sredstava iz europskih i nacionalnih fondova, Key consulting d.o.o. te Melanie Snelec, direktorica tvrtke Fair Services d.o.o., koja je ekskluzivni zastupnik Sajma Berlin (Messe Berlin) u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i sajamske kuće Spielwarenmesse eG u Hrvatskoj, informacijskog centra Sajma Stuttgart (Messe Stuttgart) za Hrvatsku i Srbiju te servisnog centra Sajma Bremen za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Internacionalizacija poslovanja MSP-ova

Webinar je bio besplatan za sve WiA članice, a na početku je Kristina Radolović dala više informacija o raspisanom natječaju Internacionalizacije poslovanja MSP-ova koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a otvoren je do kraja 2017.godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.

„Ovim javnim pozivom želi se ojačati međunarodna konkurentnost mikro,malih i srednjih poduzeća olakšavanjem predstavljanja njihovih proizvoda i usluga međunarodnoj poslovnoj zajednici u inozemstvu i uvođenja proizvoda na novo inozemno tržište radi povećanja mogućnosti poslovne suradnje s inozemnim partnerima, i povećanja sposobnosti hrvatskog gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima“, kazala je.

Zatim je objasnila i koji su pokazatelji promatraju kod dodjele potpore i koje poduzetnici moraju predvidjeti i ostvariti.

Najniži iznos potpore je tako 100.000,00 kuna, a najviši milijun kuna. Pritom mikro i mala poduzeća imaju pravo na 85 % prihvatljivih troškova, dok srednja poduzeća imaju pravo na 65 %. „Svaki korisnik kojem se odbori potpora može tražiti predujam podnošenjem Zahtjeva za predujmom najviše do 40 % odobrenih bespovratnih sredstava“, rekla je Kristina.

Prihvatljive projektne aktivnosti

Kako bi bile prihvatljive, aktivnosti moraju biti potrebne za prezentiranje poslovanja na inozemnim tržištima kroz sudjelovanja na međunarodnim sajmovima, istaknula je Kristina, te obrazložila na što se to točno odnosi.

„Radi se o sajmovima koji imaju najmanje 10 % inozemnih izlagača ili 5 % inozemnih poslovnih posjetitelja i koji su upisani u jednu od ovih baza: www.expodatabase.com ili www.auma.de.

Nešto više o internacionalizaciji poslovanja kroz sajmove objasnila je Melanie Snelec. „Sajam je i dalje jedan od najvažnijih marketinških instrumenata, bez obzira na internet i na sve drugo. Mi u Hrvatskoj i dalje volimo face-to-face komunikaciju“, istaknula je te nastavila kako je on odličan jer tamo možemo predstavljati svoje proizvode ili usluge te uspostaviti i održavati poslovne kontakte.

Jednako tako, sajmovi su dobri instrumenti za istraživanje i testiranje tržišta.  „Uvijek je dobro vidjeti što konkurencija radi“, poručila je Melanie.

Izazovi i problemi kod sajmovanja

Najčešći problemi koji se javljaju kod sajmova su što se za izlaganja prijavljuju i ljudi koji nikad nisu bili na sajmu. Melanie stoga savjetuje da prvi puta dođu kao posjetitelji te da se tako uvjere je li to sajam na kojem žele predstaviti svoje proizvode.

Još jedan od problema je organizacija koji svi rade „usput“, osobito u malim i srednje velikim tvrtkama. Uz to, tu je i neiskorištenost komunikacijskih i akvizicijskih potencijala koje pruža sajam kao marketinška platforma.

Melanie je za kraj objasnila kako odabrati sajam, kako definirati ciljeve, proračun i organizaciju, kako odabrati štand, a sve naše WiA članice mogu pogledati cijelu snimku.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više