Koje nove mogućnosti je korona donijela frizerskim i kozmetičkim salonima i što ih čeka nakon otvaranja?

Kriza uzrokovana epidemijom koronavirusa postala je izazov za sve poslodavce. No postoje i oni koji uopće ne smiju raditi baš zbog mogućnosti štetnog utjecaja koronavirusa na njihove klijente. To su frizerski i kozmetički saloni. Poduzetnice su nam otkrile kako se nose s krizom te kakve promjene ona donosi. Hoće li se beauty industrija transformirati? Kakve promjene će nam donijeti ta transformacija? Kako će izgledati beauty sektor kad se saloni ponovno otvore?

Povezano:

Frizerski i kozmetički saloni u epidemiji

Webshop s proizvodima iz salona

Poduzetnica Sanja Čabraja je vlasnica Dessange frizerskog salona, jednog od najdugovječnijih zagrebačkih salona. U ovom izazovu koji je priredila pandemija morali su napraviti velike zaokrete u poslovanju. Bez obzira na to što salon ne radi i nije u mogućnosti pružati frizerske usluge, rade na drugim platformama svakodnevno.

S početkom 2020.g. lansirali su moderniziranu web stranicu. Željeli su se predstaviti sukladno novim tehnologijama i vizualnim standardima. U tom trenutku Dessange Zagreb okreće novu stranicu u cijeloj grupaciji franšizera DESSANGE i kao prvi franšizer u sklopu 45 zemalja svijeta pokreće lokalnu web stranicu s naglaskom na webshop i ponovno potvrđuje svoju izvrsnost do sada internacionalno nagrađivanu 4 puta!

“U izradi smo webshop-a kako bi naše klijentice mogle kupiti proizvode za njegu kose koji su uvijek bili dostupni u salonu. U međuvremenu koristimo naše društvene mreže za kontakt s klijenticama. Trenutno im stojimo na raspolaganju telefonski, putem maila te putem društvenih mreža. Klijenticama nudimo kompletnu konzultaciju održavanja boje i njege kod kuće, a čak nudimo i opciju video poziva kako bismo klijenticama dali dodatna pojašnjenja.”

Iako je to kompleksan projekt i administrativno i tehnološki, spremali smo ga ostvariti u narednih 6 mjeseci. Kako je situacija pandemije virusa krenula uzlaznom putanjom i cijelo poslovanje preokrenula u drugačijem smjeru, morali su donijeti nove poslovne odluke prije vremena. “Ovakav privremeni način komunikacije i zadovoljavanje potreba klijenata iziskuje puno vremena i dobru organizaciju prodaje proizvoda, no znamo da suvremena tehnologija webshopa će nam taj korak puno olakšati.”

No, vesele se ponovnom otvaranju salona jer ih klijenti već traže termine. “Očekujemo veliku potražnju za terminima. Već sada imamo pozive i upite klijentica kada će se otvoriti salon.”

Je li online prodaja rješenje?

Poslovna savjetnica za beauty sektor Sanja Varlaj smatra da je rješenje online prodaja. “Znate onu poslovicu ‘Ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu’? U ovom slučaju drvo je online prodaja, a Muhamed svi mi koji radimo u beauty sektoru u Hrvatskoj.”

Donedavno je velikoj većini online prodaja bila daleka poput drugih galaksija. Većina salona u Hrvatskoj još nije “na Ti” niti s maloprodajom u samom salonu, a o izradi webshopa, prodaji preko Facebooka ili Instagrama nije se uopće razmišljalo. “Inače maloprodaja u salonima u EU i SAD iznosi oko 40% ukupnog prihoda salona dok je kod nas nažalost taj postotak zanemariv. To s druge strane predstavlja veliki potencijal koji su neki već prepoznali. Ovdje ne govorimo samo o tome da se na taj način može povećati promet po jednom klijentu već i o shvaćanju činjenice da klijent očekuje potpunu uslugu, a ona definitivno uključuje i savjet te omogućavanje kupnje proizvoda za njegu kod kuće.”

Ova situacija s COVID-om 19 jako je teška te ima nesagledive posljedice na buduće poslovanje, a nosi i mogućnosti za rast. “Brzo nas je realitet osvijestio i prihvatili smo doslovce preko noći online svijet kada su prodaja i edukacije u pitanju. Meni kao poslovnom savjetniku specijaliziranom za beauty sektor bilo je obećavajuće vidjeti brzinu i spremnost mnogih vlasnika salona da prihvate novi način “Života”. Tvrdim, kao i mnogi kolege da je kriza prilika i da će mnogi iz ovoga puno naučiti i dugoročno profitirati. Naravno, ne sami od sebe, nego uz učenje, trud, rad na sebi i vještinama vođenja posla i ljudi. To neminovno uključuje i online prodaju.”

Već se neko vrijeme vode rasprave na društvenim mrežama, kroz razne grupe i individualne postove treba li ili ne i kako biti uz klijente kada je salon zatvoren. “Vjerovali ili ne, svijet i život nisu stali! Mnogi rade, ali i one žene (i muškarci) koji su manje aktivni žele održavati svoju kosu i kožu.”

Kako će se klijent osjećati ako od svog frizera ne dobije pomoć koju očekuje?

SVIM tim Sanje Varlaj i Ivane Mišić Lokar svakodnevno prima pozive i poruke s pitanjima klijenata kako prodati i uslužiti klijenta dok salon ne radi. Naravno, oni su na to potaknuti mnogim pozivima svojih stalnih klijenata koji žele biti uredni, lijepi, njegovani. “Organizirali smo i anketu, koja je pokazala da preko 60% anketiranih (N=200) smatra da treba omogućiti klijentima da dođu do svojih omiljenih proizvoda. Malo ili puno?

Glasovi i mišljenja se ipak razlikuju i mnogi smatraju da kada su u pitanju boje za kosu, to ne treba raditi. Poštujem, no postavljam pitanja: Kako će se klijent osjećati ako od svog frizera ne dobije pomoć koju očekuje? Hoće li odustati od bojenja i hodati po svijetu sijede kose?

Klijent i sada treba svog frizera, kozmetičara, pedikera. Dajte mu savjet, budite aktivni na društvenim mrežama, omogućite mu da dođe do omiljenog proizvoda. Bit će vam zahvalni i neće vas iznevjeriti kada jednom počnete raditi. Budite sigurni da i to spada u uslugu. U SVIM-u pod uslugom smatramo USLUŽNOST, SAVJETE, IDEJE, POVJERENJE, ZNANJE. Naravno, ovisno o standardu salona i vrsti klijenata koji dolaze u salone, vlasnici  postavljaju razna pitanja: Uči li ih se na bojenje kod kuće i hoće li ponovo doći u salon ako se nauče kod kuće sami bojati? Što ako nastave sami depilirati noge i slično?”

No Sanja ističe da je ovo samo “prva pomoć” za klijente, ali ništa ne može zamijeniti osjećaj zbog kojeg klijenti dolaze u salon. “Naravno ako pružate uslugu koja uključuje viši standard; ljubazno i educirano osoblje, ugodno okruženje, najbolja kava, konzultacije, vrhunsko znanje i ljubaznost, po to dolaze klijenti u vaše salone, a ne “bojati sijede” ili “počupati dlake”. Oni koji su to osvijestili nemaju problema “prodati “ svojim klijentima niti tu “prvu pomoć”. Tako se gradi povjerenje i vjernost klijenta vašem salonu. Postajete i ostajete autoritet, a tako možete postaviti i više cijene u salonu. Podijeliti dio svog znanja, i to će se višestruko vratiti. Važno je poznavati svoje klijente, prepoznati imate li klijente kakve u stvari želite te donijeti odluke o promjeni ako niste zadovoljni. Kukanje i svaljivanje krivnje na sve drugo osim na nas same, neće dovesti do boljeg poslovanja, tj većeg prometa i profita.”

Online prodaja je tu i tu će i ostati!

Online prodaja je došla i ostat će dio poslovanja. “Oni koji će to shvatiti, profitirat će u svakom pogledu. Svi znamo kako su završili dinosauri. Online prodaja raste ogromnom brzinom u svijetu, a unutar toga “online mobile” prodaja predstavlja već više od 70% prometa. Važno je da svi naučimo što više možemo o mogućnosti online prodaje. Samo u SAD online prodaja dosegla je brojku od preko 700 milijardi USD prošle godine.”

Online prodaja nije samo webshop. Ne zaboravimo prodaju preko Facebooka i Instagrama. No, te dvije društvene mreže imaju još veće značenje jer je dokazano da prije odlaska i odluke o kupovini na webshopu, kupci posjećuju te društvene mreže i ondje traže svjedočanstva, savjete, ideje jer žele potvrdu za svoju odluku, a tek onda odlaze na webshop i donose odluku o kupovini.

“Zašto ne biste i vi uzeli dio tog kolača? Time možete definitivno povećati promet, ali i profit. Online prodajom ćete povećati zadovoljstvo svojih klijenata i biti s njima 24/7. Ako je poslovanje salona postavljeno na kvalitetan način i cijene usluga odgovaraju nivou usluga koje salon pruža, online prodaja bit će kvalitetan dodatak. Rekla bih da „novi“ kupci, generacije koje dolaze, to svakakvo očekuju. Globalno e-prodaja raste stopom od 20% već neko vrijeme i to predstavlja veliki potencijal za svaki posao pa i u beauty sektoru.”

Kako će izgledati beauty sektor od 4. svibnja?

Beauty sektor je dobio zeleno svjetlo za ponovno poslovanje, ali nejasno je pod kojim uvjetima. Važno je da nadležni odrede i komuniciraju te uvjete što prije. Naime, određene prilagodbe samih poslovnih prostora će biti potrebne, a ako će to zahtijevati neke veće dorade to će, osim vremena, zahtijevati i dodatna financijska sredstva koja sada ti poslodavci nemaju. Osim samih poslovnih prostora, vidljivo je iz primjera drugih zemalja da će biti potrebna i nabava dodatne zaštitne opreme za same pružatelje usluga i klijente. Tek će tada poslodavci moći izračunati dodatne troškove te uopće isplativost cijelog poslovanja.

“Najveći upitnik kod isplativosti poslovanja pojavit će se kod načina rada, broja klijenata u salonu u isto vrijeme, radnog vremena, smjenskog rada i sl. Kada se počne raditi, prestat će i neka oslobođenja na koje su poslodavci imali pravo. Znači obaveze će se vratiti, no veliki je upitnik koliki će se promet ostvariti u salonima, a od toga naravno koliko će profita ostati vlasniku. Osim toga, ne zaboravimo da su i klijentima koji dolaze u salone pali prihodi te je moguće da će i oni kalkulirati kod donošenja odluke o odlasku u salone. Ovdje će biti ključan image salona, povjerenje i vrsta klijentele koju salon ima. Također je važno je li organiziran CRM sistem u salonu (podaci o klijentima, njihovim dolascima, uslugama koje koriste, iznosu potrošnje i dr). Sada će doći do izražaja i cjelokupna organizacija poslovanja salona: od poznavanja proizvoda, komunikacijskih i prodajnih vještina do razumijevanja što znači raditi u uslužnoj djelatnosti.”

Klijenti se već naručuju

Vlasnica salona Petra Kump uspjela nam je kratko odgovoriti jer upravo sređuje salon prije ponovnog otvaranja. “Za sada izgleda da će posla biti, već se klijentice naručuju, ali to je prvi nalet, ne znamo kako će biti kasnije. Kreće sezona pa će posla biti, ali je upitno hoće li biti u onom obimu kao do sada. Mnogi su ostali bez posla ili sa smanjenim primanjima, zaista je teško prognozirati. Neke će strah kočiti da dođu. No mislim da će kasnije biti ipak manje posla.”

Iako mjere popuštaju, poduzetnici u uslužnoj djelatnosti moraju napraviti fizičke izmjene radi higijene. “Uvest ćemo dezinfekciju ruku pri ulasku u salon i eventualno nošenje maski za klijente, ako to oni žel,e te dezinfekciju obuće ispred ulaza. Uvest ćemo i nošenje vizira za djelatnice. U salonu nema potrebe za provođenjem dodatnih mjera, jer se u mom salonu većina higijenskih mjera zaštite redovito i provodi, radi nas i radi klijenata. To su redovito nošenje maski, rukavica, sterilizacija svog pribora te dezinfekcija prostora i radnih površina. Mislim da veliki broj salon tako i radi. Nama je to uobičajeno. Uvest ćemo rjeđe naručivanje, tj. pauze između klijenata, kako ne bi došli jedni s drugima u dodir.”

Kako će Petra u svom salonu uvesti rjeđe naručivanje svjesna je da to znači smanjenje obima posla. “Manji broj klijenata svakako će smanjiti promet i prihod te je velika vjerojatnost da ćemo malo podići cijene. Potrošnja zaštitnog materijala i dezinfekcija je dodatno uvećana, a nažalost moram reći da su cijene zaštitnog materijala otišle u nebo. Svaki dan dobivam ponude za kupnju zaštitne opreme čije cijene su od pet do deset puta veće od dosadašnjih…. Trebam li što dalje reći o tome?”

Radim webinare i savjetovanje za vrijeme ove krize

Poduzetnica Natalija Crnički nema beauty salon, ali surađuje s vlasnicima takvih salona, stoga zna što primjerice frizerski saloni u epidemiji prolaze.

Veseli je povećana digitalizacija države i pojednostavljivanje nekih stvari. Naprimjer, OPG-ovi su se odlično snašli i pružili u ovoj situaciji ljudima što trebaju, a to je brza i automatska narudžba i dostava. Smatra da to mogu preslikati i beauty saloni.

“To znači da su ljudi, klijenti, spremni na ovakvu vrstu kupnje pa to preporučujem i vlasnicima salona. Neće biti vremena za narudžbe po blokićima i rokovnicima, klijenti će sve više tražiti da se naruče sami, kada oni žele i tražiti one salone gdje je zaštita i dezinfekcija na visini, gdje neće u isto vrijeme biti previše ljudi, tražit će barem 1-2 metra razmaka do sljedećeg klijenta. Pa onaj koji će htjeti opstati u tom poslu morat će prilagoditi svoj način poslovanja, koji će biti drugačiji od ovog dosadašnjeg.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -