Future Leaders: Vlatka Kamenić Jagodić marketinškim kampanjama HEP-u obranila tržišni udio pred konkurencijom i vidi ga kao modernu i inovativnu kompaniju koja ulaže u Hrvatsku

U današnje vrijeme rijetki su oni koji su u jednoj kompaniji prošli sve faze, od pripravništva do direktorske pozicije i unatoč svim poslovnim ponudama ostali vjerni svome prvom poslodavcu.

Jedna od takvih je Vlatka Kamenić Jagodić, sadašnja pomoćnica direktora Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju Hrvatske elektroprivrede i dobitnica ovogodišnje nagrade Future Leaders, dodijeljene u organizaciji mreže poslovnih žena Women in Adria, Nezavisne platforme ženskog lidershipa Women’s Empowerment Forum (WEF) i Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji.

Ta je nagrada samo jedna od brojnih koje je Vlatka primila za svoj rad,  a pod njezinim vodstvom cijeli je tim marketinga uspio ponovno HEP približiti građanima.

Ključna mentorica na početku karijere

Vlatka je završila studij marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, no duže vrijeme nije mogla naći posao u struci. Kako to obično biva, sreća joj se napokon osmjehnula te je u isto vrijeme primila dvije ponude za posao, a s obzirom na to da je HEP vidjela kao kompaniju u kojoj se može razvijati i napredovati, odlučila se za njegov pripravnički program. Nije mogla ni slutiti kamo će je odvesti njezin predani rad, a kako sama kaže, imala je veliku sreću što je odmah na početku svoje karijere naišla na sjajne mentore.

“Moja prva šefica bila je jedna divna žena koja je kolegicu i mene uvela u svijet financija i poslova koje je HEP tek tada počeo raditi. Riječ je bila o sindiciranim kreditima, domaćim i stranim obvezanicama, prvim strukturiranim kreditima i slično. Ukratko, pretežito su to bili poslovi vezani uz inozemne financijske institucije pa sam odmah na početku svoje karijere mogla sudjelovati u vrlo zanimljivim projektima koji se do tada nisu radili u HEP-u”, prisjeća se Vlatka.

Njezin rad, predanost novim projektima i inovativnost za nekoliko su je godina doveli po pozicije rukovoditeljice Odjela za upravljanje likvidnošću, gdje se ponovno susrela s novim izazovima kao što su izdavanja prvih domaćih i stranih obveznica HEP grupe, te sudjelovanje na road-showu u Sjedinjenim Američkim Državama s najvećim američkim investitorima. Ukratko, bila je usmjerena na rad s financijama, no novo doba u hrvatskoj ekonomiji promijenilo je smjer njezine karijere.

Dobila povjerenje za transformaciju HEP-a u tržišno orjentiranu kompaniju

Iako je HEP godinama bio poznat kao jedini opskrbljivač hrvatskih građana električnom energijom, 2013. godine situacija se počela mijenjati pa je dotada jedina kompanija takve vrste dobila konkurenciju u kategoriji kućanstvo.

“Došlo je do liberalizacije tržišta električne energije, no Uprava HEP-a na vrijeme je shvatila razmjere te situacije pa je odlučila osnovati Sektor za razvoj proizvoda i usluga, čiji je zadatak bio osmisliti nove proizvode i usluge, prve marketinške kampanje, te angažirati marketinške agencije. Istovremeno imala sam prilike i velikim dijelom sudjelovati u restrukturiranju HEP-a d.d. kako bi se što uspješnije nosio s novonastalim promjenama na tržištu pojašnjava nam Vlatka. Uprava je tražila osobu koja bi na sebe preuzela taj zadatak, no kako izvan same kompanije nisu pronašli zadovoljavajuće kandidate, mjesto je bilo ponuđeno Vlatki.

Sa svojim je timom, koji su činili  zaposlenici HEP-a, ali i marketinške agencije, radila na razvoju novih proizvoda i usluga, te je uz svoje kolege iz Sektora korporativnih komunikacija javnosti pokazala sasvim drugačiju, društveno odgovornu sliku HEP-a. Napokon je radila u svojoj primarnoj struci pa ne krije da joj je kombinacija toga i ljubavi prema HEP-u otvorila put prema novim uspjesima.

“Vrlo brzo snašla sam se na novoj funkciji, kako zbog studija koji sam završila, tako i zbog činjenice da sam zavoljela HEP. Riječ je o izuzetno društveno odgovornoj kompaniji, što kupci možda ne vide uvijek. Mnogo ulažemo u mlade, kulturu i sport, razminiranje područja stradalih u Domovinskom ratu i slično. Zato želimo dati sve od sebe da i kupci to primijete te da vide da HEP nije monopolist koji im uzima novac, nego kompanija koja ulaže u Lijepu našu. Tijekom rada u financijama imala sam nekoliko prilika otići raditi u banke, ali te prilike nisam nikada iskoristila.“ pojašnjava nam Vlatka.

Osmislila marketinške kampanje koje su očuvale tržišni udio HEP-a

Vodeći se tom idejom, Vlatka je na mjestu direktorice Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju, do kojeg je u međuvremenu napredovala, sudjelovala u marketinškim kampanjama koje su sve redom osvajale nagrade i priznanja struke, a mnoge od reklama koje su se prikazivale na malim ekranima, građani su također zavoljeli.

Jedna od onih na koje je Vlatka najponosnija jest reklama pod motom “HEP – Više od struje”, koja prikazuje cijeli jedan svijet nastanka struje, od prvih kapi kiše pa do dolaska u naše domove.

“Sjela sam s redateljem i rekla mu kako želim da se vidi što sve stoji iza jednostavnog pritiska prekidača koji će osvijetliti naše domove. Htjela sam da se vidi koliko je potrebno uložiti truda da bi struja uopće nastala i stigla do naših domova odnosno do mame i djeteta na kraju reklame. Osim toga, reklama je velikim dijelom bila snimala u HEP-ovoj hidroelektrani Lešće, a u njoj su ponosno sudjelovali zaposlenici HEP-a”, ističe Vlatka.

Da su s tom reklamom uspjeli pokazati što je HEP, potvrđuje i to što se odljev kupaca drastično smanjio, a sve imidž i proizvodne kampanje koje su slijedile pokazale su da je HEP lider na svome području, da ulaže u Hrvatsku i da vodi brigu o svojim kupcima.

Naime, Vlatka i njezin tim osvojili su Effie broncu za kampanju za mHepi aplikaciju, njihova reklama puštena u javnost netom prije Europskog nogometnog prvenstva prošle godine proglašena je jednom od najboljih 25 kampanji u cijeloj regiji, a za inovativni megabord “Sjaj u tami” pristiglo je zlato na Akzentovom Outward natjecanju.

Model nabave marketinških usluga koji osigurava odabir najboljih agencija

Kako bi HEP uspio u svemu tome, Vlatka je morala okupiti najbolji tim, u čijem pak traženju ima jedinstven pristup. Naime, prvi su puta u HEP-u proveli ograničeni postupak javne nabave da bi zaštitili poslovnu tajnu.

Kako nam pojašnjava Vlatka, riječ je o postupku biranja najboljih marketinških agencija u dva kruga. U prvom krugu bira se pet najsposobnijih ponuditelja, odnosno onih koji imaju određeni broj stručnjaka, kredibilitet, uspješne kampanje i slično, a u drugom krugu, nakon što su dobili uvid u strategije i planove HEP-a, natječu se najpovoljnijom ponudom za dobivanje ugovora.

Vlatka Kamenić Jagodić

Ono što pak ovakav pristup čini još uspješnijim jest pomoć medijske revizorice koja je s Vlatkom i njezinim timom detaljno postavila strukturu evaluacije te sudjelovala u odabiru najbolje agencije.

“Financijski dio je lako riješiti jer se odmah vidi tko je jeftiniji i zašto, no ono što je zahtjevnije je ono što ne proizlazi iz financijskog dijela ponude. Uz pomoć medijskog revizora evaluiramo zadatke koje smo dali agencijama, a osim brojčane ocjene, dajemo i opisnu te time dodatno objašnjavamo zašto je neka agencija u jednom području dobila 2 boda, a druga 3 i slično. To je izuzetno važno jer moram znati da agencija koju ćemo angažirati razumije HEP-ovo poslovanje i spremna je uistinu kvalitetno odraditi posao. Takvim smo načinom rada uvijek dobili najbolje agencije, o čemu svjedoče i naši rezultati i priznanja struke”, govori nam Vlatka.

Sve to ne bi bilo moguće bez partnerskog odnosa s agencijama koje, poznavajući HEP znaju kako prenijeti emociju krajnjim kupcima, no jednako su važni i odnosi unutar samog tima.

Tijekom svojih najuspješnijih godina u kompaniji Vlatka je uvijek imala otvorene ruke po pitanju biranja svog tima pa nam je pojasnila način njihove selekcije.

“Uvijek prvo imamo interne natječaje, dakle, unutar naše kuće, no ako ne nađemo adekvatne ljude, tada krećemo u bazu podataka koju čine ljudi koji su se prijavili sa željom da jednog dana rade u HEP-u i odabiremo najbolje na temelju njihovih životopisa i razgovora za posao.”

Svi članovi tima, kako oni interni, tako i oni koji su došli iz drugih kompanija, pridonose razvoju imidža HEP-a.

Pred Europskom komisijom obranila projekt eMOBILNOST koji HEP-u donosi 20 milijuna kuna bespovratnih potpora

Jedan od takvih poteza je i strateški projekt eMOBILNOST, čiji ciljevi su postavljeni na način da je HEP grupa u korak s energetskom strategijom Europske unije, a osnovu čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. Također, novi poslovni i inovativni model koji Tim za eMobilnost razvija je nešto „drugačije u HEP-u“.  Za navedeno je HEP dobio 20 milijuna kuna bespovratnih sredstva od Europske unije.

Vlatka Kamenić Jagodić

Iza cijelog projekta stoji vrhunski tim vođen u Sektoru za strategiju i razvoj koji je detaljno razradio planove i strategiju postavljanja punionica za električne automobile diljem Hrvatske, no kada je došao trenutak predstavljanja cijelog projekta pred članovima Europske komisije u Bruxellesu, Vlatka je sa svojim kolegom to prihvatila kao još jedan izazov.

“U konačnici je to bilo sjajno iskustvo, no iako engleski odlično govorim te sam u jednom periodu svoje karijere tijekom radnog vremena više komunicirala na engleskom nego na hrvatskom jeziku, prije samog predstavljanja morala sam savladati novu terminologiju. Sve je završilo najboljim mogućim ishodom i tada sam shvatila da nema toga što mi žene ne možemo napraviti, nerijetko mnogo bolje nego muškarci. Kada nešto odlučimo, nema toga što će nas u tome spriječiti, čak i kada nas kod kuće čeka još jedna ‘radna smjena’ s djecom i obitelji”, ponosno ističe Vlatka.

Sredstva koja je HEP dobio, između ostalog, nakon njezinog predstavljanja u Bruxellesu bit će uložena u aktivnosti postavljanja  novih punionica diljem hrvatskih autocesti kako na obali, tako i unutrašnjosti zemlje da bi se omogućilo nesmetano putovanje što većem broju turista i hrvatskih građana, kao i redovito punjenje električnih automobila.

Kako nam pojašnjava Vlatka, trenutno je punjenje na HEP-ovim punionicama besplatno, na mnogim punionicama koje su instalirane po hrvatskim gradovima i različitim prometnim pravcima, a plan je u budućnosti proširiti se na cijelu zemlju i komercijalizirati sveobuhvatnu uslugu.

HEP gleda kao svoju privatnu tvrtku

Što se pak tiče Vlatkinih planova za budućnost, nakon što je prije nekoliko mjeseci funkciju direktorice Sektora za tržišni i marketinški razvoj zamijenila funkcijom pomoćnice direktora navedenog sektora, odlučila je ipak ostati u HEP-u.

“I dalje imam sreću raditi ono što sam radila i do prije nekoliko mjeseci, ono što uistinu volim. Uvijek sam HEP gledala kao da radim u svojoj privatnoj tvrtki jer nije postojalo fiksno radno vrijeme, godišnji i bolovanja na kojima možeš zaboraviti na posao. Ulagala sam u sebe, svoje znanje i u jednu novu modernu sliku HEP-a, a u svemu tome ima još jako puno posla. No, nikad se ne zna što budućnost nosi, te kamo će me novi izazovi odvesti”, zaključuje Vlatka Kamenić Jagodić.

Foto: privatna arhiva Vlatke Kamenić Jagodić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više