I božićna kupovina se sve više obavlja preko mobilnih uređaja, što to znači za vaš webshop?

Pametni telefoni su postali uobičajeni način kupovine, poput fizičkih trgovina. Pokazalo je to istraživanje na 18,000 ispitanika koje su proveli Mastercard i tvrtka za istraživanje tržišta Innofact.

80% Europljana koristi pametne telefone za kupovinu, 41 % njih čini to često ili čak uvijek. Kupovina putem mobilnih uređaja čini već četvrtinu prodaje.

I božićna kupovina postaje mobilna

Gotovo tri četvrtine Europljana (72%) planira božićnu kupovinu obaviti putem svojih pametnih telefona. Većina ih voli kupovati poklone kod kuće iz naslonjača ili kreveta zahvaljujući brzini i jednostavnosti ovakve kupovine. Značajan broj božićnih poklona je kupljen tijekom radnog tjedna, u javnom prijevozu, na poslu ili tijekom stanke za ručak.

Brzina i jednostavnost glavni generatori mobilne kupovine odjeće i dodataka

Europljani kupuju putem mobilnih uređaja zbog brzine, kupovine iz jednog klika, jednostavnije navigacije i veće sigurnosti.

Već ih je više od polovice kupilo odjeću i dodatke putem mobilnih uređaja. Elektronika i uređaji su na drugom mjestu.

Koristi se više od jedne aplikacije

75% Europljana je u zadnjih 12 mjeseci koristilo mobilnu aplikaciju za kupovinu. Većina njih  (64%) koristi dvije do pet aplikacija, a 20% šest i više.

Responzivni web ili mobilna aplikacija?

Do nedavno se činilo da je dovoljno da je webstranica odnosno webshop responzivan, odnosno da se prilagođava svim uređajima. Marcel Majsan, predsjednik udruge eCommerce, kaže da mobilna aplikacija povećava vjernost i potrošnju korisnika, ali ističe i da je s druge strane jako teško uvjeriti korisnike da skinu aplikaciju. “Mora postojati jako dobar razlog za to, ko što ima npr. McDonalds s kuponima ili Aliexpress s dodatnim popustima za kupovinu preko mobilne aplikacije.”

Dodaje da se preko mobilnih aplikacija mogu korisnicima slati push notifikacije (besplatni marketing).

“Ali kao što sam rekao – potrebno je dati snažan razlog za preuzimanje i korištenje iste. Ja mislim da je budućnost u PWA tehnologiji, koja je spoj weba i mobilnih aplikacija, ne zahtijeva preuzimanje na mobitel, a omogućuju slanje push notifikacija i pretraživanje weba u offline modu.”

kupovina preko mobilnih uređaja

Ivana Trut, vlasnica webshopa Mala od lavande prva je u branši krenula s mobilnom aplikacijom.

Kaže da, iako su responzivni, mobitel neke webove ne prikazuje onakvima kakvi oni zaista jesu. “Na primjer moj, sa slajderima koji se miču i sličnim stvarima zbog kojih on sam po sebi izgleda ljepše na desktopu.”

Odlučila se za mobilnu aplikaciju jer je brža, preglednija i jednostavnija po pitanju korisničkog iskustva. “Moj webshop je napravljen na platformi koja se teško prilagođava pa recimo na app-u imam opciju logina s Facebookom, Google-om i slično, što je i meni osobno odmah lakša varijanta registracije. U aplikaciji nema novosti, obavijesti i vijesti koje bi remetile fokus korisnika već ih drži samo na proizvodima.”

Kao dodatnu prednost ističe mogućnost slanja push obavijesti, koju je teško ne vidjeti, za razliku od newslettera koji vrlo lako može završiti u spam folderu ili jednostavno nepročitan.

Korisnike su potaknuli na preuzimanje kodom s popustom za prvu kupnju preko aplikacije, što je rezultiralo puno većim brojem preuzimanja u prva 2 mjeseca od očekivanja.

Kada je vrijeme za mobilnu aplikaciju?

Ukoliko je vaša webtrgovina vođena strateški, uvijek je pravo vrijeme za mobilnu aplikaciju. Ivana je htjela dobiti na ozbiljnosti brenda i biti prva u branši.

“Izrada aplikacije nije jeftina i vrlo je složena, želim da kupci znaju da smo pouzdani i da ovo sve radimo zbog njih da im bude lakše, jednostavnije i jer su nam jako važni.”

Kako funkcionira kartično plaćanje u mobilnoj aplikaciji?

Ivan Rebrović iz Monri platforme za procesiranje plaćanja kaže da ne mora nužno postojati razlika ako se koristi card-on-file opcija. “Na taj način se unutar jedne i druge opcije postiže jednostavnost time što se ne unosi kartica, a može se, sigurnosti radi, unositi kontrolni broj sa poleđine kartice i po želji/dogovoru s bankom prihvatiteljem odraditi sigurnosna provjera korištenjem 3-D Secure protokola. Mi uvijek podržavamo više opcija, ovisno o preferencijama i mogućnosti trgovca.”

Ako nema card-on-file usluge, Ivan dodaje da je plaćanje kroz aplikaciju nešto više user-friendly jer postoje API sučelja za mobilne aplikacije, barem kod Monri-a. Taj API SDK se integrira sa mobilnom aplikacijom i olakšava unos kartičnih podataka.

“Za responsive web opcije postoje druge metode, primjerice one koje su kod nas u završnoj fazi testiranja i puštanja u produkciju, a to su tzv. Lightbox i in-line forme. Forme se prikazuju unutar stranice trgovca kao ekran koji se pojavi odabirom kartičnog plaćanja ili kao „ugrađena“ (embedded) polja u samu stranicu, ali osjetljivi podaci ne prolaze kroz sustav trgovca nego se forme podižu sa naših servera i samim time su podaci osigurani prema najvišim sigurnosnim standardima. Dobije se gotovo isti rezultat kao i kod mobilne aplikacije, ali mogu postojati odstupanja kod nekih tipova mobitela, prvenstveno zbog prikaza ekrana za unos sigurnosnih podataka (3-D Secure). U svakom slučaju, mobilna aplikacija se može bolje prilagoditi i samim time je jednostavnija i preglednija za korištenje.”

Foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

LinkedIn oblikovanje teksta

Ovo su tajne objava koje iskaču na Linkedinu

Kako se istaknuti na LinkedInu sve je češće i glasnije pitanje, a čak se održavaju i razne edukacije i radionice na...