IBM-ove zaposlenice više ne moraju brinuti o dojenju dok su na službenom putovanju

Trudnoća je vrlo često prepreka u karijeri pa i jedan od razloga zašto neke žene odgađaju majčinstvo. Često imamo priliku čuti kako su zbog zasnivanja obitelji žene iskusile negativne posljedice na svoju karijeru, kao što su nemogućnost napredovanja ili su čak ostajale bez posla.

Neke tvrtke pružaju različite potpore budućim majkama, kao što je zamrzavanje jajašaca kako bi mogle nesmetano graditi karijeru. IBM je došao do drugačijeg rješenja – osnivanja servisa koji će biti zadužen za slanje majčinog mlijeka kući bebama dok su majke na službenom putu, piše Fortune.

Potpora novopečenim majkama

Kako bi privukli (i zadržali) kvalitetan ženski kadar, IBM je odlučio pomoći novopečenim majkama i to jednom dosta neobičnom idejom. IBM je pokrenuo inicijativu u SAD-u u sklopu koje će osnovati posebni servis koji će iz jednog mjesta u drugo bebama slati majčino mlijeko dok su njihove majke na službenom putu. Mlijeko će se slati u posebnim temperaturno kontroliranim posudama kako bi do djeteta došlo svježe.

Mnoge novopečene majke izbjegavaju službeni put upravo zbog činjenice da se svakodnevno moraju vraćati kući i dojiti dijete. Dok nova IBM-ova inicijativa za žene u SAD-u ne rješava glavni problem zaposlenih majki – kome i kako ostaviti malo dijete dok su one na poslu, barem će im omogućiti da se ne moraju brinuti o dojenju tijekom poslovnog puta.

Budući da tek pokreću projekt u IBM-u nisu sigurni koliko će žena zapravo iskoristiti ovu novu potporu, ali namjeravaju održavati inicijativu dokle god ima interesenata.

„Eksperimentirat ćemo i vidjeti koliko je žena zainteresirano. Nastavit ćemo s time ako će se sviđati jednom djelu zaposlenica i ako će zbog toga moći bolje balansirati između poslovnog i privatnog života“, rekla je Barbara Brickmeier iz IBM-a.

Osim ove nove pogodnosti, IBM svojim zaposlenicima nudi plaćeni roditeljski dopust i to šest tjedana za očeve i 14 tjedana za majke.

Da kompanija podupire žene govori i podatak da su među top 10 poslodavaca za zaposlene mame, a rad od kuće je i za IBM u Hrvatskoj sasvim normalna stvar.

Zamrzavanje jajašaca kao „pomoć“ ženama

Zbog velikog manjka žena u tehnološkoj industriji i želje za zadržavanjem kvalitetnog ženskog kadra i druge su tehnološke kompanije došle na ideje kako pomoći ženama.

Tako su Facebook i Apple prošle godine odlučili „pomoći“ prijedlogom da žene odgode majčinstvo zamrzavanjem jajašca na njihov račun.

Kako starimo, tako se i kvaliteta jajašaca smanjuje i mogućnost trudnoće je sve manja. Facebook i Apple je tako htio omogućiti ženama da nesmetano rade na karijeri dok su njihova mlada, zdrava jajašca „na čekanju“.

Iako je njihova ideja vjerojatno bila dobronamjerna, odgađanje majčinstva zbog karijere nije rješenje. Umjesto toga, trebali bi olakšati ženama i dati im odgovarajuću potporu ako žele zasnovati obitelj. IBM je svakako na dobrom putu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...