Svaka druga žena iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru

Tijekom kolovoza proveli smo online istraživanje u kojem je sudjelovala 321 žena na temu Utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru.

Svaka druga žena iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru

Čak 51% žena iz istraživanja je iskusilo negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru, od toga:

  • 43%  je dobilo otkaz trudna ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
  • 34%  je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
  • 23% nije promovirano zbog trudnoće i porodiljnog dopusta

Žene žele fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta

  • 51% žena ostaje na porodiljnom dopustu godinu dana
  • 14% do 6 mjeseci a 14% 6-12 mjeseci
  • 21% koristi porodiljni dopust duže od godinu dana

Mnoge žene bi htjele fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilno radno vrijeme je važna pretpostavka za povećanje broja žena na vodećim pozicijama.

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljnom dopustu ostaju do 6 mjeseci. 32% njih navodi da bi rado pristale na aranžman gdje u prvih 6 mjeseci održavaju kontakt s timom telefonom i mailom te nakon 6 mjeseci kombiniraju rad od kuće s odlascima u ured. Tome bi mogao doprinjeti i nedavno pokrenuti projekt Mamforce koji pomaže kompanijama pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena.

Kako žene mogu umanjiti negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru?

Žene planiraju trudnoću ali ne i porodiljni dopust. Porodiljni dopust zahtijeva strateški pristup, od vremenskog plana, sudjelovanja u pronalaženju zamjene, utvrđivanju načina komunikacije te povratka. Ako se radi o dugom porodiljnom dopustu, posebnu pažnju je potrebno posvetiti održavanju i izgradnji mreže kontakata te vještina.

Kako poslodavci mogu aktivnije upravljati porodiljnim dopustom?

Komunikacija tijekom porodiljnog dopusta, sa strane žena i sa strane poslodavaca, je velik problem. Promjene u poslovnom svijetu su danas jako dinamične. Čak i u mjesec dana se mogu desiti velike promjene, tako da je informiranost jako važna osobito ako se radi o ženi na managerskoj poziciji.

Žene trebaju preuzeti inicijativu ovdje jer će poslodavac u protivnom vjerojatno pretpostaviti da ona ne želi nikakvu komunikaciju tijekom porodiljnog dopusta.  Na poslodavcu je da se drži dogovora o komunikaciji tijekom trajanja porodiljnog dopusta.

Žene će na taj način vidjeti da se na njih i dalje računa, da njihova karijera ima budućnost što će se pozitivno odraziti na lojalnost prema tvrtci.

Fleksibilno radno vrijeme će omogućiti  ženama bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života a poslodavcima manje problema s pronalaženjem odgovarajućih zamjena za žene na porodiljnom dopustu.

Povratak na posao je  često povezan s krivnjom zbog ostavljanja djeteta, predrasudama prema ženama s djecom. Tu puno može pomoći mentoring žena iz tvrtke koje su bile u istoj situaciji.

Što žene i poslodavci mogu učiniti da spriječe negativan utjecaj i gubitak ženskog talenta

Upotrijebite ovaj kod za upotrebu infografike na svojoj stranici

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

8 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

leasing kuće

Je li ovo kraj djelatnosti povremenog prijevoza putnika?

Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Nakon toga, održali su...