Future leaders: Andrea Vodanović od 19-te godine gradi impresivnu političku karijeru

S 19 godina bila je prva žena kandidatkinja za Gradsko vijeće Vodica, 2009. godine ušla je kao najmlađa vijećnica u Županijsku skupštinu Šibensko-kninske županije, u svibnju 2015. godine izabrana je za glavnu tajnicu Mladeži europskih pučana (YEPP) te je postala prva žena na tako visokoj poziciji u toj organizaciji. Sve ovo Andrea Vodanović, trenutno zaposlena u uredu europarlamentarke Ivane Maletić u Bruxellesu kao akreditirana asistentica, uspjela je ostvariti s nepunih 30 godina.

Nije mogla odoljeti zovu politike

Zbog svega nabrojenog ne treba čuditi što je nagrada Future leaders u kategoriji Javni sektor i lokalna samouprava završila upravo u njezinim rukama. No, već sada impresivna karijera mogla je vrlo lako okrenuti u neke sasvim druge vode.

“Po završetku srednje škole odlazim u Zagreb gdje upisujem fonetiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Pred upis četvrte godine zaključujem kako neću biti sretna u životu ukoliko nastavim ovim smjerom. Kako je moja tata oduvijek želio da studiram diplomaciju ili pravo, odluku da prekinem studij i odem u drugom smjeru dočekao je riječima: A što sam ti ja rekao!?”, kroz smijeh nam prepričava Andrea.

Upisuje Visoku poslovnu školu u Zagrebu, stručni studij marketinga i komunikacije. Njoj 2009. godine dodaje Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije “Dag Hammarskjöld”, na kojoj u tri godine završava stručni specijalistički studij. Glad za znanjem stalno je tjera naprijed, pa je prošle godine upisala i Sveučilišni diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Dubrovnik International University Libertas.

Andrea Vodanović

Kako dolazi iz malenog grada, gdje je od najranije mladosti bila redovito društveno vrlo aktivna, po završetku srednje škole odlučuje se i politički angažirati. Postaje članica Mladeži vodičkog HDZ-a, a 2009. godine kandidatkinja za gradonačelnicu Branka Juričev Martinčev stavlja je na svoju listu za Gradsko vijeće. Kako je zbog studija preselila u Zagreb, angažman u vodičkoj Mladeži zamijenila je sve većim zanimanjem za međunarodne odnose.

“Na ruku mi je išla i činjenica što je Mladež u tom trenutku bila izuzetno aktivna na međunarodnoj sceni. Bila sam izuzetno uporna, tako da sam 2008. godine prvi puta sudjelovala na jednom međunarodnom seminaru na Cipru. Dobila sam priliku putovati na različite edukativne seminare diljem Europe, participirati u političkim organizacijama gdje se donose političke odluke te sudjelovati na kongresima i ljetnim školama na koje smo pozivani kao gosti”, kaže Andrea.

U timu zastupnice Maletić od 2013. godine

S diplomom u džepu odlučila je staž odraditi Bruxellesu, a mjesto je pronašla na Wilfried Martens Center for European Studies. Tamo provodi devet mjeseci, a uoči prvih izbora za Europski parlament šalje životopis i preporuke zastupnici Ivani Maletić. Pozitivan odgovor ju je oduševio te se od 1. srpnja 2013. godine nalazi u timu zastupnice Maletić u Bruxellesu.

Zadaci su joj prilično šaroliki, od kreiranja kalendara obaveza zastupnice Maletić, do organizacije njezinih parlamentarnih aktivnosti i rada u odborima i delegacijama do konferencija, okruglih stolova, savjetovanja u Hrvatskoj, uređivanja web stranice i odnosa s medijima. Jedini su ured koji izdaje informativni mjesečnik IM, a Andrea je zadužena za lekturu, korekturu i distribuciju. I dok terenski posao traje od 9 do 12 sati te od 15 do 18, uredske obveze nastavljaju se odmah nakon toga i malo kada završavaju prije 22 sata. Ugovor joj traje do 2019. godine i isteka mandata zastupnice Maletić. A što nakon toga?

“Voljela bih se vratiti u Hrvatsku. Htjela bih se okrenuti onome što sam se školovala. Moja završni rad bio je na temu brendiranja Hrvatske, a u tom bih smjeru voljela i započeti u poduzetničkim vodama, raditi na područjima komunikacije i marketinga. Moj trenutni posao i politička aktivnost su komplementarni, ali nisu međusobno ovisni. Mnogo je asistenata koji nisu članovi niti jedne stranke niti politički aktivni”, pojašnjava nam Andrea.

Andrea Vodanović

Žene treba uključiti u politiku od gradskih i općinskih organizacija

Broj žena u politici na višim funkcijama prilično je skroman, kao uostalom i u drugim granama društva. Tome se pokušava doskočiti određivanjem kvota koje svaka stranka mora zadovoljiti. Sama Andrea nije za postavljanje kvota, s obzirom da smatram kako bi se žene trebale cijeniti isto kao i muškarci, isključivo po svom znanju, radu i rezultatima. Nažalost, u praksi to iz različitih razloga ne funkcionira, pa kaže kako je svjesna da su kvote u ovom trenutku ipak nužnost. Iako zakonski propisane, treba vidjeti njihovu stvarnu funkcionalnost.

“U politici treba raditi sa ženama koje su u gradskim i općinskim organizacijama jer je to baza. Žene treba potaknuti da se uključe u politiku, pronaći model po kojem će moći planirati i organizirati sve obveze, odnosno, olakšati im društveni angažman. Danas postoji niz mogućnosti kojima se i ženama, ali i mladima općenito, može olakšati politička angažiranost. Različitim modelima može se postići fleksibilnosti i u konačnici promjena općeg načina razmišljanja – jer žena može sve što želi.”

Na razini cijele Europske unije svjedoci smo jačanja stranaka ekstremne desnice, a upravo one svojim stavovima ograničavaju prava žena, poput potpune zabrane pobačaja. Jesu li takvi stavovi preradikalni za vrijeme u kojem živimo?

Odlazak u desno nije dobar

“Među demokršćanskim strankama i mladim konzervativcima velike su razlike od zemlje do zemlje. Okupljamo se na osnovi koja nije nužno samo pitanje abortusa ili prava homoseksualaca. To su stvari koje su i različitog kulturološkog shvaćanja u različitim državama. Osobno sam protiv abortusa, ali smatram kako hrvatski zakon ne bi trebalo mijenjati. Ipak, potrebno je puno raditi na edukaciji i podizanju osobne svijesti i odgovornosti prema sebi, svom životu i tijelu. Odlazak u desno definitivno nije dobar, jer smatram da svaka stranka na taj način gubi svoj identitet. Smatram kako svakome u HDZ-u mora biti jasno za što se zalažemo, iza kakvih stavova stojimo, za što jesmo, a zašto nismo. Kako bi se smanjio utjecaj ekstremnih politika, bilo desnih ili lijevih, ostali moraju svoje politike učiniti atraktivnijima i dostupnijima građanima. Sami smo si stavili za zadatak učiniti politike atraktivnijima. Vidjeti koje su naše vrijednosti, na koji način komunicirati s ljudima… “, pojašnjava Andrea te dodaje kako se HDZ na političkoj sceni svrstava na desni centar – demokršćane, a zajedno s europskim istomišljenicima može se pohvaliti kako na najvišim položajima u svojim državama ima upravo žene.

Angela Merkel njemačka je kancelarka, Kolinda Grabar Kitarović hrvatska predsjednica, u Europskom parlamentu izabrano je u prvom sazivu više žena nego muškaraca s liste HDZ-a.

Andrea VodanovićIpak, posljednji događaji oko prijema kod hrvatske predsjednice povodom Dana državnosti, kojem se nisu odazvale ženske udruge, pokazuje kako postoje dvostruki kriteriji.

“Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svojoj kampanji nažalost nije imala potporu udruga koje se zalažu za ravnopravnost žena, a koje se sada nisu odazvale na prijem. Čak niti u trenucima kad se njezina kampanja pokušala omalovažavati nebitnim stvarima, koje nemaju veze s političkim pitanjima. Bojim se da postoje dvostruki kriteriji. Predsjednica nije izabrana zato što je žena, već zato što je kvalitetna političarka, koja dobro obnaša funkciju koja joj je dodijeljena. Svaka žena treba pomoći drugoj ženi.”

Iako su mladi glasali za ostanak Velike Britanije u EU, premalo ih je izašlo na referendum

S obzirom da je dobro upućena u situaciju u Europi, upitali smo ju za mišljenje o Brexitu i budućnosti Europe.

“Odgovornost je uvijek na onima koji izlaze na izbore i daju glas. Može se raspravljati o političkom marketingu, dobrim i lošim informacijama, ali je odgovornost uvijek na glasačima. Iako su ankete pokazale da su za ostanak bili uglavnom mladi i obrazovani, nameće se pitanje koliko je takvih izašlo na izbore? Kako je odgovornost na onima koji su dali svoja glas, tako je i na onima koji nisu na izbore niti izašli, a te iste ankete pokazuju kako je najveći broj onih koji su referendum ignorirali upravo među najmlađom populacijom. To je ružna i teška lekcija, ali najviše za same Britance”, mišljenja je Andrea.

Andrea Vodanović

Mnogo se govori i o mogućnosti zaustavljanja ili barem usporavanja ulaganja, bilo izravnih ili kroz različite fondove. Andrea ipak smatra kako u tom dijelu ne bi smjelo biti problema.

“Plan investicija za Europu, tzv. Junckerov plan, pokazao se kao pun pogodak i odlično se provodi. Mnogo je onih koje dobro koriste te mogućnosti. Ali najveća odgovornost leži na samim državama članicama. Ne vjerujem u scenarij po kojem bi došlo do raspada EU-a, ali izazova neće nedostajati. Stalno se nešto događa. Čekamo rezultate izbora u SAD-u, slijede nam oni u Njemačkoj i Francuskoj.”

Izazova neće nedostajati niti Andrei Vodanović. Znanja i volje joj ne nedostaje, a tu su i tatine riječi koje je uvijek guraju naprijed: Ne predaj se i ne kloni duhom!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

LinkedIn postaje moćan prodajni kanal

LinkedIn koristi sve više ljudi i ta društvena mreža postaje moćan prodajni kanal. Istaknuo je to Daniel Disney, stručnjak za prodaju...