Infarkt je vodeći uzrok smrtnosti žena današnjice

Infarkt je vodeći uzrok smrti kod žena i iznenađujuće je, ali istinito, danas od srčanih bolesti češće umiru žene nego muškarci. Ipak, medicinska istraživanja prvenstveno su orijentirana na muškarce te se srčani udar smatra „muškom bolešću“. Stoga nije za čuditi da su sve dijagnostičke metode i interventni zahvati orijentirani upravo na mušku populaciju, dok smrtnost žena iz godine u godinu raste.

Infarkt karakteriziraju “muški” simptomi

Kardiovaskularna liječnica C. Noel Bairey Merz iz Klinike za proučavanje ženskog srca istaknula je također kako prilikom srčanog udara muškarci i žene imaju potpuno različite simptome te se zato kod žena često znaju i previdjeti jer se očekuju upravo „muški“ simptomi.

„To nam u biti sugerira da su dijagnostičke i terapijske metode, koje su se dosad provodile, osmišljene od muškaraca za muškarce. Samim time učinkovite su za muškarce, ali ne i za žene. To je velik poziv na buđenje. Žene ne dobivaju sve prednosti moderne medicine jer se simptomi njihove bolesti ne znaju prepoznati na vrijeme“, zaključila je dr. Bairey Merz.

Bolest srca ubija više žena u svim dobnim skupinama nego tumor dojke. Žena koje su bolovale od tumora dojke svi pamte. No, žena koje su se borile sa srčanom bolešću nitko ne pamti.

Razlog leži u tome, kaže doktorica, jer tumor ubija sporo, a srčana bolest djeluje brzo.

Tako pri prvom udaru srčane bolesti u žena ili muškaraca, kod polovice nastupa iznenadna srčana smrt i ti ljudi nemaju priliku reći zbogom, otići na liječenje ili spakirati stvari za bolnicu.

„Smrtnost od tumora dojke pala je za 4%. A to se dogodilo nakon 40 godina ženskog zalaganja. Betty Ford i Nancy Reagan digle su se i rekle Ja sam preživjela tumor dojke i bilo je u redu govoriti o tome. A onda su kliničari bili na udaru. Napravili smo istraživanja i zato danas imamo učinkovitu terapiju. Žene žive dulje nego ikada. To se mora dogoditi sa srčanom bolešću, vrijeme je. Ne događa se, a vrijeme je“, istaknula je doktorica Bairey Merz.

Muški obrazac srčanog udara potpuno je drugačiji nego ženski.  Najčešći su simptomi jaka bol u prsima, nakon čega slijedi EKG pretraga. Rad srca se pokaže abnormalnim, u srednjoj arteriji nalazi se golemi ugrušak. Muškarca odvode na operaciju, izvadi se ugrušak i gotovo.

Kod žena arterije ne budu posve začepljene ugruškom, simptomi su prigušeni, EKG nalaz posve drugačiji. Pravi uzrok se ne prepozna i žene koje dožive srčani udar često budu poslane kući s pogrešnom dijagnozom.

Masni plakovi koji dovode do začepljenja arterija zbog čega i dolazi do srčanog udara posve se drugačije raspoređuju u muškom i ženskom tijelu. Kod muškaraca se gomilaju na jednom mjestu pa ih je lakše locirati, dok se kod žene rasporede po cijelom tijelu. Dijagnostičke metode napravljene su tako da otkriju muške simptome, ali ne i ženske.

Idealna terapija su ženske matične stanice

No, smatra doktorica, bolje razumijevanje ženske fiziologije koristiti će na kraju više i muškarcima i ženama. Tu je velik uspjeh pokazala terapija matičnim stanicama. Matične stanice iz ženskog tijela pokazale su se boljima u prepoznavanju ozlijeđenih organa i staničnom obnavljanju kako kod žena, tako i kod muškaraca. Muške se pak matične stanice, nisu pokazale tako korisnima. Stoga bi detaljnije istraživanje liječenja primjerenog ženama u biti donijelo veću korist za oba spola, dok je muško liječenje orijentirano samo na muškarce.

I što na posljetku napraviti?

„Žene su čule poziv protiv tumora dojke pa su izašle na kampanje podizanja svjesnosti. Žene su sada jako dobre u odlascima na mamografiju. I žene prikupljaju novac. Žene sudjeluju. Uložile su svoj novac u ono o čemu su govorile, zagovarale su i pridružile se kampanjama. To je ono što sada trebamo učiniti sa srčanom bolešću“, naglasila je doktorica Bairey Merz.

Foto: screenshot i 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više