Iskoristiti dan ili biti spontana? Možemo li to uopće pomiriti?

Imati sve pod kontrolom postao je ultimativni “must-have” današnjeg vremena. Imamo rokovnike, planere, outlook kalendare, Facebook događaje, razne aplikacije i gadgete koji nam olakšavaju upravljanje našim poslovnim i privatnim vremenom.

Naravno, sve to nam služi kako bismo bili što efikasniji i bolje organizirani u vremenu kada je obaveza sve više, a dan jednako traje.

Carpe diem, tj. “control freak” svog života

Raspored toga što moramo obaviti svakoga dana je gust i vješto isplaniran. Upravo onakav kakav treba biti da bi uzrečica „Carpe diem“ imala pravi smisao. Pomnim planiranjem vremena i maksimalnim iskorištavanjem svakog trenutka mi zapravo i iskorištavamo dan u cijelosti. Uz posao, i ako još imate i dijete ili njih nekoliko, pravilno postavljenje prioriteta i upravljanje vremenom je korisno i poželjno.

Živimo po rasporedu. Od ponedjeljka do petka – posao. Ponedjeljkom, srijedom i petkom – joga. Utorkom i četvrtkom – jedno dijete trening, drugo škola stranih jezika. Ne smijemo zaboraviti poslovne evente, zadaće, lektire…  I naravno, sve ono što i u kući moramo obaviti. Ponešto skuhati, pospremiti, voditi računa da u hladnjaku ima štogod za prigristi, da svi imaju čistu i urednu odjeću za drugi dan i dalje dopunite same…

Za vikend imamo također  strogo određen raspored što, kuda i kako jer kada i dođu ta dva dana, želimo, naravno, i njih maksimalno iskoristiti.

Ne možemo, a da ne postanemo u neku ruku freakovi koji moraju imati ne samo kontrolu nad svojim vremenom, nego i nad svojim suradnicima, partnerima, prijateljima, djecom i nad svim onim što nam se događa. A svako odstupanje od onoga što smo i kako smo mi zamislili popraćeno je bujicom negativnih emocija.

Odaberite spontanost

Takvim načinom života gubimo spontanost, gubimo onu neprocjenjivu iskricu života koja zapravo služi kao glavni pokretač nas samih. Jer u strogom rasporedu i težnji k tome da sve preuzmemo na sebe i imamo pod kontrolom mi smo ograničili svoje doživljaje, nova iskustva i zatvorili smo vrata malim iznenađenjima koja nam život priredi ako stvorimo vrijeme za njih i maknemo fokus sa samonametnutog savršenstva.

Reći ćete:„ Da, lako je to reći, ali ja nemam vremena za sve što trebam, a kamoli za bit spontana, moje obaveze mi to ne dozvoljavaju“.

Ali pokušajte biti spontani na ovaj način; Stavite u raspored vrijeme za spontanost!

Dobra ideja, zar ne?

Dajte si priliku biti spontani tako što ćete odrediti jedno poslijepodne u tjednu kada nećete imati plan, kada ćete raditi nešto što vam padne na pamet upravo u tom trenutku. To može biti gledanje filma, plesanje uz glazbu koju volite, igranje društvene igre s djecom. Bilo što.

Ako vam u početku cijelo poslijepodne zvuči pomalo zastrašujuće, uzmite bar dva sata jednom tjedno. I polako povećavajte dozu spontanosti, jedno poslijepodne, pa dva poslijepodneva tjedno, pa jedan dan u vikendu i jedno poslijepodne ritmom koji vama najbolje odgovara.

A odgovor zašto biste to trebala učiniti je jednostavno čaroban.

Zato što kada se otvorite spontanosti i krenete raditi stvari koje vi želite, a ne koje morate i nemate pritisak vremena za vratom, sve obaveze koje imate pomno isplanirane i morate odraditi, ispunjavat ćete s većom lakoćom, brže i radosnije, jer ćete znati da imate isplanirano vrijeme za biti spontana i raditi ono što vas istinski veseli. Jer kažu da se samo u spontanosti može otkriti prava magija života.

Dakle raspored DA! Pametno planiranje i iskorištavanje vremena DA! Vrijeme za spontanost – VELIKO DA.

Autorica: Danijela Medaković je life coach, EFT praktičar te osnivačica Inkubatora sreće.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više