Jelena Šimić Valentić-od konobarice do sommelierke i poduzetnice

Jelena Šimić Valentić nedavno je navršila 30 godina i nakon dugo vremena provedenog u restoranskom poslu, odlučila se osamostaliti.

Svoj životni put našla je u sommelierstvu, otvorivši ‘Pupitres’, iza čijeg se naziva krije prvi boutique vinske kulture u Hrvatskoj, pod čijim okriljem organizira i vrlo dobro posjećenu vinsku školu.

Jelena kroz program Vinske škole prenosi znanje o vinu i želi podijeliti kulturu vina s entuzijastima i znatiželjnicima koji su voljni uložiti vrijeme i trud kako bi produbili vlastito razumijevanje i uživanje u vinu.

Butique vinske kulture razvio se iz ljubavi prema ugostiteljstvu

„Ljubav i afinitet prema ovom poslu razvili su se iz dugogodišnjeg rada u restoranu, komunikacije s ljudima, rada s finim vinima i hranom koji jedno drugo izvrsno nadopunjuju. Usto, završila sam i tri nivoa obrazovanja u sklopu Hrvatskog sommelier kluba i stekla diplomu sommeliera, što je bilo jako zahtjevno i dosta izazovno. Treba jako puno godina dok se dođe do statusa sommeliera, jer tu diploma nije kraj rada, treba provesti dugo godina kušajući vina i svakodnevno učiti da bi se nešto postiglo“, rekla nam je ova sad već iskusna sommelierka.

butique vinske kulture

Zadnjih nekoliko godina Jelena je provela vodeći restoran ‘Apetit City’ u Masarykovoj ulici, a potom je postala majka te je došao i trideseti rođendan i ona se zapitala što dalje želi raditi u životu i u kojem smjeru želi ići. Jedna od ideja bilo je otvaranje vlastitog restorana, ali taj se projekt ispostavio previše zahtjevnim i oduzimao bi novopečenoj majci previše vremena, jer kaže Jelena, poznavajući nju,  provodila bi vrijeme u restoranu od jutra do mraka. Tako se rodila ideja da krene u svijet vina, jer taj je svijet smatrala prirodnim slijedom događanja,  a usto, to je bilo ono što voli i što ju zanima.

Tako je došla ideja ‘Pupitresa’. Pupitres su u biti vinski stalci koji su konstruirani da drže boce šampanjca pod određenim kutem od 30 stupnjeva kako bi se spustio talog u vinu u jednoj od faza proizvodnje šampanjaca. Kako su šampanjci prepuni raznih aroma i mirisa, od pečenog kruha, preko brioša, do tosta, upravo je to ime bilo idealno za Jelenin novi biznis, jer te su arome i mirisi u njoj budile sjećanje i emocije na djetinjstvo s mamom i bakom.

Njezin put od učenice srednje ekonomske škole do vrsne poznavateljice vina koja zna svako jelo spojiti s odgovarajućom kapljicom, protezao se preko niza restorana.

Odmah po završetku škole upisala je ekonomski fakultet, no uz plaćanje, što nije mogla financirati. Stoga je pronašla posao u restoranu Calypso, s čijom je voditeljicom još uvijek u prijateljskim odnosima. Od tamo je, napomenula je Jelena, sve u biti i krenulo, jer joj se posao u ugostiteljstvu jako svidio. Prepustila se svijetu gastronomije, hrane, vina i gostiju. Započela je radeći konobarski posao, što je trajalo oko dvije godine i tada prelazi u restoran ‘Škola’ u samom centru grada, u Bogovićevoj ulici. Radilo se o impozantnijem restoranu sa širokom paletom vina, i tu je bio prvi kontakt s vinima.

Uvijek je ulagala u sebe i željela se nadograđivati

„Atmosfera, kolege, šefovi, klijentela, jednostavno su me poticali da radim sve više i ulažem u sebe. Uvijek sam bila ambiciozna i uvijek sam željela ulagati u sebe i nadograđivati se. Istraživala sam gdje bih se mogla educirati oko svijeta vina, te sam otkrila Hrvatski sommelier klub, koji je u Hrvatskoj jedini nudio obrazovanje za sommeliera. Završila sam sve tri zahtijevne razine edukacije te time stekla diplomu sommeliera. Cijelo to školovanje sam sama financirala. Doslovno sam čekala plaću, odvojila koliko je bilo potrebno za režije i stanarinu, a ostalo za obrazovanje. Sve u mom životu bila je borba“, ispričala je Jelena, dodajući kako su joj vjetar u leđa uvijek bile podrška obitelji i prijatelja. No, danas joj se ta borba isplatila, jer danas, vlasnica je i prvog butiquea vinske kulture u Hrvatskoj te živi svoj san.

Ipak, Jelena ističe, nije prestala ulagati u sebe, jer sommelierstvo je takva vrsta posla, pa je upisala jednu prestižnu svjetsku vinsku akademiju o vinu i žestokim alkoholnim pićima koja je nedavno u Hrvatsku došla iz Londona.

butique vinske kulture

A dan u restoranu jednog sommeliera izgleda, opisala je Jelena, ovako:

„Dođete u restoran oko 11 sati , prije početka gužve i provjeravate da li je sve spremno za radni dan. Od stolova,čaša, do temperature vina, i na kraju kroz razgovor s kuharima kušajući jela koja su pripremili kako bi ih najbolje sljubili uz ponudu vina u restoranu. Zatim slijedi rad s kupcima, prezentacija i prodaja vina. Kada gost izabere svoj ručak, pozove sommeliera da mu preporuči koje vino ide uz njegovo jelo. To je jedan od najvećih izazova sommeliera. Morate prepoznati kroz razgovor s gostom  koji stil vina  voli te kako odabrati idealno vino uz njegovo jelo. Važno je jako i pamtiti goste i koje vino preferiraju, kakva im je platežna moć… Sličan postupak sommelieru slijedi i za večeru“, objasnila je Jelena.

No, majčinstvo je promijenilo Jelenine prioritete i odlučila je napraviti karijerni zaokret te postati sam svoj gazda. Njezin boutique ‘Pupitres’ nudi veliki niz usluga, ali do sada su implementirane samo vinska škola i stručna edukacija za konobare koji rade u restoranima, hotelima i wine barovima.

U vinskoj školi, obični građani, ljubitelji vina mogu puno  naučiti o svom omiljenom piću, grupe se sastoje od 15 do 20 ljudi, koji nauče kako pravilno otvoriti vino, dekantirati, kako prepoznati ono kvalitetno, kako pravilno držati vinsku čašu. Upoznaju različite stilove vina, kroz jedan dolazak se kuša pet različitih vina svijeta. Uče sve o vinskim aromama, poznatim vinima i proizvođačima te  usklađivanju vina s hranom. Vinsko druženje traje od sat i pol do dva sata. Ljudi obično odu oduševljeni i šire informacije dalje, pa Jelena svoju vinsku školu puni uglavnom ‘usmenom predajom’, bez dodatnih marketinških aktivnosti. Od rujna prošle godine održano je 25 vinskih škola, a jedna stoji 250 kuna.

Stručna vinska edukacija obučava pak konobare zaposlene u restoranima hotela, restorana i wine barova, koji, primijetila je Jelena, na žalost ponekad ne znaju niti osnove tog posla i nude vina pogrešne temperature ili ga pak ne znaju pravilno otvoriti i poslužiti u odgovarajućoj čaši.

butique vinske kulture

„Kod nas u vezi obrazovanja konobara postoji velik problem i cilj je edukacije proći s njima sve, od toga kako prići stolu, kako se predstaviti gostu i prezentirati prvo sam restoran, pa i odgovarajuće vino do toga kako vino dekantirati i servirati i na kraju prodavati vino što je u interesu svima, od vlasnika do vinara. Neki konobari su u zagrebačkim lokalima čak samoinicijativno u razgovoru s vlasnicima pokrenuli takvu vrstu edukacije“, objasnila je Jelena. Konobari s kojima je do sada prošla stručnu obuku su oduševljeni i žele dalje ulagati u sebe. Naime, vlasnici lokala često nisu svjesni koliko je znanje konobara presudno za image njihovog lokala i puno više pažnje posvećuju preskupim detaljima i samom uređenju, ponekad zanemarujući ovu stavku.

Jelena se u otvaranje ‘Pupitresa’ upustila sa svojom poslovnom partnericom, pravnicom Ognjenkom Manojlović, s kojom se kaže, izvrsno nadopunjuje, jer svaka ‘pokriva’ svoje područje. Jelena osmišljava programe i edukacije, a Ognjenka te ideje zaokružuje u cjelinu.

Uskoro i ‘Somellier u vašem domu’

Jedna od usluga koju Jelena uskoro namjerava ponuditi svojim klijentima je „Sommelier u Vašem domu“.. Radi se usluzi koja je namijenjena najrafiniranijim klijentima koji u intimi svoga doma žele rekreirati iskustvo večere u najfinijim restoranima ili na poseban način organizirati neubičajenu privatnu proslavu. Jelena odabire vina, usklađuje ih sa menijom, sa klijentom se dogovara slijed i tema večeri. Bio to Wine & Cheese party ili Vinska škola u njihovom domu. Oni ne moraju o ničemu brinuti, od servisa, do čaša i vina, za sve je zadužen sommelier i to je jedna posve nova usluga u Hrvatskoj.

Iako se sjedište njenog ureda nalazi u HUB-u u Vlaškoj ulici, dio posla obavlja i od kuće te kombinira kućni ured  i odlazak na posao. To joj trenutno odgovara i zbog majčinstva.

Žena sommeliera u Hrvatskoj danas nema puno, kaže i sama Jelena, može ih se gotovo pa prebrojati na prste jedne ruke. Kako pak idu žene i vina zajedno? Izvrsno! Žene imaju puno istančanije osjete za mirise.

“Izuzetno je važan stav, profesionalnost  te stručnost. Važno je jako poznavanje stranih jezika te putovanje i druženje sa vinarima koji će najiskrenije predstaviti vino. A sommelier mu treba tražiti vrline.  Pravi sommelier uvijek mora ulagati u sebe i  širiti svoje znanje nesebično drugima, i uvijek sa osmijehom na licu”, dodala je Jelena.

foto: privatna arhiva Jelene Šimić Valentić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više