Kako podići samopouzdanje? Stavite hrabrost na prvo mjesto

Sedam od deset žena sumnja u sebe, svoje sposobnosti i/ili vještine. Pobjegle su ponekad od preuzimanja neke dobre poslovne prilike jer se nisu osjećale dovoljno samouvjereno. Unutarnji glas rekao bi im da još nisu spremne, da nisu dovoljno sposobne ili da nemaju dovoljno iskustva. Sumnja u sebe je sveprisutna i često paralizirajuća, osobito za žene, piše HBR.

Žene manje riskiraju?

Istraživanje psihologa s Cornella i države Washington istaknulo je višu razinu sumnje u sebe kod žena u odnosu na muškarce. Istraživanja su također pokazala da će se žene prijaviti za posao samo ako zadovolje sve kvalifikacije, dok će se muškarci prijaviti kada zadovolje samo 60 posto. U konačnici, muškarci sami riskiraju više, a to im se dugoročno isplati.

Ako vas crvić sumnja stalno izjeda, nemojte se usmjeravati na samopouzdanje već skrenite svoj unutarnji narativ na hrabrost. Naime, žene mogu poduzeti hrabre akcije čak i kad su suočene sa sumnjom u sebe i strahom. Tako da nedostatak samopouzdanja i sumnja u samu sebe ne mora biti pogubna i značiti neuspjeh. Mnogo uspješnih žena liderica izgradile su ispunjavajuće karijere čak i dok su bile suočene sa sumnjom u sebe. Njihovo je oružje upravo hrabrost.

„Uspješne žene poduzimaju odlučne korake kako bi krenule naprijed čak i dok se bore sa strahovima i sumnjama i preispituju vlastitu spremnost“, tvrdi Christie Hunter Arscott, nagrađivana savjetnica, govornica i autorica koja se drži za jednu od vodećih mislilaca menadžmenta koji će vjerojatno oblikovati budućnost poslovanja.


Pročitajte više: Rad od kuće ženama je srozao samopouzdanje, problem su propuštene prilike i nemogućnost networkinga na poslu


Kako podići samopouzdanje? Mali koraci za velika djela

Hunter Arscott postavlja tri strategije kako staviti hrabrost ispred samopouzdanja i time ujedno podiči samopouzdanje. Prva strategija je: ne podcjenjujte utjecaj malih, ali značajnih djela hrabrosti.

Da bi razmišljali hrabro i postali hrabri, ključnu ulogu imaju mala djela hrabrosti. Ne podcjenjujte te male činove. Imajte na umu da nije hrabrost u preuzimanju nekoliko velikih rizika, već u tome da se svaki dan tjerate da izađete iz svoje zone komfora.

„Hrabrost je jako bitna jer ništa nije sigurno, svaka promjena je izlazak iz zone komfora“, potvrđuje i Mateja Bogdanić, vlasnica agencije za nekretnine Euro Immobilien.  

Begdanić nikad nije bježala od odgovornosti, novih uloga i prilika. Ako ih ne bi bilo, sama bi inicirala promjene i sama si stvarala prilike.

„Naravno da ponekad nisi siguran u sebe, pogotovo kad se upuštaš u nesto novo. Ali svaki put imaš sve više samopouzdanja jer već imaš iza sebe dokaze da možeš sve“, kaže Bogdanić.

Izvrstan je primjer usvajanja malih koraka je Leena Nair, izvršna direktorica Chanela. Na početku svoje karijere u Unileveru, Nair se često nalazila na sastancima gdje joj je bilo zastrašujuće govoriti pa je smislila metodu kako potaknuti vlastita mikro djela hrabrosti. Imala je malu knjižicu u koju bi svaki put kad bi progovorila nacrtala zvijezdu. Ovi mikro potezi doveli su do dugoročnih nagrada – Nair je postala prva žena, prva Azijatka i najmlađa generalna direktorica Unilevera, a zatim je postala izvršna direktorica Chanela.

„Hrabrost rađa hrabrost. To je mišić koji postaje jači svaki put kad ga upotrijebite, bez obzira koliko mali čin bio“, piše Christie Hunter Arscott za HBR.


Pročitajte više: Podignite samopouzdanje slijedeći ove korake!


Pretočite hrabrost iz jedne sfere života u drugu

Ako ste nervozni u svom radnom okruženju, počnite s hrabrim djelima izvan posla. Hrabrost je prenosiv način razmišljanja koji prožima sve aspekte vašeg života.

Izvršna direktorica DEI-ja Karen Brown izjavila je da se gura izvan svoje zone udobnosti u svom privatnom životu tako što se konstantno napreže kako bih naučila, posebno ono što mi nije poznato. To može varirati od putovanja u zemlje s kulturama koje su potpuno suprotne od onoga na što je navikla, prisustvovanja događaju, slušanja i/ili čitanja sadržaja izvan mog područja stručnosti.

Pokušajte ponovno sutra

Nastavite svakodnevno izlaziti iz zone komfora, čak i kada naiđete na otpor.

Primjer za to neka vam bude dr. Elizabeth O’Day, koja je osnovala tvrtku za preciznu dijagnostiku Olaris, Inc. koja radi na promjeni načina na koji se liječi bolesti. O’Day radi kao izvršna direktorica tvrtke, supredsjeda Globalnim vijećem budućnosti za biotehnologiju Svjetskog ekonomskog foruma i članica je upravnog odbora Scientific Americana za publikaciju “Top 10 Emerging Technologies”. Međutim, njezin impresivan životopis ne govori cijelu priču o izazovima koje je svladala.

Kad je njezina tvrtka bila u fazi pokretanja, O’Day se često suočavala s investitorima koji bi postavljali smiješna ili ponekad uvredljiva pitanja, pa čak i dovodili u pitanje njezinu stručnost i postignuća. Osjeća li se O’Day uvijek samouvjereno? Ne.

“Često se sjetim citata Mary Anne Radmacher, ‘Ponekad je hrabrost tihi glas na kraju dana koji govori, pokušat ću ponovno sutra“, kaže O’Day.


Pročitajte više: Deset stvari koje će popraviti vaše samopouzdanje


Samopouzdanje raste u štiklama

Vaši hrabri koraci, koji će vas natjerati da svaki dan učinite korak više za sebe, naposljetku će vas dovesti do toga da razvijete samopouzdanje. Razvijat ćete se korak po korak i savladavajući sitnice spoznati koliko možete. Klišej je, ali je i istina – samo je nebo granica.

Osim činjenja malih, hrabrih koraka iz dana u dan, evo još nekoliko savjeta kako podići samopouzdanje:

  1. Detalji koji odišu snagom

Ima nešto magično u visokim potpeticama. Leđa su odmah ravnija, glava čvršće stoji na ramenima, svaki korak je odvažan i jasan.

Samopouzdanje raste sa svakim centimetrom potpetice“, kaže direktorica tvrtke „Civil engineering consultancy“ Jasminka Ćoza.

Objašnjava da joj se nekoliko puta dogodilo da bi ju nazvali i rekli da „u toliko i toliko“ sati mora biti negdje.

„Nakon toga nema premišljanja. Provjeriš frizuru, staviš ruž, nabaciš osmjeh, na putu prikupiš podatke i stupaš na scenu. I da, potpetice pomažu“, navodi Ćoza male detalje koji su na njezinom check-listi samopouzdanja.

Te sitnice, do kojih je osobi stalo, ako su ‘na svom mjestu’ mogu znatno pripomoći da se osjeća zadovoljnija sobom.

  1. Napravi popis postignuća

Također, da bi u budućnosti postale samopouzdanije i s manjom sumnjom gledale na potencijalne prilike za napredak, napravite popis svojih postignuća. Zapišite sve na što ste ponosne, savjetuje Reach out. Ako vam je teško same procjeniti, neka vam pomognu osobe koje cijenite. Često drugi vide više kvaliteta nego mi sami.

  1. Stvori vrijeme za hobije

Vjerovali ili ne, ali odvajanje dovoljno vremena za bavljenje nekom zanimljivom aktivnošću može pripomoći i poslu i daljnjem napretku. Isprobavajte stvari koje vas zanimaju, tražite polje u kojem ste dobri i onda to novo samopouzdanje koje ste stekli, preslikajte i na posao, osobni razvoj i napredak.

  1. Ne treba se bojati potražiti pomoć

I naravno, ako je nedostatak samopouzdanja toliko značajan da vas svakodnevno sputava i da konstantno propuštate prilike i puštate da život prolazi pokraj vas, umjesto da vi njime upravljate – razgovarajte sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Nemojte sami sebe ubijati u pojam. Stručnjak vam može pomoći da izgradite samopouzdanje i samopoštovanje.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -