Želite ostaviti veći poslovni utjecaj? Evo kako!

Na što prvo pomislite kada netko spomene uredsku politiku? Na tračeve, podbadanja, toksične odnose neprestanog nadmetanja i nesuglasice sa šefom? Ili možda na odnose podrške, uvažavanja te poticajno okruženje u kojem se cijeni svaki trud i napredak? Bilo kako bilo, uredska politika je nešto što ne možete ignorirati, tvrdi hbr.org.

Ne možete dolaziti na posao ne komunicirajući ni sa kim i radeći samo svoj dio zadataka, bez upuštanja u često kompleksne odnose s drugim kolegama. O uredskoj politici već smo pisali, a danas donosimo 3 važna načela koja biste trebali primijeniti kako biste imali više utjecaja na poslu.

Kreirajte mape odnosa

Na koga uopće želim i trebam utjecati? Tko ima moć odlučivanja u mojoj organizaciji? Tko su neformalni influenceri? Tko će mi najvjerojatnije proturiječiti zbog kompetitivnih odnosa? Mapa odnosa će vam pomoći da odgovorite na ova pitanja i jasnije razumijete mrežu kolega s kojima ste u kontaktu. Znajte gdje se vi nalazite na toj mapi. Ne prilagodite li se uredskoj politici i ne budete li razumjeli  međusobne odnose, nećete opstati na poslu, koliko god dobar i kvalitetan radnik bili.

Detektirajte pomagače

kako postati utjecajan na poslu

Što ste niže na korporativnoj ljestvici, to imate manje utjecaja na odluke unutar i van tvrtke. Stoga je važno pronaći utjecajne ljude koji bi vam mogli pomoći. To ne moraju biti članovi uprave ili nadzornog odbora. Dovoljno je da vam saveznici budu suradnici koji će vam pružati potporu i govoriti istinu, umjesto da će vas na svakom koraku pokušavati sabotirati i natjecati se s vama.

Ne sumnjajte u vlastite sposobnosti

Za kraj, važno je nikada ne posumnjati u sebe i svoje sposobnosti utjecaja na druge. Uvijek težite dostizanju višeg cilja i imajte jasnu viziju. U podizanju samopouzdanja na poslu pomoći će vam promjena negativnih misli u pozitivne, rad na govoru tijela te dobra priprema za svaki sastanak, izlaganje ili prezentaciju pred kolegama, članovima uprave i klijentima. Vi to možete!

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bračni ugovor za poduzetnice

Bračni ugovor za poduzetnice – Na što trebate obratiti pozornost?

Imovinski odnosi bračnih drugova uređeni su zakonskim odredbama Obiteljskog zakona osim ako bračni drugovi nisu imovinske odnose uredili bračnim ugovorom.