Integracija raseljenih osoba- kako zaposliti Ukrajince

Hrvatska je Vlada donijela Odluku o provedbi privremene zaštite u Hrvatskoj. Nositelji ukrajinskih biometrijskih putovnica imaju pravo na ulazak bez vize i kratkoročni boravak u Hrvatskoj do 90 dana, u razdoblju od 180 dana.

Omogućavanje potrebnog za raseljene

Zbog izvanrednih okolnosti, hrvatske vlasti dopuštaju ukrajinskim državljanima ulazak u Hrvatsku čak i ako uvjeti  za ulazak u zemlju vezani uz COVID-19 nisu ispunjeni. Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je donesenu odluku, prenosi MUP.

„Radi se o situaciji koja je bez presedana nakon Drugog svjetskog rata i zahvaljujući brzoj reakciji Europske unije i aktiviranom Mehanizmu o privremenoj zaštiti, Republika Hrvatska zbrinut će sve raseljene osobe iz Ukrajine koje budu iskazale želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu na teritoriju naše države. Intencija je da se svi ti ljudi što brže i jednostavnije zbrinu i integriraju u hrvatsku društvenu zajednicu, a naša je obveza omogućiti im sve što je potrebno.“


Pročitajte više: Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij – lider kakvog trebamo i u običnom životu, bez ratnog stanja


Odobrenje rada u periodu od godinu dana

Raseljene osobe pod privremenom zaštitom izdavanje iskaznice strane osobe mogu zatražiti od Ministarstva unutarnjih poslova. Nakon njena izdavanja, imaju odobrenje raditi i boraviti u Hrvatskoj u periodu od godinu dana. Moguće je i produljenje. Raseljena osoba može sklopiti ugovor o radu i biti prijavljena u fondove obveznog socijalnog osiguranja.

Više informacija dostupno je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, čiji su lokalni timovi uključeni u osobne posjete prihvatnim centrima i posreduju između potencijalnih zaposlenika i zainteresiranih poslodavaca.  


Pročitajte više: Ovo su novosti u potporama za zapošljavanje HZZ-a u ovoj godini!


Proaktivnost hrvatskih poslodavaca

Tijekom privremene zaštite državljani Ukrajine u Hrvatskoj mogu raditi bez dozvole za boravak i rad, što poslodavcima olakšava ponudu da im ponude posao.

Hrvatski su poslodavci već krenuli nuditi pozicije, prenosi Jutarnji list. U najvećoj humanitarnoj Facebook grupi “SOS Ukrajina”, koja okuplja više od 20 tisuća ljudi, hrvatski poslodavci počeli su objavljivati oglase za posao koji nude Ukrajincima koji su stigli u Hrvatsku.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -