Kontracepcijska pilula za muškarce čini se napokon stiže

Kontracepcijska pilula za žene pojavila se na tržištu prije 55 godina i od tada muškarci tvrde kako bi ju i oni uzimali da su dostupne za njih. Godine su prolazile no jedino zaista učinkovito sredstvo kontracepcije za muškarce ostao je kondom. I vazektomija.

Kontracepcijska pilula za muškarce u razvoju

Međutim, to ne znači da znanstvenici ne rade na muškoj kontracepcijskoj piluli. Tijekom godina često se moglo pročitati da znanstvenici razvijaju mušku kontracepcijsku pilulu, ali niti jedna od tih pilula nije dobila dopuštenje za testiranje na ljudima ili za prodaju.

Stoga je mnoge muškarce, ali i žene, razveselila informacija kako su znanstvenici iz nekoliko zemalja na korak od stvaranja upotrebljive kontracepcijske pilule za muškarce.

Žene se najčešće, prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula, žale na razinu hormona. Zato često na početku uzimanja znaju promijeniti i nekoliko vrsta prije no što otkriju one koje im najbolje odgovaraju.

No, muškarcima bi, čini se, stvari trebale biti mnogo jednostavnije. Znanstvenici u Indoneziji razvijaju kontracepcijsku pilulu za muškarce koja ne sadrži hormone, već se temelji na prirodnim, biljnim tvarima. Gendarussa koristi aktivni sastojak iz grma Justicia gendarussa koje raste u Indoneziji.  Upravo taj aktivni sastojak utječe na enzime koji inače omogućavaju spermiju da se probije kroz ovojnicu jajašca. Tako bi ova kontracepcijska pilula trebala spriječiti spermije da oplode jajnu stanicu.

I američki znanstvenici razvijaju kontracepcijsku pilulu koja ne sadrži hormone. Eppin  zapravo sadrži antitijela koja na sebe vežu određeni enzim te tako ograničavaju kretanje spermija. Spermiji postaju spori ili potpuno nepokretni što ih čini nesposobnima za oplodnju jajne stanice.

Iako su obje ove metode još uvijek u istraživačkoj fazi, ulijevaju nadu da bi u budućnosti zaista mogli dobiti učinkovitu kontracepcijsku pilulu za muškarce.

Ali, kao i kod žena, učinkovitost kontracepcijske pilule ovisi o redovitom uzimanju. Žene priznaju kako u 50 posto slučajeva zaborave uzeti barem jednu pilulu u ciklusu, što smanjuje učinkovitost kontracepcije. Uzmemo li u obzir da su muškarci inače “ležerniji” kad je njihovo zdravlje u pitanju, pitanje je bi li se sjetili redovito uzimati kontracepcijske pilule.

Jednostavno i nezahtjevno rješenje

Međutim, prije samih pilula na tržištu bi se moglo naći jednostavno i elegantno rješenje koje upravo ulazi u fazu testiranja na ljudima (ili da budemo precizniji, na muškarcima) u SAD-u.

Vasalgel je kontraceptiv bez hormona namijenjen muškarcima koji bi se na tržištu mogao pojaviti do 2020. godine. Za primjenu je dovoljna jedna injekcija, a traje godinama. Ako se muškarac predomisli i želi imati djecu, dovoljna bi trebala biti još jedna injekcija i kontraceptiv je uklonjen.

Prema informacijama iz organizacije za medicinska istraživanja, Parsemus Foundation, Vasalgel je zapravo polimer koji bi se pod lokalnom anestezijom ubrizgao u muškarčeve sjemenovode. Tamo bi blokirao prolaz spermijima te tako ograničavao plodnost. Za uklanjanje je dovoljno ubrizgati sredstvo za razgrađivanje polimera.

Prednost Vasalgela pred, recimo, vazektomijom je u tome što polimer blokira prolaz spermija, ali dopušta prolaz ostalih tekućina.

Muškarci žele mogućnost izbora

Istraživanje provedeno u devet zemalja na četiri kontinenta pokazalo je kako je više od 50 posto muškaraca spremno uzimati hormonalnu kontracepciju, kad bi ona bila dostupna na tržištu ().

Brojni muškarci odbijaju ili nevoljko koriste kondome navodeći kako se ne osjećaju dobro u njima. Kad bi im bile dostupne alternativne verzije kontracepcije, možda bi se i takvi izgovori smanjili.

Jedina mana svih navedenih metoda kontracepcije za muškarce je u činjenici da one ne štite od spolno prenosivih bolesti. Za sad tu zadaću obavlja samo i jedino kondom.

Hoće li i kad točno kontracepcijska pilula za muškarce biti dostupna i u Hrvatskoj ovisi o cijelom nizu čimbenika. Od europskih pa do hrvatskih zakona i pravilnika o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u prodaju. No, biti će zanimljivo vidjeti hoće li i u kojoj mjeri Hrvati odabrati takvu vrstu kontracepcije.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više