Tko ne treba kućnu pomoćnicu?

Kućna pomoćnica spašava brakove. I karijere.

Kućna pomoćnica za spas braka i karijere

Kućanski poslovi su nam svima noćna mora. Žene u Hrvatskoj obavljaju minimalno 60% svih kućanski poslova, prema istraživanju CESI. I koliko god mi pokušavale više ili manje uspješno polovicu posla podijeliti s našim muškarcima, najbolja opcija je definitivno da ih nitko ne obavlja, 🙂 već da se taj dio “outsourca” kućnoj pomoćnici, odnosno gospođi koja s vremena na vrijeme dođe počistiti.

Kako se količina posla s djecom povećava, većina nas odbacuje nelagodu da nam je netko nepoznat u kući, progutamo to i riješimo se dijela brige. Dolazak s posla u čistu kuću i u kuću u neredu su kao dolazak u spa odnosno na bojno polje :-).

Kako pronaći dobru kućnu pomoćnicu

Koliko sam se sa angažiranjem kućnih pomoćnica riješila dijela stresa i oslobodila si vrijeme, toliko su me neke  kućne pomoćnice koštale dodatno živaca.  Za posao čistačice se obično ne traže nikakve kvalifikacije, ali  neke koje su kod mene radile trebale su proći školu držanja krpe u ruci.

Ne znaš da li je bolje da si kod kuće dok ona čisti ili ne. Jer dok ju slušaš kako lupa sa tvojim stvarima, s istom krpom briše pod i sudoper, razina stresa je na maksimumu. Ili dolaziš kući s posla i vidiš da ona opet kad je prala pod u kuhinji nije našla shodno da se sagne i prođe krpom ispod elemenata ili da slučajno pomakne nešto da iza obriše…

Ukoliko plaćate po satu, postoji rizik da vas se “prevesla”. Tih 4-5 sati toliko je i trajalo dok sam ja bila kod kuće. Međutim, jednom sam otišla u šoping kad je ona došla i vratila se nakon dva sata i nje više nije bilo. Pitam ju sljedeći put koliko je sati ostala a ona kaže 4! I sad je pitanje da li se nadmudrivati sa kućnom pomoćnicom i gubiti živce ili pustiti stvari takve kakve jestu jer nemamo živaca ni vremena za to, bolje da ona očisti tako kako očisti nego mi same?

Iz mog iskustva je najbolje da kućna pomoćnica ništa ne slaže i preslaguje jer će ona to složiti kako ona misli da bi trebalo. Tako da ja obično prije dolaska kućne pomoćnice imam najviše posla, “da rasčistim”, da bi ona mogla čistiti. A zapravo čišćenje je najlakši dio posla, zar ne :-), kad je sve pospremljeno.

Dok sam imala samo jedno dijete, kućna pomoćnica je i peglala veš, apsolutno sve! To je onda trajalo satima, uz ogromne troškove, najviše zbog dječjih haljinica s volanima, bratelicama, mašnicama… 🙂 Nakon što sam poslušala savjete malo iskusnijih mama od mene, sad se malo toga pegla, sušilica me spašava, ali je i dalje veš moj veliki “task”.

Moje kućne pomoćnice su uvijek imale ključ od kuće jer su to bile lokalne žene koje znam. Ne znam kako bi dala ključ apsolutnom strancu?

Zadnja gospođa koju sam imala je apsolutno savršena i moj savjet je kad nađete dobru kućnu pomoćnicu ne puštajte ju! 🙂

Angažirate li vi kućne pomoćnice, koji su vaši savjeti i iskustva sa kućnim pomoćnicama?

 

Foto: Flickr/Jude Doyland

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Današnji raspored jedne zaspolene žene, koja je pritom i kućanica je toliko pretrpan da jednostavno ne ostavlja puno prostora za brigu oko čistoće vlastitog doma. Meni najviše muke predstavlja čišćenje tapeciranog namještaja koji nikako da se očisti na kvalitetnoj bazi, tako da ću svakako razmotrit opciju unajmljivanja kućne pomoćnice 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...