Njemačka uvodi kvotu od 40%?

Njemački parlament danas glasuje o prijedlogu uvođenja 40%-tne kvote za žene u nadzornim odborima kompanija izlistanih na njemačkoj burzi. Kvota bi se trebala ispuniti od 2023.

U Njemačkoj svega 4% žena na vodećim pozicijama

Njemačka ima svega 4% žena na vodećim pozicijama što je puno manje od europskog prosjeka, koji je oko 11 %. Angela Merkel i njena stranka su donedavno bili protiv uvođenja kvota i više su se zalagali za engleski dobrovoljni model.

Međutim, ministrica rada Ursula von der Leyen i dio članova stranke su stali na stranu opozicije koja se zalaže za kvote od 40% tako da je Angela Mekrel pristala da se u stranački program za nadolazeće izbore uključe kvote od 30% od 2020. što je kompromisno rješenje za održanje mira u stranci i njen ponovni izbor.

Ovaj prijedlog je naišao na kritike članova CDU-a, predsjednik ekonomskog vijeća stranke Kurt Lauk kaže Rheinischen Post-u da je ovaj potez  politička igra. “Politička kultura CDU-a ne može biti da grupa ucjenjuje vodstvo stranke prijetnjom da će glasovati za prijedlog opozicije. Sposobnost i postignuća trebaju biti kriterij za vodeću poziciju, ne spol.”

UK je 2010 imala 10% žena na vrhu i postavila cilj da kompanije same do 2015 dosegnu 25% žena u nadzornim odborima (FTSE 100). Danas žene čine 17.3% vodećih pozicija u FTSE 100 kompanija. Napredak je postignut ali ima još puno za napraviti.

Kvote ne rješavaju problem “pipeline”-a

Norveška je uvela obavezne kvote koje su rezultirale povećanjem broja žena u nadzornim odborima. Ali kvote nisu uspjele kreirati žene koje će zamijeniti te žene kada odu. Prema tome, kvote su više kao flaster koji lijepi rupu i osigurava prikupljanje političkih poena. Tek kada budemo imali “pipeline” žena na svim razinama u organizacijama moći ćemo reći da smo riješili problem.

Veća fleksibilnost radnih mjesta, mentoring programi unutar kompanija ali i promjena u ponašanju od strane žena mogu jedino riješiti problem.

Kvote nisu fer niti prema muškarcima niti prema ženama. Ženama treba samo dati priliku pa neka se natječu za vrh sa muškarcima ali i ostalim ženama.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više