8 je razloga zašto idemo na posao s grčem u želucu. Je li rješenje otkaz?

Svega 15 posto zaposlenika osjeća se angažirano na poslu. Ostali se osjećaju nemotivirano, neinspirirano pa čak i ‘izgorjelo’. Osjećaj ‘ne želim raditi’ koji osjeća većina zaposlenika, i zbog kojeg uglavnom ima i grižnju savjesti, zapravo je uobičajena pojava, piše Career Contessa.

“Dvije godine agonije koja je rezultirala napadima panike, dijagnozom anksioznosti i depresije. Sve zbog toga jer u svojoj glavi ‘nisam bila dovoljno dobra’ za neki drugi posao”, ovako je svoje odlaske na posao koji je bio sve samo ne iz snova opisala naša članica koja je htjela ostati anonimna.

Karijerna savjetnica Sarah Trajković ističe da je važno osvijestiti da će uvijek postojati bolji i “lošiji” trenuci na poslu, ali ako počnu prevladavati “lošiji”, onda je na nama da napravimo reviziju i postavimo eventualna rješenja.

Ostati ili otići, pitanje je sad

“Čvrsto vjerujem da svaki čovjek zna točno zašto je nezadovoljan i što ga čini nesretnim na poslu, ali nažalost, mnogi vrlo često pristaju na ‘bolje išta nego ništa’, ‘šuti i trpi’. A razloga je mnogo, kao na primjer to da ne vjeruju dovoljno u sebe, misle da ne zaslužuju bolje, da neće pronaći bolje, boje se poduzeti konkretne akcije i dati otkaz, tražiti razgovor s nadređenim, pitati za pomoć…”, napominje Trajković.

Taj osjećaj da zaslužuje bolje imala je Tamara Jurković, vlasnica Book cafea Paradiso u Otočcu. Jurković kaže da je išla neko vrijeme s grčem u želucu na posao, nije bila motivirana, nisu ju dovoljno cijenili niti ju unaprijedili, a ni posao nije zadovoljio njezina očekivanja.

“Poslušala sam onu staru narodnu, ako osjetite da vas negdje ne žele, onda vam tamo svakako nije mjesto. Srećom, nisam čekala da izgorim. Žalim jedino što nisam i ranije, ali opet kad odvagnem razloge koji su me tamo držali, zapravo je sve kako treba biti“, osvrće se.

Trajković dodaje da nam nitko ne može reći što je bolje za nas – otići ili ostati.

“Odgovor na to pitanje svi nosimo u sebi, samo se ustručavamo poduzeti akciju jer se bojimo, sumnjamo u sebe, osjećamo nesigurnost zbog nepredvidivosti”, ističe. Dodaje da kada dođe do točke otići ili ostati – čovjek bira ono manje neugodno u tom trenutku (“ma ostat ću, proći će”), a ne gleda na svoju dugoročnu korist i onda se za par tjedana ili mjeseci nađe u dubokom nezadovoljstvu.

Da se to ne bi događalo, definiramo osam arhetipova odbojnosti prema poslu i kako to popraviti.


Pročitajte više: Može li burnout biti odbar?


1. Izgubio se smisao

Vrlo je jednostavno ‘skrenuti s kolosjeka’. Kako se ponovno motivirati? Zapitajte se koje su vaše temeljne vrijednosti u životu i poslu i ako ste ‘skrenuli’ s tog puta, vratite se tomu. Ako vaša trenutna funkcija, kultura tvrtke ili radno opterećenje više ne odgovaraju vašim životnim ciljevima, promijenite stvari. Vi se morate osjećati dobro.

Ako vas muči što puno vremena posvećujete poslu, a malo ga imate za sebe i svoju obitelj – promijenite to. Vi upravljate svojim životom, a ne posao, ne šef. Ako treba, promijenite i posao, ali ostanite dosljedni svojim potrebama – za svoje psihofizičko zdravlje. Također, recimo da je vaša temeljna vrijednost stalno učenje. I vaš trenutni posao je dobar, ali osjećate da stagnirate. Stvorite prilike da proširite svoje vještine na svom trenutnom poslu. Pitajte svog šefa postoje li mogućnosti za određena usavršavanja, doškolavanja, seminare i radionice—i krenite s učenjem.

Kako to učiniti zna Nataša Krezić, ona je naučila na vlastitoj koži.

“Nakon 20 godina u korporacijama tijekom kojih sam s malim djetetom, sama sa suprugom u stranom gradu uspjela izgraditi nekoliko uspješnih timova i brandova, našla sam se u teškoj situaciji. Naučena da nikada ne odustajem i ne predajem se, te da sve mogu i moram (odgoj žena u Hrvatskoj) izdržala sam neko vrijeme, a onda sam pobjegla glavom bez obzira. I to je bila najbolja stvar koju sam u životu napravila jer sam, nakon 20 godina brige o drugima, odabrala sebe i stavila svoje potrebe na prvo mjesto“, kaže nam Krezić.

Danas, dvije godine nakon burnouta i preslagivanja životnih prioriteta, živi skromnije, smislenije, sretnije i opuštenije.

“Naučila sam što je važno i tko su ljudi oko mene na koje se mogu osloniti. I što je najvažnije opet sličim na sebe. Želim svakoj od nas istu mudrost po mogućnosti bez burnouta. Iako poučno, nije ni lijepo ni ugodno”.


Pročitajte više: Šest načina kako prevladati manjak motivacije


2. Dostigla sam svoj cilj — i ne osjećam ništa

Postići svoj veliki cilj nevjerojatan je osjećaj. Ili nije? Što ako u trenutku dostizanja cilja ne osjećamo ništa? Ako ste doživjeli ovaj osjećaj, sigurno vas je to mučilo. Mislili ste da nije nešto u redu s vama – trebali bi se veseliti, hvaliti… a vama je svejedno. Career Contessa piše da živimo u kulturi u kojoj uvijek trebamo težiti sljedećoj velikoj stvari, pa ne osjećamo ništa jer samo čekamo da ponovimo proces.

Ne očekujte da će jedno postignuće promijeniti sve. I slavite. To može značiti da to zapišete, nagradite sebe ili to spomenite na sljedećem sastanku.

3. Mrzim svoj posao i sve ovdje

Ako mrzite sve u vezi sa svojim poslom, niste jedini. Mnogi se nađu u položajima u kojima ne mogu odustati – čak i ako bi trebali. Svima je lako vikati: “Daj otkaz! Spasit će ti život!” Svatko ima različite situacije. Svatko ima različite razloge zašto bi mogao zaglaviti na poslu koji apsolutno mrzi, sjedeći uz kolege i nadređene koje preziru.

Kako se ponovno motivirati? Ne dopustite da posao dođe s vama kući. Uživajte ​​u životu izvan posla kad god možete. Zabilježite sve loše — i nikada više ne dopustite da se ponovi.


Pročitajte više: Jedina osoba koja vas sputava u uspjehu ste vi sami


4. Manjak motivacije jer se osjećam podcijenjeno ili otuđeno

Nedostatak priznanja uvelike pridonosi nezadovoljstvu zaposlenika. Osjećaj da vas ne cijene na poslu veliki je demotivator, pogotovo kada mislite da radite sjajno. Često isti zaposlenici koji se osjećaju podcijenjenima smatraju da se njihove pogreške ističu više nego sjajan posao koji obavljaju i otud manjak motivacije.

Ovo je veliki znak upozorenja da je vaše radno mjesto otrovno. Ako je vaš posao inače prilično dobar i samo želite malo priznanja, recite to. Osim priopćavanja svojih potreba, pobrinite se da odajete priznanje drugima. Usmjerite svoju kulturu u slavljenje pobjeda.

5. Izgubila sam svu inspiraciju

Inspiracija dolazi i odlazi, pa nemojte sve baciti u vodu ako vam je malo pomanjkalo inspiracije već se pobrinite da se ponovno motivirate. Ako ni to ne pomogne – problem je dublji.

Prisjetite se vremena kada ste se osjećali iznimno motivirano i nadahnuto na poslu. Kako se to razlikuje od ovoga danas? Novo vodstvo? Dosada? Možda je došlo vrijeme da istražite nove prilike za karijeru – bilo u vašoj trenutnoj organizaciji ili negdje drugdje, piše Career Contessa.


Pročitajte više: Ako stagnirate na poslu postavite si ovih 5 pitanja


6. Imala sam drugačija očekivanja od posla iz snova

Nemojte se povući ako vaš posao iz snova ne ispuni vaša očekivanja. Identificirajte što je u vašem poslu ono što ga je činilo snom. Sanjali ste da će vas lansirati u zvijezde i da ćete vrlo brzo postati glavna faca. Razmislite jesu li vaša očekivanja realna i jeste li možda zapeli u filmskim sanjarenjima.

Razmislite kakav vam je trenutni posao – možda je zapravo dobar, super, cijene vas, nagrađuju, blizu kuće, plaća je dobra… moda su vaša očekivanja pomaknuta? Možda zapravo imate sasvim dobar posao, koji odgovara stilu života, ali je društvo postavilo nerealne standarde. Gledanje tuđih (nerealnih) života putem društvenih mreža može nas natjerati da bespotrebno propitkujemo svoj. Koncentrirajte se na sebe i na ono što imate.

7. Previše sam izgorjela

Izgaranje je stvarna dijagnoza koju priznaje Svjetska zdravstvena organizacija. Zapravo, studije su pokazale da se 77 posto zaposlenika osjeća izgoreno na svom trenutnom poslu.

Simptome nezadovoljstva na poslu i odlaska na posao s grčem u želucu doživjela je prije 20 godina i Kristina Ercegović, dok je radila u korporaciji. A u par je navrata izgorjela je i u vlastitom poslu.

“Jednu sam firmu prodala, tako došla sebi, drugi put se brže i lakše oporavila. Ipak, od ovog zadnjeg burnouta sam još u procesu oporavka, već godinu i pol. Tijelo sve pamti. Rješenje je staviti sebe i svoje zdravlje prije posla i svih. E tada ide na bolje”, napominje.


Pročitajte više: Mirta Fraisman Čobanov: Naučite kako promijeniti navike i zaustaviti 8 sabotera vašeg uspjeha


8. Ne želim se vratiti u ured

Mnogi zaposlenici okrenuli su se radu na daljinu. Pandemija je uvelike potaknula ovu promjenu. Očekivanje da se stvari ponovno okrenu i da se zaposlenici vrate u urede izazvalo je nezadovoljstvo i stres kod mnogih. Ne znaju kako se nositi s tim. Još i novi Zakon o radu pripisuje nove mjere za remote rad…

Razgovarajte s nadređenim. Prezentirajte svoje uspjehe tijekom rada na daljinu i direktno pitajte zašto je povratak neophodan, savjetuje Career Contessa. No, ako je vaš tim spreman vratiti se u ured, a vi ne, nemate obvezu ostati na tom poslu. Potražite slobodna radna mjesta koja nude pogodnosti fleksibilnog rada na koje ste navikli.

Foto: Canva / Sarah Trajković, LinkedIn / Tamara Jurković, HGK / Kristina Ercegović, Facebook / Nataša Krezić, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -