Dvojica muškaraca i njihov investitor smatraju da vam treba rukavica za uklanjanje tampona, a što vi mislite?

Menstrualna rukavica, inovacija njemačkog tima izazvala je burne reakcije u javnosti. Dvojica muškaraca su u reality showu Dragons Den predstavila ružičastu rukavicu koju žene mogu koristiti prilikom promjene uloška ili tampona za vrijeme menstruacije, prenosi Women’s Agenda. Njihova ideja svidjela se poduzetniku koji je odlučio uložiti 30 tisuća eura u provedbu projekta, ali javnost nije bila toliko oduševljena.

Autori rukavice kažu kako im je ideja pala na pamet nakon što su u suživotu sa ženama primijetili da je tampone nemoguće odložiti na siguran, čist način. Kako bi olakšali život ženama za vrijeme menstruacije, odlučili su dizajnirati ružičastu jednokratnu rukavicu u koju je nakon upotrebe moguće odložiti uložak ili tampon i tako smanjiti kontakt s korištenim menstrualnim proizvodom. Svoj izum su opisali kao “privlačan i elegantan”.


Pročitajte više: Plaćeni dopust za vrijeme menstruacije ili menopauze novost je za Australke!


Ružičasti porez

Ipak, njihov izum izazvao je nezadovoljstvo dijela javnosti koji smatra da je riječ o još jednom marketinškom triku kako bi se ženama prodalo nešto što im zapravo ne treba. Brojne ideje ženskih izumiteljica ostaju neprimijećene iako one bolje razumiju što je ženama potrebno, posebno kad je menstruacija u pitanju.

“Većina tampona ima aplikatore za lakše uklanjanje, većina toaleta ima tekuću vodu tako da održavanje higijene za vrijeme promjene uloška ili tampona nije osobit problem. A ako zaista želite koristiti rukavicu, možete ih već sada kupiti u svakom supermarketu za samo djelić cijene po kojoj se nude ove ružičaste. Menstrualna rukavica samo je još jednoj verzija ružičastog poreza, gdje žene plaćaju dodatno za proizvod samo zato što je namijenjen njima, čak i kada im nije nužan ili već postoji njegova rodno neutralna opcija”, zaključila je Angela Priestley, autorica na Women’s Agenda.


Pročitajte više: Anka Mrak Taritaš predložila izmjenu zakona kako bi učenice i studentice imale besplatne uloške i tampone!


Što je sa ženskim startupovima?

Ključ problema, međutim, leži u ulaganju u ženske startupove, ili u nedostatku istog. Statistike pokazuju da se svega 2.3% ženskih startupova na svjetskoj razini uspije izboriti za investicije. Godinu dana prije ta brojka je iznosila 2.8%, što pokazuje da je riječ o negativnom trendu. Također, u firmama koje se bave rizičnim ulaganjem na pozicijama na kojima se donose odluke nalazi se svega 12% žena, i one obično nemaju partnericu s kojom bi mogle donijeti odluku o tome u koje ideje žele ulagati. To je izrazito muški svijet u kojem žene imaju vrlo ograničen prostor za napredak.

I dok se ružičasta rukavica uspjela izboriti za investicije, iste sreće nije bila Ooia, berlinski startup koji se bavi proizvodnjom donjeg rublja prikladnog za vrijeme menstruacije i grudnjaka za dojenje. Autori menstrualne rukavice su nakon kritika odlučili dodatno razmisliti i prilagoditi svoj proizvod. Također, u svoj tim odlučili su uključiti ženu kako bi svoj proizvod lakše prilagodili ciljanoj skupini.

Angela Priestley naglašava da postoje brojni startupovi koje su pokrenule žene koji zaslužuju pažnju. Tu je Ovira, uređaj koji olakšava menstrualne bolove, te Modibodi, koji se fokusira na proizvodnju menstrualnog donjeg rublja koje, za razliku od rukavice, ne stvara dodatnu količinu otpada.

Foto: Instagram/Pinky Gloves

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

joga u Istri

Što kažete na joga reset u Istri? Mi kažemo jedno veliko...

Svi ponekad osjetimo mali zamor, umor, zasićenje svim informacijama, obvezama, našim ulogama, možda i odnosima, svim onim moranjima i trebanjima. Poželimo...
- Advertisment -