Igrate li i vi na “žensku kartu”?

“Ona igra na jednu kartu, a to je ženska karta. Nema ništa drugo. Iskreno, da je Hillary Clinton muškarac, ne bi dobila pet posto glasova”, izjavio je nedavno kandidat za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a, Donald Trump i izazvao val komentara diljem svijeta.

Ukratko, Trump misli da je Hillary Clinton dobila glasove samo zato što je žena.

Seksizam u politici

Seksizam u politici nije ništa novo. S njim se tijekom političke kampanje za predsjedničke izbore susrela i aktualna predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

I dok, na neki način, možemo očekivati seksističke komentare iz suparničkog tabora, iznenadilo je što su isti takvi komentari dolazili i iz njenog tabora. Tako je aktualni prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko prvi zaigrao na “žensku kartu” kad je ističući njenu kandidaturu rekao da “HDZ hrabro kandidira ženu, unatoč nekima koji kažu da to nije mjesto za ženu”. Pridružio mu se i bivši ministar zdravstva i stranački kolega, Darko Milinović, koji je poručio kako “čak i konzervativna Lika želi ženu za predsjednicu”.

Uostalom, kad je izabrana, više se govorilo o njenoj garderobi, frizuri i boji kose, nego o kvalifikacijama i politici koju će zagovarati.

Alibi za ponižavanje žena

No, ne proziva se samo političarke da se pozivaju na “žensku kartu”. Često se upravo taj argument koristi kao alibi za ponižavanje žena i u poslovnom svijetu.

Pod “ženskom kartom” smatra se sve – od izgleda i isticanja seksepila jer je žena na posao došla u uskoj suknji ili dubljem dekolteu, pa do prozivanja jer su otišle s posla zbog bolesnog djeteta i nisu odradile sve što su trebale.

CNN je, kao odgovor na Trumpovu provokaciju, napravio popis “ženskih karata” i pozvao žene da ih “skupe sve”. Zapravo se radi o upozoravanju na diskriminaciju žena u društvu i seksizam s kojim se žene susreću na dnevnoj bazi.

Tako je jedna od karata za “nepozvane komplimente” koje je svaka žena iskusila barem jednom u životu. Gotovo da nema filma koji ne prikazuje većini žena poznatu situaciju – žena prolazi pored gradilišta, a građevinski radnici dobacuju komentare na njen izgled. Da, nositeljice “ženske karte” znaju kakav je to osjećaj.

No, to nije jedina karta koja ističe sve “prednosti” nositeljica “ženske karte”. Treba istaknuti i onu koja nositeljici garantira manju plaću. Ako nositeljica ima još i djecu, ima pravo na “žensku kartu plus” i još manju plaću od žene koja nema djecu.

Iako se nekome može činiti smiješno, vlasnice “ženske karte” mogu se podičiti i duljim čekanjem pred javnim toaletima. Jer, iako su često ženski toaleti čak i veći nego muški, vrijeme koje provode unutra je dulje pa se stvaraju i dulji redovi. Moramo li tome dodati i činjenicu da obično žene vode djecu na toalet, bez obzira na njihov spol?

S čime se sve susreću nositeljice “ženskih karata”

Posebna je “ženska karta” koja garantira da će nositeljica skuplje plaćati odjeću i osobne usluge od “ne nositelja”. Jer ženska je majica skuplja za izradu od muške, a i ženske hlače traže posebnu obradu materijala, zar ne? Isto je i s posjetom, primjerice, frizeru ili kozmetičaru.

I na kraju, ne smijemo zaboraviti ni na “žensku kartu” koja gotovo da garantira nositeljici dulji životni vijek. No, to sa sobom povlači i veće troškove za zdravstvenu i palijativnu skrb, kao i nižu kvalitetu života u starosti zbog nižih mirovina.

U taboru Hillary Clinton, “žensku kartu” pretvorili su iz nečeg apstraktnog u stvaran komad papira. Počeli su ih dijeliti svima koji doniraju novac za njenu kampanju.

“Ako je borba za žensko zdravlje i plaćeni obiteljski odmor i jednake plaće igranje na ‘žensku kartu’, onda sam za!”, izjava je Hillary Clinton kojom je odgovorila na Trumpove provokacije, a koja se našla na pozadini “ženske karte”.

I žene diljem svijeta prihvatile su igru i ističu sve “prednosti” koje kao nositeljice “ženske karte” imaju u životu. Od skupljih proizvoda za osobnu higijenu (o čemu se govori kao o “ružičastom porezu”), preko medija koji ih bombardiraju porukama kako nikad nisu dovoljno lijepe, dobre ili pametne da uspiju u životu, pa sve do “uživanja” u pravu da same odlučuju o svom tijelu (ovisno o državi u kojoj žive).

Muškarci “žensku kartu” doživljavaju kao prednost i svojevrstan “as iz rukava”, a ne shvaćaju da isticanjem da je neka žena nositeljica “ženske karte” zapravo iskazuju svoje seksističke stavove i nepoštivanje žena.

Imate li i vi neku primjenu za “žensku kartu”? Jesu li i vas optužili da koristite “žensku kartu” kako biste napredovale u životu?

Foto: hillaryclinton.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...