5. Zagreb Connect: podrška najboljim mladim startupovima kao način osnaživanja poduzetništva

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održana je peta po redu Zagreb Connect Startup konferencija koja je donijela brojna predavanja, panele i govore najvećih stručnjaka startup industrije, priliku za networking te uvid u najnovije trendove na tržištu!

Podrška inovacijama

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) 17 timova kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu, dva mjeseca su razvijali svoje inovativne visokotehnološke ideje kako bi u završnom dijelu današnje konferenciji ušli u borbu za bogati novčani fond od ukupno 860.000,00 kuna.

Kako zadržati mlade i obrazovane ljude

Na ovogodišnjoj Zagreb Connect konferenciji pred više od 400 startup entuzijasta, najpoznatiji svjetski i hrvatski startup stručnjaci sudjelovali su na panel raspravama o globalnom širenju startupova i budućim tehnologijama, a ključne govore održali su Motti Peer, Roberto Kutić i Jeffrey Becker.

Zagreb Connect svečano je otvorila zamjenica gradonačelnika Zagreba, dr. sc. Olivera Majić, objasnivši kako je upravo Grad Zagreb osigurao potrebnu infrastrukturu i značajan dio financijskih sredstava.

“Sretna sam što smo se okupili s raznih strana svijeta u ovako velikom broju. Studenti, startup poduzetnici, gospodarstvenici, investitori, predstavnici institucija i eksperti iz raznih područja – svi su ovdje na Zagreb Connectu, na događaju koji već tradicionalno organiziramo početkom Adventa kako bi razmjenjivali iskustva, ideje i prakse iz područja startup poduzetništva i novih tehnologija. Poslovni rezultati uvijek dolaze kao kruna predanom radu i uloženom trudu. Cilj nam je zadržati naše mlade, obrazovane ljude ovdje u našoj zemlji, u našem Zagrebu. Kroz brojne proaktivne mjere koje u Zagrebu provodimo, bliže smo postavljenome cilju”, kazala je.

Zagreb kao startup centar

U uvodnom govoru Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra istaknuo je kako je početkom Zagreb Connecta prije pet godina te Startup Factoryja prije tri godine, Zagreb označen kao važno mjesto na startup karti Europe.

„Ustrajno dajemo sve od sebe kako bi programima i projektima koje provodimo pomogli startupovima u ostvarenju njihovih ciljeva i ponosan sam na dosadašnje generacije Startup Factory programa.”

podrška startupovima

Okupljenima se obratila i Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

„U fokusu ovogodišnjeg Zagreb Connecta su preseed investicije i ulaganja u ranim razvojnim fazama startupova, iskustva domaćih startupova koji su uspješno svoje proizvode plasirali na međunarodna tržišta i tehnologije budućnosti. Koncipirali smo ga na način da su svi startupovi koji se danas predstavljaju prošli Startup Factory, što znači 8 intenzivnih modula gdje su mnogo toga naučili. Kruna toga je predstavljanje njihovog proizvoda danas i nagrada o kojoj će odlučivati međunarodni žiri. Veliki je to doprinos razvoju zagrebačke startup scene i to nam u konačnici i jest cilj u smislu organiziranja ove konferencije i svega onoga što radimo u Gradu Zagrebu.“

Najbolja petorka

Nakon što se svih 17 timova predstavilo pred stručnim žirijem i ostalim sudionicima, proglašeno je pet najboljih Startup Factory timova: OmoLab, Wingo, Stratowave, MAKABI i Zebra Cross, koji su osvojili po 160.000 kn bespovratnih sredstava. Tko su oni i čime se bave?

MAKABI uvodi novi pristup u procesu prehrane i zaštite bilja primjenom pametnih mikrokapsula tijekom ekološke proizvodnje hrane i drugih poljoprivrednih proizvoda. Primjenom mikrokapsula ispunjenih bioaktivnim tvarima smanjit će se korištenje agrokemikalija (mineralna gnojiva, pesticidi, insekticidi) štetnih za zdravlje ljudi, bilja ili životinja i unaprijediti proizvodnja zdrave i funkcionalne hrane.

OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake iz različitih područja okupljenih s ciljem razvoja vizualnih komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama čitanja te mobilnu aplikaciju OmoReader koja optimizira upotrebu OmoType pisma.

podrška startupovima

Stratowave izrađuje rješenja bežičnih telekomunikacija na velike udaljenosti za komercijalne sustave bespilotnih letjelica. Ona omogućavaju prijenos velikih količina podataka u stvarnom vremenu iz zraka u centre za obradu, uključujući i područja slabe pokrivenosti signalom.

Wingo je stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Dok uz vrhunski dizajn, ugrijani oko stola uživate u društvu, Wingo stol štedi energiju i čuva okoliš.

Zebra Cross je pametno rješenje za sigurniji promet uz sigurnije i pametne pješačke prijelaze. U uvjetima loše vidljivosti Zebra Cross upozorava vozače te ističe pješake na prometnici.

Najboljim pitchom Zagreb Connecta, koji je nagrađen iznosom od 60.000 kn, proglašen je Silver Monitor – pametna narukvica i softverska platforma za praćenje zdravlja starijih pacijenata, a nagrade svim pobjednicima uručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

„Grad Zagreb ima viziju i zna da su ovi mladi ljudi budućnost Zagreba i budućnost Hrvatske. Ovdje smo stvorili novi prostor za inovativne poduzetnike, centar koji povezuje Zagreb s internacionalnim tržišnim potencijalima te otvorili nove tržišne niše“, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Foto: Zagreb Connect

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više