Ovim poduzetnicama je uspjelo gotovo nemoguće, izvele su kompaniju na burzu!

Izlazak na burzu, odnosno tržište kapitala, velik je korak za svaku tvrtku. Neumoljivo je to područje na kojem se likvidnost i konkurentnost nađu u žrvnju uspjeha i propasti. Mnogima je to velik zalogaj, a posebno za poduzetnice. Tek njih nekoliko uspjelo je u svom pothvatu, a Whitney Wolfe Herd, Jessica Alba, Anita Roddick pokazala su – itekako se može. Poduzetnice na burzi uskoro neće biti iznimka nego pravilo.

Aplikacija koja je Whitney učinila milijarderkom

Whitney Wolfe Herd je osnovala Bumble, aplikaciju za „dejtanje“, koja za razliku od sličnih aplikacija poštuje slobodu izražavanja na društvenim mrežama, ali u okvirima uvažavanja i pristojnosti oba spola koji aplikaciju koriste. Sve se to kreiralo nakon kontroverznog spora s mrežama za pronalaženja partnera kao što je Tinder, u kojem se Whitney našla u „krkljancu“, upravo zbog slobode govora, koja se definira kao osnovno ljudsko pravo pa na tim temeljima opravdava čak i govor mržnje.

Ipak, to ju nije zaustavilo u daljnjim pothvatima i tako je Bumble Inc. prikupio 2,2 milijarde dolara od strane investitora. Kad je Bumble izašao na burzu Nasdaqa, njegova dionica iznosila je 43 dolara. Laički rečeno ta cijen je bila uvećana i aplikacija je sada vrijedna čak 8 milijardi dolara.


Pročitajte više: Najmlađa milijarderka i suosnivačica Tindera postala najmlađa žena koja je s tvrtkom izašla na burzu!


Milijarderska aplikacija zaustavila govor mržnje

Bumble dakle nije samo obična firma, već moramo istaknuti kako je to ženska tvrtka globalne tržišne moći od oko 30 milijardi dolara zbog visoke stope korisnica aplikacije koje se na kraju odlučuju za plaćanje. A plaćaju upravo zbog navedenih razloga – aplikacija je u svojoj srži zabranila, odstranila i zaustavila govor mržnje i lažne profile ljudi te zapravo ponudila onu udžbeničku definiciju slobode koja je ograničena samo slobodom druge osobe.

Bumble se trenutno pridružuje najvećem konkurentu na tržištu, Match Grupi koja ima prihode veće od milijarde dolara. No, vratimo se na trenutak onog preokreta koji je ova 31-godišnjakinja Wolf napravila za poduzetnice. Ona je na svjesnoj i nesvjesnoj razini ohrabrila upravo poduzetnice na burzi da naprave taj iskorak, što vrijedi za sve njih, neovisno o boji kože, porijeklu, religiji. Poduzetnice na burzi itekako se mogu uloviti u koštac s dosadašnjom stigmom o “muškom svijetu financija, dionica i firmi”. Možda je to rizik, ali Wolf zaokružuje priču da trud kad-tad, usprkos zavrzlamama, sporovima i ostalim teškoćama, polučuje uspjeh.

Jessica Alba: Od glumice do poduzetnice

Jučer je bio izniman dan za The Honest Company jer je kompanija službeno izašla na burzu. Iza ove tvrtke stoji slavna glumica Jessica Alba koja je na LinkedIn-u izjavila da bi svaka osoba trebala biti u mogućnosti birati ono što je u konačnici dobro za nju. “I zato mi je od prvog dana, kao žena druga rase, cilj izgraditi raznoliku i etičnu tvrtku temeljenu na vrijednostima kao što su transparentnost, povjerenje, održivost te dubokom osjećaju svrhe u ono što radimo. To je posao koji brine o svim ljudima, kao i o planeti”, kazala je.

The Honest Company Jessica Alba pokrenula je kao wellness brend čiji će vas proizvodi osnažiti i motivirati da živite sretan, a ponajprije zdrav život. Alba često naglašava da osobe traže sigurnost kad su u pitanju kozmetički preparati, posebice za djecu. I to tako da dobiju najbolje šampone, losione, kreme, pa čak i pelene, za “pristojnu” cijenu, i da im proizvodi budu dostatni za svakodnevne potrebe. Temelj je iskrenost prema kupcu, sigurnost proizvoda za okoliš, jednostavnost, jasne informacije i učinkovitost. Alba je željela pronaći “jednu marku za sve” i tako je pokrenula sada jednu od najuspješnijih kompanija na burzi.


Pročitajte više: Jessica Alba priznala da se tijekom razvoja svoje kompanije osjećala vrlo usamljeno


Ekološkim vrijednostima do burze

Kad se pokojna Anita Roddick pojavila na poslovnoj sceni, i dovela svoj lanac proizvoda kompanije Body Shop na burzu 1984. godine, bila je to nemalo iznenađenje. Dolazak nje, kao poduzetnice na burzi, izgledalo je kao da se oređena vrsta hipika upustila u dotadašnji okrutan svijet tržišta dionica gdje nije bilo strastvenog govora o okolišu i etičkoj trgovini pa je sve upućivalo na – šok, prenosi Guardian.

Kao jedna od prvih rukovoditeljica navedene tvrtke, koja proizvodi kreme za lice i tijelo na prirodnoj bazi, s prijezirom je gledala na tržište kapitala. Naime, vjerovala je da poduzeće mora biti odgovorno za utjecaj na društvo pa se tako baviti i pitanjima od građanskih prava do recikliranja otpada. Upravo je recikliranje i zaštitu okoliša uvela kao vrijednost kompanije, i to 20 godina prije nego što su velike kompanije poput Tesca ili Marks&Spencera počele imitirati njenu strast i isticati ekološke vrijednosti.

Anita je također vodila glasne kampanje proti testiranja na životinjama, prisiljavajući oponente da slijede primjer Body Shopa koji danas posluje s više od 2.000 trgovina širom svijeta, na čak 50 tržišta.

Od školskih klupa do tržišta kapitala

Kathy Fields i Katie Rodan dvije su dermatologinje koje su u svoje slobodno vrijeme izgradile tvrtku naziva Proactiv, sada vrijednu milijardu dolara. Obje su bile prijateljice sa Sveučilišta Stanford i su zajedno studirale dermatologiju, istodobno se suočavajući s problemima akni. Upravo taj kompleks akni potaknuo ih je da počnu raditi na tretmanima za lice, prenosi Girl Talk HQ.

Ove dvije poduzetnice rukovodile su dermatološkim timom koji se udružio kako bi Procativ postavili na noge, oslanjajući se i dalje na probleme s kožom. Danas tvrtka ženama predstavlja brend čistog i njegovanog lica, odnosno same kože, bez obzira na starost ili pigment. Njihovi proizvodi putem reklama postali su viralni, a sada su dogurali ne samo do tržišta već se mogu pohvaliti i da su vodeća marka lijekova i preparata na američkoj burzi.

Foto: JD Lasica/ Facebook, Flickr/TechCrunch

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -