Pokretanje biznisa i djeca idu zajedno

Sandra Novak je majka petero djece koje je sama obrazovala kod kuće. Istovremeno je sa suprugom pokrenula biznis. Ali to nije sve, napisala je i knjigu u kojoj majkama objašnjava da pokretanje biznisa i djeca idu zajedno. Sve su to bili razlozi da porazgovaramo s njom.

Možete pokrenuti biznis i biti vrhunska mama

Majka ste 5-ero djece koje ste sami obrazovali kod kuće. Zašto ste se odlučili na taj potez i kako ste to uopće izveli? Kako je izgledao vaš dan i jeste li istovremeno bili zaposleni negdje?

Prije početka privatnog biznisa sam nekih 18 godina radila sa raznim humanitarnim inicijativama tako da smo često putovali i selili se. Bili smo u bliskom doticaju s drugim kulturama, te sam se tom prilikom susrela sa konceptom ranog obrazovanja. Sama ideja toga obrazovanja je da su dječica spužvice koje upijaju sve informacije oko sebe kojima su izloženi, osobito prvih 5 godina života, kao i da im je to jedna od potreba koja često nije zadovoljena. Potreba jednako velika kao i jelo, piće i spavanje.

Sva moja djeca su počela sa školovanjem sa 6 mjeseci i razvijali su kognitivne, taktilne i didaktične vještine na samom početku svog života. Do 3-4 godine su vec tečno i sa razumjevanjem čitali i do pete godine pisali. Sa takvim počecima bilo bi kontraproduktivno čekati 2 godine da se počne sa klasičnim oblikom školovanja, jer njihova njegovana znatiželja i želja za usvajanjem znanja je bila (i još uvijek je) bez premca. U želji da nastavim taj divni momentum odlučila sam se za jedini logični nastavak ovoga puta,obrazovanje kod kuće.

pokretanje biznisa

Moram priznati da sam imala trenutaka u kojima sam sumnjala u svoju sposobnost, bilo je trenutaka kada sam zaželjela da mogu jednostavno odvesti djecu nekome drugome da ih taj dan, tjedan ili mjesec školuje, ali sam ipak ustrajala i zahvalna sam da jesam. Nije bilo lako, naročito dok nismo pronašli svoj tempo, svoj sistem organizacije i odgonetnuli načine usvajanja znanja sa svakoga ponaosob.

Još jedan, a mogu slobodno reći i veliki razlog obrazovanja kod kuće jeste želja da dopustim djeci da slobodno i bez predrasuda razviju svoje potencijale, bez obzira koliko oni bili po današnjim standardima potencijalni za prosperitet ili ne. Cilj mi je uvijek bio da moja djeca rade ono što vole i uživaju u svom životu.

Obrazovanje kod kuće je način života, nije nešto što je danas tu, a sutra ga nema. Ako se odlučite na taj korak morate računati na to da je to nešto što će potrajati. Kao i svi drugi načini života i ovaj zahtjeva čeličnu volju, krajnji cilj, ideju vodilju, odricanja i žrtve. No, nije bez nagrada. Najstariji sin je sada na Američkom IT univerzitetu, sljedeća po redu je kćerka koja je sa 16 godina pobjedila na start-upu za žene poduzetnice, sama se svojim naporima počela da baviti konjima i terapijskim jahanjem za djecu sa posebnim potrebama, dok je istovremeno nezasitni čitatelj najmanje 7 knjiga tjedno.
Srednji sin je dio start-upa koji bi do kraja godine trebao početi biti profitabilan. Zajedno sa braćom blizancima natječe se u plivanju sa svakodnevnim treninzima i osvojenim medaljama.

Dopušta li uopće zakon u svim državama školovanje kod kuće?

U većini slučajeva da, ali ima nekoliko država koje nisu otvorene za ovu vrstu školovanja.

pokretanje biznisa

Sa suprugom zajedno vodite biznis? O čemu se konkretno radi?

Da, bavimo se organizacijom animacija i zabava za djecu u svim prilikama, od otvaranja trgovačkih centara, promocija određenih proizvoda, organiziranja raznih edukativnih radionica, obilježavanja Dana Otvorenih vrata raznih firmi…to su tek neke od aktivnosti kojima se bavimo. Naš moto je da djeca najbolje uče kroz zabavu, tako da su sve naše aktivnosti zasnovane na nekim poučnim temeljima, počevši od ponašanja do eksperimenata gdje čak učimo i o zakonima kemije i fizike.

Koliko se žena u BiH bavi poduzetništvom i pokreću li one biznise iz nužde- nezaposlenosti ili zbog dobre poslovne prilike?

Svakim danom upoznajem sve više žena koje se odluče na pokretanje biznisa. Većinom radi loših uvjeta rada i nezaposlenosti, tek se poneka žena nađe da radi doista ono što voli i da krene u poduzetničke vode kako bi radila na ostvarivanju svojih snova, a ne radi same egzistencije.

Koliko su prisutne predrasude prema ženama u BiH?

Ja osobno imam jako visoka očekivanja po pitanju predrasuda prema ženama, tako da po mome mišljenju, BiH kao veoma patrijahalno orijentirano društvo samo po sebi ima u startu velike predrasude prema ženama općenito, samim tim i prema ženama u poduzetništvu.

pokretanje biznisa

Zašto ste se odlučili napisati knjigu i koji joj je cilj?

Knjigu sam se odlučila napisati iz više razloga, prije svega volim pisati (kao i čitati). Drugo i najvažnije je da vjerujem da je neophodno negirati mitove da je za pokretanje vlastitog  biznisa potrebno puno novaca, biti bez djece ili živjeti u drugoj zemlji. Voljela bih da mi je netko mogao reći sve ono o čemu pišem u knjizi kad sam ja startala. Mnoge stvari bi mi bile lakše i progres brži. Pametan čovjek uči na greškama drugih, taj put je uvijek bezbolniji, a u današnje vrijeme i brži.

Foto: privatna arhiva

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više