Nakon tragičnih događaja na kraju godine, izdvojili smo pozitivne stvari koje su nam ovu godinu učinile malo ljepšom

Od 25. veljače, kada je pandemija koronavirusa došla do Hrvatske sa zabilježenim prvim slučajem zaraze, čini se kako je sve krenulo po zlu. Izdvojili smo pozitivne strane 2020. godine koje su ovu tešku godinu učinile malo ljepšom.

Jaki potres 22. ožujka uzdrmao je Zagreb i ostavio ga ranjenim te nas je još jednom podsjetio na potrebnu zahvalnost prema onome što imamo i na zdravlje i sigurnost naših bližnjih. Priroda je uvijek bila jača od čovjeka i možda je najgora u ovakvim situacijama upravo neizvjesnost. I baš kada pomislimo da je bilo dosta loših vijesti za ovu godinu, dogodila se ogromna tragedija u Petrinji koju je pogodio potres i nanio štetu kakvu Hrvatska ne pamti, a nažalost, odnio je i ljudske žrtve.

Pozitivne strane 2020.

Milina pobjeda!

Teško ćemo se od ove godine oprostiti bez suza u očima, ali 2020-oj možemo barem donekle oprostiti ove tragedije zbog pozitivnih stvari koje nam je donijela, a koje smo možda zaboravili u moru briga. Donosimo nekoliko pozitivnih stvari koje su se dogodile 2020.

Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, Mila Rončević, pobijedila je leukemiju i vratila se kući krajem kolovoza ove godine. Mala lavica liječila se u Philadelphiji, a za liječenje akutne megakariocitne leukemije, Hrvati su prikupili više od 37 milijuna kuna. Ovo je bez premišljanja pozitivna priča koje ćemo se još dugo sjećati i koja nam je uljepšala ovu godinu.

Povijesni uspjeh hrvatskih rukometašica

Iako za vrijeme prvenstva nisu bile dovoljno medijski popraćene, naše heroine postigle su povijesni uspjeh!


Pročitajte više: Dalija Orešković: “Hrvatske rukometašice postale hit Europskog prvenstva, a utakmice nije prenosila niti jedna nacionalna televizija!”


Pobjedom Njemačke u Danskoj u polufinalu Europskog prvenstva Hrvatska ženska rukometna reprezentacija postigla je najveći uspjeh u povijesti. Prethodno najbolji plasman na europskom prvenstvu, Hrvatice su postigle 1994. osvojivši peto mjesto u Njemačkoj.

Cjepivo

Unatoč tome što je situacija s koronavirusom još uvijek neizvjesna, nakon gotovo godinu dana, pojavilo se potencijalno svjetlo na kraju tunela – cjepivo. Pfizer je nedavno objavio nevjerojatnu vijest kojoj se svi nadaju od početka pandemije – otkrili su cjepivo protiv COVID-a 19.

Ono je za sada učinkovito čak 90%! Koliko je postotak značajan govori i činjenica da se u posljednjih deset godina stupanj djelotvornosti cjepiva protiv gripe kretao između 19 i 60%. Prije četiri dana cjepivo je stiglo u Hrvatsku, a 27.12. obavljena su prva cijepljenja.


Pročitajte više: Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa prethodno je razvila jedino cjepivo protiv raka!


Klima

Zbog smanjenja letova i korištenja automobila tijekom lockdowna na svjetskoj razini, kvaliteta zraka se izrazito poboljšala.

Zahvaljujući poboljšanju kvalitete zraka tijekom pandemije, smrtnost od zagađenja u Europi smanjila se za 11.000 dok je, također posljedično pandemiji, minimalno 2.800 manje poginulih u prometu.

Afrika iskorijenila dječju paralizu!

Nakon desetljeća provođenja cijepljenja, Afrika je konačno iskorijenila dječju paralizu!

Prije dvadeset i pet godina, u Africi je pet tisuće djece bolovalo od dječje paralize, a sada je Afrika konačno slobodna od ove bolesti. Nigerija je tako posljednja afrička država koja je proglašena slobodnom od dječje paralize, a više od polovice svih slučajeva u svijetu, prije manje od desetljeća, bilo je u Nigeriji.

Žene koje su se pokazale kao liderice u krizi

Prema nedavnom istraživanju, žene u pandemiji se mnogo lakše nose s izazovima pandemije. Kako pokazuju rezultati studije, u zemljama s lidericama na čelu mnogo je manja smrtnost od koronavirusa, dok je ekonomska situacija bolja.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


Wittenberg-Cox identificirala je četiri zajedničke niti u ženskom vodstvu tijekom pandemije: povjerenje, odlučnost, tehnologija i ljubav, ali i žene koje su ovu nimalo laku godinu učinile malo ljepšom i sigurnijom.

Jacinda Andern

Jedna od svjetskih liderica koja se ističe po svojoj autentičnosti i ne slama pod pritiskom udovoljavanja različitim interesima je Jacinda Andern, premijerka Novog Zelanda. Ova 40-godišnja političarka preko Facebooka se javila uživo kako bi odgovarala na pitanja građana vezana uz pandemiju.

Time je uspjela pridobiti građane na svoju stranu, a zahvaljujući njihovom poštivanju pravila, Novi Zeland imao je nula novih slučajeva koronavirusa za izvanrednih 100 dana.

Jane Fraser

Probijanje staklenog stropa uvijek je dobra vijest za sve žene, bez obzira na poziciju i sektor, međutim kad žene na Wall Streetu u tome uspiju, to ima posebno značenje. Jane Fraser je napravila upravo to postavši izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velike banke na Wall Streetu.


Pročitajte više: Jane Fraser postala je prva izvršna direktorica Citi grupe, a time i prva žena na čelu velika banke na Wall Streetu!


Jane spada među najsposobnije žene na Wall Streetu, a ove godine je proglašena jednom od Barronovih 100 najutjecajnijih financijašica u SAD-u.

Angela Merkel

Oslanjanje na činjenice kancelarke Angele Merkel, njemačka državna politika upravljanja koronakrizom i napori na lockdownu bili su utemeljeni na podacima iz epidemioloških modela, ali i savjetima liječnika. To joj je pomoglo da vodi zemlju do niže stope smrtnosti od mnogih drugih industrijskih zemalja. Bez obzira na sve, Merkel nikad nije izbjegavala iznošenja uznemirujućih i realnih podataka o situaciji u zemlji.

Tsai Ing-Wen

Odlučnost je kvaliteta lidera koju je posebno teško utjeloviti u vremenima stresa i neizvjesnosti, suočavajući se s prijetnjom poput COVID-a 19. Neke su svjetske liderice ipak uspjele djelovati na vrijeme i zabilježile odlične rezultate. Pod budnim okom predsjednice Tsai Ing-Wen, Tajvan je bio bolje pripremljen od mnogih drugih zemalja.

Nakon što su naučili tešku lekciju s izbijanjem SARS-a, imali su unaprijed osmišljen plan u slučaju pandemije. To uključuje traženje kontakata, stavljanje u karantenu, obilje maski i uspostavljenu infrastrukturu u slučaju ponovne zaraze. U tom je trenutku zemlja imala jedan od najnižih broja smrtnih slučajeva od koronavirusa na svijetu, usprkos blizini prvog epicentra u kineskom gradu Wuhanu.

Opraštajući se od 2020., pokušajte misliti na pozitivne strane koje nam je ova godina donijela i imajte na umu – i ovo mora jednom proći.

Foto: Pixabay/Free Photos

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -