Mamforce company: ovo su prve “familiy friendly” tvrtke u Hrvatskoj

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu danas je predstavljen projekt MAMFORCE COMPANY,
u sklopu kojeg su dodijeljeni i prvi MAMFORCE COMPANY certifikati tvrtkama koje provode family friendly politiku i time svojim zaposlenicima omogućavaju ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Pioniri ovakve prakse i prvi dobitnici spomenutog certifikata su tvrtke Vipnet d.o.o. i Privredna Banka Zagreb d.d. (PBZ).

O projektu MAMFORCE COMPANY

Projekt je nazočnima predstavila Dijana Kobas Dešković, pokretačica i voditeljica projekta. Riječ je o projektu koji ima za cilj osvještavati kompanije u Hrvatskoj o važnosti omogućavanja svih potrebnih uvjeta za nesmetano usklađivanje privatnog i poslovnog života svojih zaposlenika. U samom procesu certificiranja posjećuju se pojedine kompanije te se evaluira trenutno stanje vezano uz prilagodbu posla trudnicama i roditeljima s malom djecom. S tvrtkama se potom radi kako bi se ustrojio sustav koji će najbolje odgovarati i zaposlenicima i poslodavcu, a certificiraju se one tvrtke koje pokažu da ozbiljno rade i napreduju u poboljšanju uvjeta.

mamforce company

Istraživanja, kao i europska praksa, pokazala su da veća prilagođenost rada obiteljskim potrebama zaposlenika vodi do veće motivacije zaposlenika, smanjenih izostanaka s posla te smanjene fluktuacije zaposlenika. Konkretne mjere koje se odnose na spomenuto prilagođavanje uključuju: fleksibilno radno vrijeme, rad u smjenama, vrtići u sklopu poslovnih prostora, mogućnost izostanaka zbog obiteljskih obveza, stalni ili povremeni rad od kuće, mogućnost postepenog vraćanja na posao s porodiljnog/rodiljnog dopusta i dr.

Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavca napomenula je da su upravo tvrtke koje su ulagale u društveno odgovorno poslovanje, preživjele krizu i ostale konkurentne na tržištu. Dodala je i da u Hrvatskoj društveno odgovorno poslovanje i ovakve projekte potiču poslovna udruženja, što je zapravo svojevrstan presedan, jer je europska praksa takva da se ovim pitanjima uglavnom bavi država.

mamforce company
s lijeva na desno: Alis Kaznačić Vip, Višnja Ljubičić

Na stanje u Hrvatskoj osvrnula se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Istaknula je negativnu praksu u hrvatskim tvrtkama, rekavši da su upravo žene te koje su najčešće zapošljavane na određeno vrijeme, dojenje na radnom mjestu je veliki problem, često su prisiljene raditi u noćnim smjenama bez mogućnosti kraćeg izbivanja zbog obiteljskih obveza, zbog trudnoće često dobivaju otkaz, a ukoliko ih posao i čeka nakon porodiljnog, često ih dočekaju i prepreke kao što su manja plaća, manja mogućnost korištenja godišnjeg odmora, uskraćivanje rada na važnijim poslovima i sl. Ljubičić je naglasila i da koliko je važno da i očevi preuzmu dio odgovornosti te da se i njima omoguće bolji uvjeti kao zaposlenim roditeljima.

Prve obiteljski osvještene tvrtke u Hrvatskoj

U sklopu programa dodijeljeni su prvi MAMFORCE CERTIFIKATI family friendly tvrtkama. U ime PBZ-a nagradu je primio Miroslav Halužan, viši izvršni direktor Sektora za upravljanje ljudskim resursima, istaknuvši da PBZ čini 73% žena, od kojih su većina majke, te da im upravo stoga omogućavaju brojne pogodnosti, poput kliznog radnog vremena, usluge vrtića i jaslica u poslovnim prostorima, financijske pomoći za školovanje djece, redovitih zdravstvenih pregleda i dr.

Vipnetov certifikat primila je Alis Kaznačić, direktorica ljudskih potencijala. Ona je poručila kako je toj tvrtki, a i svima bi trebalo biti, najvažnije da su zaposlenici zadovoljni jer upravo oni i rade kvalitetnije. Vipnet svojim zaposlenicima također nudi usluge vrtića, povremen rad od kuće, prilagodbu smjenskog rada, redovne zdravstvene preglede, a imaju i teretanu za zaposlenike.

mamforce company

s lijeva na desno: Sabina Škrtić HGK, Miroslav Halužan Privredna banka Zagreb

S obzirom da su žene u današnje vrijeme sve obrazovanije, i europska politika predviđa između 30 i 40% žena u top menadžmentu do 2020. godine. Prema podacima iz 2009. godine, čak 57,7% visokoobrazovanih žena u Hrvatskoj ima status magisterija, dok ih čak 53,1% ima doktorat. Europska praksa, osim postotka žena u top mendžmentu, predviđa i preferirani broj radnih sati tjedno, koji iznosi prosječno 35,6 sati, odnosno 32,6 za žene te 37,9 za muškarce. Kako bi se svi zadani ciljevi postigli, s time da najvažniji predstavlja upravo izgradnja jednog humanijeg te konkurentnijeg društva, bit će potrebno još puno rada, no osvješteni poslodavci kojih ipak svake godine ima sve više, kao i ovakvi projekti dobar su početak.

Projekt su podržali i Minstarstvo gospodarstva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska gospodarska komora te Global Compact Hrvatska.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -