U prodaju stigla prva hrvatska high-tech jakna Ultijack dizajnerice Valinee Vinger

Mlada riječka dizajnerica Valinea Vinger pokrenula je prošle godine startup Ultijack u riječkom Startup inkubatoru.

Ultijack je višenamjenska high-tech jakna koja u sebi sadrži punjač za baterije, utore za slušalice, mobitel, novčanik i puno drugih multifunkcionalnih džepova i inovativnih detalja zbog koje više ne morate nositi torbicu ili ruksak, a napokon je stigla i u prodaju.

Prva hrvatska high-tech jakna Ultijack

Ultijack jaknu Valinea sama proizvodi, no ima planski riješenu proizvodnju za veće količine.

jakna Ultijack

Što se tiče tehničkog procesa za izradu odjevnoga predmeta, smatra kako to nikako nije problem i kako je vrlo lako dostupno, te kako za osnovne stvari šivanja normalnih proizvoda nije ni skupa. No, stvari koje mogu integrirati tehnologiju, teže su dostupne.

I upravo takve stvari se teško mogu naći u Hrvatskoj, pa se zato generalno traže vani.

Njeno ciljano tržište je Amerika i Zapadna Europa, odnosno ljudi koji iz gradova bježe u prirodu kako bi uživali u raznim aktivnostima. No, na Zapadu naravno postoji i veća konkurencija, što Valineu i veseli jer to znači da postoji i potražnja za takvim odjevnim predmetima. „Općenito u tom poslu svaka roba ima svog kupca, tako da nam je konkurencija više poticaj, nego što nam stvara neki strah“.

jakna_Ultijack1

„Jakna je unisex, a model koji bi bio ženstveniji ili možda čak muževniji s druge strane još nije u ponudi, ali s vremenom će biti“, napominje Valinea.

Jakna za zimu i jesen

Tekstil koji koriste je dosta prozračan, ali i sama jakna zadržava toplinu, tako da može funkcionirati i u jesensko vrijeme, ali i kad je temperatura -1 stupanj Celzijusa. „Ima dosta jakni koje funkcioniraju na tom principu, a nekako kroz zadnje godine mislim da su se jesen i zima spojile, pa kad zahladi-zahladi“.

Tehnologija u sve odjevne predmete

Za Valineu jednostavno nema neke filozofije, tehnologiju bi uključila u sve odjevne predmete. „Kreneš od jednog i širiš dalje. Naravno, nema svaki odjevni predmet mogućnost integracije puno stvari, ali u svaki se može nešto uključiti. Mislim da je tehnologija postala toliki dio našeg života, da bi i odjeća trebala napredovati u skladu s tim“.

jakna_Ultijack2

No, ipak nije tehnologija presudna za put dizajnera do globalnog tržišta i investitora, već je roba presudna, zatim timski rad s ljudima van kreativnih struka od marketing stručnjaka, ekonomista i proizvodnje. A integracija tehnologije samo je bonus koji otvara neka druga vrata i neke drugačije investitore.

„Mislim da generalno osoba mora pronaći svoj put bilo to u tehnologiji, modi kao svakodnevnom pojmu, produkt dizajnu ……. I dati tim stvarima dodanu vrjednost i gurati to bez straha sa strašću. Jer ništa od toga ne ide preko noći, to je proces, ali ako to želiš, sve možeš“, zaključuje mlada dizajnerica.

Jaknu možete naručiti online.

Foto: privatna arhiva Valinee Vinger

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više