Prosvjed tata ispred Klaićeve je sve što trebate znati danas

Roditelji koji ne smiju posjetiti svoju bolesnu djecu pobunili su se zbog odluke ministra zdravstva Beroša, a sve je dodatno ‘zahuktao’ prosvjed pred Klaićevom nakon što su dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš, zbog odluke da roditelji bolesnu djecu u bolnicama mogu posjetiti na isključivo 15 minuta, ispred iste postavili šatore. Kako prenosi portal Index, ubrzo nakon podizanja šatora na mjesto događaja stigla je policija. 

Dvojica očeva kažu kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te pozivaju sve koji mogu da im se pridruže. Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš donio je odluku koja je razljutila mnoge roditelje, a tiču se ograničenog posjeta bolesnoj djeci tijekom pandemija koronavirusa. Osim toga, nedavno je također donesena odluka prema kojoj očevi ne smiju prisustvovati porodu.

Povezano:

Imaju dva osnovna zahtjeva

Do suradnje dvojice očeva došlo je, kako kažu, sasvim slučajno. Ivan Pokupec još prije mjesec dana objavio je na Facebooku video u kojem govori o osobnom iskustvu dok mu je dijete bilo na jedinici intenzivnog liječenja. Roberto Mateš početkom mjeseca prosvjedovao je ispred bolnice u Pakracu, i to nakon što mu je sin zbog visoke temperature završio u bolnici. Njegova supruga tada je kontaktirala Pokupca i zamolila ga za podršku. Iako su njihova djeca sada već kod kuće, zaključili su da priča ovdje ne bi smjela stati. Od vlasti, kažu, traže dvije stvari.

“Pod jedan tražimo jasno definirane kriterije po kojima obitelji mogu doći u posjetu svojim najbližima, i djeci u bolnicama i osobama s invaliditetom i starcima, a druga stvar je da ti jasno decidirani kriteriji budu jednaki za sve, u cijeloj Hrvatskoj. Ovakav nastup ministra može samo završiti loše po njegovu poziciju”, rekao je Pokupec za Index. Njihov prosvjed pred Klaićevom ipak nije prošao mirno jer je ubrzo intervenirala i policija.

“Bolesnoj djeci potrebna je podrška roditelja”

“Moram reći da je ova inicijativa Robertova ideja i jaka želja da, nakon što je njegovo dijete došlo kući, nastavi s akcijom jer sada zna iz prve ruke što prolazi roditelj u toj situaciji i što prolazi dijete. Moje dijete je također kod kuće, nemamo već neko vrijeme većih zdravstvenih problema, ali dobro znamo što znači prisutnost roditelja za dijete u bolnici”, rekao je Pokupac za Media Servis koji tvrdi da je bolesnoj djeci tijekom bolničkog liječenja najvažnija upravo podrška roditelja.

“Svakodnevno smo gledali te prizore gdje djeca plaču za roditeljima, zapomažu, traže mamu i tatu. I u tim normalnim okolnostima smo mogli posvjedočiti koja je to trauma za dijete, a pogotovo sada kada su na snazi restriktivne mjere”, dodao je zabrinuti otac. Njihov mirni prosvjed pred Klaićevom, kažu, poziv je da se i ostali očevi pobune protiv odluke ministra.

Foto: Screenshot/Index

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -