RASTI Summit u organizaciji Ivane Štedul jedina je hrvatska manifestacija koja spaja stručnjake iz odgojno-obrazovnog i zdravstvenog sektora

Povodom održavanja prvog RASTI Summita, koji kroz povezivanja stručnjaka iz različitih područja svoj fokus stavlja na ostvarivanje maksimalnih dječjih potencijala, razgovarali smo s pokretačicom ovog događaja, fizioterapeutkinjom Ivanom Štedulom, koja tako nastavlja svoje djelovanje usmjereno djeci započeto kroz SenzoGYM koncept.

Kako se rodila ideja o pokretanju ovog događaja?

Na ideju o pokretanju došli smo prije nekoliko godina uvidjevši potrebu za postojanjem multidisciplinarnog pristupa u radu s djecom svih dobi. Spajanjem stručnjaka različitih profila napravili smo aktivnu mrežu podrške za roditelje koja je u zadnjih godinu dana narasla do te mjere da je 1. RASTI Summit bio logičan idući korak. Kroz našu RASTI Edukaciju o ranoj stimulaciji dječjeg razvoja od 0 – 7 godina, kao i BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© koje provodimo u Zagrebu i Karlovcu, u zadnjih 5 godina prošlo je nekoliko tisuća roditelja, odgojitelja, učitelja i nastavnika. Upravo su nam naši polaznici dali krila da edukacija preraste u jedan ovakav događaj.

Kome je RASTI Summit namijenjen?

RASTI Summit namijenjen je svima koji imaju djecu, svima koji rade s djecom, kao i samoj djeci od rođenja do desete godine života. Važno je naglasiti da je 1. RASTI Summit ove godine volonterska priča i da svi predavači sudjeluju bez financijske koristi, a da je program ove godine za sve roditelje, odgojitelje, logopede i učitelje besplatan. Također, za sve sudionike na Konferenciji pripremamo i potvrde za stručno usavršavanje.

Što će sve biti u programu koji će se ove subote, 22. rujna 2018. održati u AQUATICI – slatkovodnom akvariju Karlovac?

Program smo podijelili u 3 glavna područja. U Kongresnoj dvorani održavat će se predavanja za stručnjake i prijavljene roditelje. Predavači su stručnjaci iz odgojno-obrazovnog i zdravstvenog područja. Osobito smo ponosni što su nam se samoinicijativno priključile dvije docentice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na predavanjima ćete, između ostalog, moći čuti doktoricu medicine, radne terapeute, fizioterapeute, magistre kineziologije, odgojitelje, logopeda… Teme su doista raznolike i obuhvaćaju razvoj djece od samog rođenja pa sve do eventualnih problema koji se pojavljuju kad dijete krene u školu.

rasti summit

U vanjskom dijelu odvijat će se zaista bogat program za djecu. Naši partneri Knjiguljica i Kinoklub Karlovac pripremili su cjelodnevne radionice za djecu, a završit ćemo s predstavljanjem slikovnice za bebe i jednom pripovijednom predstavom. Svakako moram spomenuti suradnju i sa Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije. Njihov djelatnik Mario Popovački u prijepodnevnim satima održat će važne radionice za roditelje pod nazivima „Osnovno održavanje života djeteta“ i „Gušenje stranim tijelom“, gdje će kroz aktivnu demonstraciju pokazati roditeljima što činiti ukoliko se u takvoj situaciji nađu s vlastitim djetetom. Također, u popodnevnim će satima radna terapeutkinja Andrea Matković govoriti o dispraksiji koja pogađa sve više djece školske dobi, a pripremili smo i kratak test za dispraksiju koji će svi moći probati.

Predavači koje dovodite su doista impresivni, ali isto tako moramo primijetiti da su iz različitih područja. Zašto?

Radeći u Camphill Communities of Ireland prije 10 godina oduševila sam se multidisciplinarnim pristupom. Ukoliko u njihovu školu upišete dijete koje je, primjerice, dijete s autizmom, apsolutno svi stručnjaci će surađivati kako bi se dijete uklopilo u sustav najbolje što može u okviru svojih mogućnosti. Učitelj će dobiti maksimalnu podršku, kako sustava u vidu adekvatnih praktičnih edukacija, tako i stručnjaka različitih profila – od radnog terapeuta, logopeda, liječnika, fizioterapeuta.

Nažalost, kod nas to nije lako postići jer smo uglavnom naučeni gledati „problem“ samo sa svog aspekta gledišta, ne uzimajući u obzir djetetove jake strane i ne surađujući s ostalim strukama. Iz tog razloga pomaci su teški i dugotrajni i takvo dijete nema priliku biti doista uključeno u svoju okolinu. Jedan od problema svakako je i nedovoljno zapošljavanje radnih terapeuta – zdravstvenih stručnjaka koji se primarno bave komponentama aktivnosti u području samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena. Dok je u zapadnim zemljama radni terapeut ravnopravni član tima skoro svakog vrtića i škole, kod nas je rijetko koji zaposlen i u bolnicama. Upravo iz tog razloga odlučili smo raditi timski jer smatramo da svaki član tima svojim iskustvom i neiscrpnim znanjem itekako može pripomoći svakom djetetu i roditelju.

Na 1. RASTI Summitu biti će govora i o važnosti rane stimulacije od rođenja. Kroz SenzoGYM-ove BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© u zadnjih 5 godina u Karlovcu prošlo je preko 5000 djece. Kako ste došli na ideju o radionicama poticanja ranog razvoja? Iz kojeg razloga ste prošle godine odlučili otvoriti podružnicu u Zagrebu?

BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© nastale su kao produkt rada s djecom s kojom kao fizioterapeut i radni terapeut radim te mojom vlastitom djecom (koji su dvoje od troje bili neurorizični). Kako su napredovali puno brže od svojih vršnjaka urednog razvoja, jedan liječnik me prije 5 godina zamolio da održim predavanje za roditelje o razvojnim aktivnostima koje sam s njima provodila. Predavanje je izazvalo velik interes, odmah su formirane i grupe roditelja koji su sa svojim bebama željeli pohađati senzo-motoričke aktivnosti.

rasti summit

Nakon nekoliko godina rada preko Udruge, odlučila sam napustiti svoje tadašnje radno mjesto, otvoriti tvrtku s podružnicom u Zagrebu i posvetiti se samo edukaciji roditelja i rehabilitaciji djece i odraslih osoba. Zagreb je bio logičan izbor budući su roditelji iz Zagreba redovito dolazili na naše radionice u Karlovac.

Osim direktnog terapijskog rada s bebama i djecom, što još radite u SenzoGYM-u?

Prvenstveno se baziramo na edukaciji roditelja, odgojitelja, učitelja i terapeuta. Iz tog razloga i pokrećemo 1. RASTI Summit. Također provodimo i vježbe za mame nakon poroda i vježbe za trudnice prema programu koji nastao u suradnji s Davorom Zibarom, ginekologom zaposlenim u jednoj Dublinskoj bolnici.

Zadnjih nekoliko mjeseci jedini u Karlovcu provodimo i Emmett tehniku, čiji certifikat posjedujemo, a koja se pokazala odličnom za otklanjanje boli u vratu, ekstremitetima i kralježnici. Emmett tretman pokazao se izuzetno korisnim u radu s bebama i djecom s hipotonusom, hipertonusom i torticolisom te smo trenutačno u fazi zaposlenja još jednog Emmett terapeuta u Zagrebu.

rasti summit

Kako to da se 1. RASTI Summit održava baš u Karlovcu?

Karlovac je prekrasan grad i zaista ima potencijala postati prepoznatljiv upravo po ovakvim edukativnim događanjima. Veliku podršku dobili smo od ravnateljice AQUATIKE Margarite Maruškić Kulaš koja nam je odmah ustupila cijeli prostor za održavanje ovog događaja. Bez njezine bezuvjetne podrške vjerujem kako bismo puno teže održali 1. RASTI Summit upravo u Karlovcu.

Na koji način je moguće prijaviti se za sudjelovanje na Konferenciji?

Više informacija o programu moguće je pronaći na web stranici te na ‚‚SenzoGYM” Facebook stranici. Za predavanja u Kongresnoj dvorani prijave su zatvorene, ali za radionički program za djecu i program edukacije koji se odvija u vanjskom dijelu prostora, kao i za program Coffee with experts prijave nisu potrebne.

Planirate li RASTI Summit održavati i idućih godina?

Svakako, da! Iz Grada i Županije dobili smo samo pozitivan feedback i nadam se da ćemo naći zajednički jezik oko financijskih sredstava za iduću godinu kako bi RASTI Summit ostao u Karlovcu.

Foto: SenzoGYM

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više