Kako reagirati kad kolege uzimaju zasluge za vaš rad?

Na poslu se susrećemo s različitim osobnostima, različitim tipovima kolega. Teško je očekivati da ćemo se baš sa svakim slagati, zato limitiramo kontakte s onima koji nam ne odgovaraju, koliko god to bilo moguće.

No, što kad si kolega pripisuje zasluge za vaš rad? Kako reagirati u takvoj situaciji, kad na sastanku pred svim kolegama kaže da je isključivo njegovom ili njenom zaslugom određeni zadatak obavljen? Trenerica za žensko vodstvo Jo Miller savjetuje da spriječite ponavljanje istog scenarija.

Kako reagirati kad kolege uzimaju vaše zasluge?

Zbog osoba koje se pretjerano hvale svojim postignućima, često sami sebi kažemo da ne želimo biti kao oni, pa se ne hvalimo čak ni kad je to prikladno ili potrebno. No, to je pogrešno, jer dok mi ne želimo biti takvi, netko drugi će uvijek iskoristiti priliku.

Stoga Miller predlaže da ubuduće reagirate na takvu situaciju. Primjerice, da  pošaljete e-mail kao najavu za sastanak, napišete što ste napravili te istaknete da im za sva pitanja stojite na raspolaganju.

A ukoliko se scenarij ponovi na sastanku, svakako diplomatski odgovorite na situaciju. Čak i ako to znači prekidanje vaše nadređene osobe.  Pritom nemojte pokazati zbunjenost, već s osmijehom na licu recite da želite nadopuniti kolegu, kako ne bi bilo zabune, jer on ili ona nastoji objasniti da ste zajedno surađivali na tom projektu.

Iako to nije istina i nije postojala suradnja, tako ih nećete ocrniti pred cijelim timom, već ćete kasnije nasamo riješiti ovu situaciju.

Kasnije pristupite kolegi i tražite ga za dopuštenje da razgovarate o onome što se dogodilo. Dajte mu do znanja da cijenite njegov rad i doprinos  za cijelu kompaniju i da ćete ga svakako pohvaliti za svako postignuće. No isto tako, da ćete reagirati svaki put ukoliko uzima zasluge za vaš rad.

Poslušajte i njegovu stranu priče, ali nemojte odustati od ovog razumnog zahtjeva. Razgovor nastoje završiti na način da budete sigurni da nema nikakve ljutnje među vama i svakako mu zahvalite na razumijevanju.

Međutim, ukoliko se ova situacija i dalje ponavlja, premda ste reagirali, svakako se obratite svojoj nadređenoj osobi.

Foto:  123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više