Reklama kojom je Barbie slomila stereotip da su autići igračke samo za dečke

Automobili nisu igračke samo za dječake, a lutke nisu samo za djevojčice, odlučila je svojom reklamom pokazati jedna auto kompanija.

Iako reklame za automobile nemaju običaja biti feminističke, Audi Španjolska je upravo svojm 3D animiranim videom pod nazivom „La Muñeca Que Eligio Conducir“ („Lutka koja je odlučila voziti“) odlučio razbiti taj stereotip i pokazati kako igračke ne bi trebale biti podijeljene po spolovima.

Prema jednom istraživanju, ljudi još uvijek na Googleu traže „igračke za djevojčice“ i „igračke za dječake“, umjesto igračaka za djecu, a igračke za djecu razvrstane posebno za djevojčice i za dječake možemo vidjeti i na reklamama na televiziji ili u katalozima. Ali Audi Španjolska radi na promjeni.

Reklama koja podsjeća da su igračke samo igračke, bez obzira na spol

Video koji je 17. prosinca stavljen na YouTube kanal, dosad ima više od 1.429.000 pregleda, a prikazuje što se događa kad se trgovina s igračkama zatvori. Igračke tad živnu, a u glavnoj je ulozi Barbie koja odbacuje svoju ružičastu kočiju i uzima plavi Audi. Iako su joj najprije otvorena suvozačeva vrata u automobilu, ona odlazi na vozačevo mjesto i vozi automobil. Tijekom vožnje susreće se s ostalim igračkama koje također prkose rodnim stereotipima – lutke koje igraju nogomet, akcijska figura koja ima svoju čajanku, ružičasti poni koji se vozi na skateboardu…

audi_španjolska1

No, kad se trgovina ponovno otvori, jedan dječak poželi kupiti automobil i Barbie, ali mu majka govori kako te igračke ne idu zajedno. Dječak svejedno uzima obje igračke, jer igračke su igračke, bez obzira na spol. Dječaci se mogu igrati s lutkama, a djevojčice mogu voziti automobile.

I upravo to je poruka ove odlične reklame „Igranje, poput vožnje, ne bi trebalo biti pod utjecajem rodnih stereotipa“.

 

A sličnu poruku poslao je i jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Francuskoj Système U koji je krajem 2015. godine snimio poseban video te poručio da su igračke namijenjene svoj djeci, bez obzira na klišeje i stereotipne podjele na spol.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više