Vašoj djeci su potrebne i igračke superjunakinja

Zašto je tako teško pronaći kostime ženskih superjunakinja? Zašto nedostaju igračke ženskih superjunakinja u trgovinama?

O ovoj je temi u Ted govoru govorio i znanstvenik koji se bavi proučavanjem popularne kulture Christopher Bell te otac kćeri koja je veliki fan Star Warsa.

Gdje su igračke ženskih superjunakinja?

Njegova kćer se ne voli igrati s lutkama, već je veliki fan Igre prijestolja, iako tu popularnu seriju nije ni gledala, ali čula je za Majku zmajeva i željezno prijestolje. Osim toga, voli čitati i stripove, a obožava i Star Warse, pa se tako često igra da je ona Jedaj, Obi Wan Kenobi ili Sith.

Bell zato postavlja pitanja – zašto je svaki junak u kojeg se njegova kćer želi prerušiti muškarac? Točnije, gdje su stvari za ženske superjunakinje, gdje su igračke i kostimi?

Živimo u društvu koje je sto posto medijski zasićeno. Svaki je aspekt našeg ljudskog postojanja na neki način dotaknut medijima. Od auta koji vozimo, hrane koju jedemo, odjeće koju nosimo, do samog jezika koji koristimo za formiranje misli – sve je na neki način posredovano i o svemu učimo uglavnom preko medija.

Iako nam oni ne govore što misliti, odlučuju o tome o čemu ćemo razmišljati. Tako je i Walt Disney od 1937. odlučio zarađivati na princezama. Kada su 2012. godine kupili Lucasfilm, prodavaonice su odjednom bile prepune i likova Obija Wan Kenobija, Darth Wadera, Lucasa Skywalkera… No, ne i princeze Leie. Razlog tome bio je što ta princeza radi zbrku u javnoj pedagogiji za ostale princeze, napominje Bell.

Ista stvar se dogodila i sa Čuvarima galaksije i Gamorom ratnicom. Riječ je o junakinji koja je snažna, pametna i brza, u koju se odmah zaljubila i Bellova kćer pa je on htio kupiti. No, Gamore nije bilo u trgovinama. Nije postojao ni pribor za užinu, ni majice, niti išta drugo s tim likom.

Igračke ne bi trebale biti podijeljene po spolovima

„I što djeca mogu naučiti iz toga? Ako ono što učimo i znamo o drugim ljudima i svijetu, učimo kroz medije, onda ove kompanije uče moju kćer da to što je snažna, pametna i brza nije bitno. Nju će ili ignorirati kao Gamoru ili je zamijeniti dječakom. A to nije fer. Ni prema njoj, ni prema vašim sinovima i kćerima“, ističe Bell.

Za svoju kćer kaže da ima neke muške osobine, ali to neće stvarati nikakve patnje u njenom životu jer se muške osobine kod djevojčica smatraju bonusom. No, da se radi o dječaku koji ima ženske osobine, bio bi izrugivan i maltretiran.

Takav dječak bi tada radije bio mrtav nego mislio da voli ženske stvari. I to nije njegova, već naša krivica. Trebamo prestati razmišljati kako ženske superjunakinje postoje samo u roza haljinama i kako su namijenjene samo djevojčicama. I na tim promjenama trebamo svi raditi.

Nakon ovog inspirativnog govora, Mattel je predstavio novu liniju igračaka – DC superjunakinje za djevojčice. Te superjunakinje naravno možete kupiti i svojim sinovima, jer je važno da se oni igraju ženskih superjunakinja kao što se djevojčice igraju muških superjunaka.

Igračke ne bi trebale biti podijeljene po spolovima, jer se ne upravlja njima genitalijama, a ukoliko bi se upravljalo, svakako to onda nisu igračke za djecu, zaključio je Bell.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...