Reklame sa seksualnim i nasilnim sadržajem ne prodaju brend

Oduvijek je vladalo mišljenje da seks i nasilje prodaju. Filmovi, serije, reklame, čak i vijesti, pune su nasilnih i eksplicitnih scena. Za filmove, serije i vijesti ne znamo, ali kod reklama takav sadržaj nije najbolji izbor ako želite prodati svoj brend.

Seks ne prodaje brend

To su rezultati istraživanja kojeg su proveli Robert B. Lull i Brad J. Bushman sa Sveučilišta Ohio u SAD-u. Istraživači su proveli meta-analizu 53 prijašnja eksperimenta s više od 8 000 sudionika, a rezultati su objavljeni u akademskom časopisu „Psychological Bulletin“.

Njihova je analiza pokazala da se pamćenje i memorija gledatelja smanjuje kada gledaju seksualni ili nasilni televizijski program jer takvi programi zaokupljaju pozornost gledatelja pa manje pažnje obraćaju na brend koji se na televiziji reklamira. Brend ima veću šansu za uspjeh kada se prikazuje na programima koji ne prikazuju nasilje.

Ovo je istraživanje pokazalo iste rezultate i za reklame koje sadrže seksualne ili nasilne scene. Seks i nasilje nisu imali nikakav učinak na povećanje želje za kupnjom nekog brenda. Štoviše, što je intenzitet nasilja i seksualnih scena u reklami bio veći, želja za kupnjom se smanjivala. Zašto? Jer u tom slučaju gledatelji obraćaju pozornost na scenu u pitanju, ali ne na brend koji se oglašava. Ako želite prodati brend, polugole žene ili muškarci i nisu najbolja ideja.

No, u slučaju da se tip reklame podudarao s tipom programa na kojem je bio prikazan (nasilna reklama za vrijeme nasilnog programa), pamćenje se gledatelja povećalo, pa s njime i želja za kupnjom proizvoda. Istraživači vjeruju da je to zbog toga što nasilni i seksualno eksplicitni programi potiču i takve misli zbog čega se reklame takvog sadržaja i bolje pamte.

Postoji li razlika u tome kako muškarci i žene reagiraju na različite tipove reklama, ovo istraživanje nije otkrilo, iako su neka prijašnja dokazala da seks i nasilje ipak imaju veći učinak na muškarce, nego na žene, piše Bloomberg.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više