Barack Obama smatra da je on pravi primjer feminista

Borba za ravnopravnost spolova još uvijek traje i kako bi se ona jednog dana zaista ostvarila, u tome moramo svi sudjelovati i svi se jednako boriti za nju.

Bilo da se radi o muškarcima, koji će se u ovu borbu uključiti dijeljenjem kućanskih poslova, ili djeci koju ćemo učiti kako da postanu dobri feministi. Ili se radi o javnim osobama koje se svojim javnim djelovanjem mogu uključiti i izboriti za ravnopravnost spolova. Glumica Emma Watson i diplomatkinja Madeleine Albright samo su neke od njih.

No, i političari se sve češće dotiču ove teme i pokušavaju senzibilizirati javnost o važnosti borbe za jednakost.

Barack Obama je pravi primjer feminista

Barack Obama, koji je tijekom svog osmogodišnjeg mandata često naglašavao važnost ravnopravnosti spolova pokušavajući je riješiti kroz ukidanje razlike u plaćama, ovog se puta u svom govoru na Ženskom summitu opisao kao pravi primjer feminista.

„Ovako izgleda feminist“, rekao je Obama pred 5 tisuća okupljenih na Summitu koji se održavao u Bijeloj kući.

„Moramo promijeniti stav, prestati muškarcima čestitati kada umjesto žena promijene pelenu svom djetetu. Jednako tako prestati stigmatizirati tate s punim radnim vremenom ili kažnjavati zaposlene majke“, istaknuo je Obama te dodao kako nisu samo muškarci konkurentni i ambiciozni na poslu.

Dotaknuo se i ekonomije za koju smatra kako ne bi trebala utjecati na obiteljski život. „Prošla su vremena kad je muškarac odlazio na posao, a žena ostajala kod kuće, gospodarstvo SAD-a tako više ne izgleda“, zaključio je Obama.

Vrlo je važno podržati mlade djevojke da se bave znanošću, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom.

No, Obama nije jedini političar koji se bori za ženska prava. Kanadski premijer Justin Trudeau je na početku svog mandata, 2015.godine, na polovicu ministarskih mjesta u svojoj vladi imenovao žene.

Tad je istaknuo kako smatra da se rodna ravnopravnost podrazumijeva na svim područjima, uključujući i politiku, jer samo feminizam može pomoći u društvenom, ekonomskom i političkom razvoju svake zemlje.

Feminizam treba poticati i kod djevojčica, ali i kod dječaka. A muškarci kako bi postali još bolji feministi, moraju voditi računa da nikad ne prekidaju ženu koja govori i da reagiraju svaki puta kada je netko prekida u govoru.

Foto: Facebook Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više