Sve što morate znati o Windows 10

Microsoft je prvi put u svojoj povijesti korisnicima prethodnih verzija Windowsa ponudio besplatnu nadogradnju na nove, Windows 10. Točnije, svi korisnici Windows 7 i Windows 8 mogli su se predbilježiti za besplatnu nadogradnju te su bili obaviješteni kad je njihova nadogradnja bila spremna.

Besplatnom nadogradnjom Microsoft je osigurao da velik broj korisnika odmah prijeđe na novi operativni sustav, te je, slažu se i stručnjaci, napravio sustav koji je spojio najbolje od Windows 7 i Windows 8.

Windows 10 prepun je novih mogućnosti koje će oduševiti korisnike, ali i koji će proći gotovo nezapaženo kod korisnika koji nemaju računalo osjetljivo na dodir. No, krenimo od početka.

Pripremite računalo

Prije nego se zaletite i kliknete na nadogradnju, provjerite podržava li vaše računalo Windows 10. Ako se radi o računalu kupljenom u posljednje dvije godine, odgovor je vjerojatno da. Ako pak imate starije računalo, provjerite odgovara li zahtjevima Windows 10 tako da u traci sa zadaćama (Taskbaru) pronađete ikonu Windowsa, kliknete na nju i odaberete opciju “Check my PC”.

Ako vaše računalo ispunjava minimalne zahtjeve i odlučite instalirati besplatnu nadogradnju, vodite računa da morate imati slobodno barem 16 GB prostora na disku. Koliko slobodnog prostora imate možete provjeriti ako otvorite “My Computer”, odnosno “Computer”, kliknete desnom tipkom miša na disk i odaberete “Properties”. Ako vam nedostaje mjesta, obrišite dokumente koji vam ne trebaju ili ih prebacite na vanjski disk ili u oblak.

Iako Microsoft tvrdi da se nadogradnjom na Windows 10 neće obrisati korisnički podaci, ipak je pametno napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Naime, uvijek postoji mogućnost da nešto u instalaciji krene po zlu te ćete biti prisiljeni formatirati disk, a to znači i izbrisati sve podatke koje ste na njega pohranili.

Također, bilo bi pametno da provjerite imate li instalirane najnovije drivere na svom računalu kako se tijekom instalacije ne bi pojavili problemi.

Instalirati ili ne?

Iako su kritike na Windows 10 veoma pozitivne, napredni korisnici podijeljeni su oko toga treba li odmah instalirati nadogradnju ili ne.

Korisnici Windows 7 mogu mirne duše pričekati koji tjedan (ili mjesec) i vidjeti kako se Windows 10 ponašaju kod drugih korisnika te što će još Microsoft ponuditi.

Korisnicima Windows 8 preporučuje se nadogradnja na Windows 10 jer će tako riješiti cijeli niz problema koji su ih frustrirali.

Nadogradnja, odnosno instalacija, Windows 10, ovisno o računalu, traje oko sat vremena i tijekom tog vremena nećete moći koristiti svoje računalo, ali ćete morati biti uz njega. Naime, Windowsi imaju automatiziranu nadogradnju, ali uvijek postoje trenuci u kojima vas traže određene informacije.

Instalaciju Windows 10 možete pokrenuti klikom na ikonu Windowsa koja se nalazi s desne strane na traci sa zadaćama.

Windows_10_1

Prednosti Windows 10

Već na prvi pogled, korisnici Windows 8 primijetit će važnu novost – povratak “Start menua”. Naime, brojni su korisnici kritizirali Microsoft da je ukinuo to središnje mjesto za navigaciju po operativnom sustavu jer je ciljao na korisnike tableta i računala na dodir.

Sad su Windowsi postali još pametniji pa ako koristite hibridno računalo (ono koje može funkcionirati i kao laptop, i kao tablet), Windowsi 10 će prepoznati u kojem modu radite i prilagoditi izgled Windowsa vašim trenutnim potrebama.

Jedna od omiljenijih novih mogućnosti je virtualni desktop. Korisnici pametnih telefona navikli su da mogu pritiskom na gumb dobiti pregled svih otvorenih aplikacija. Sad je to moguće i pritiskom na “Task View” gumb u Windows 10.

Povučete li određenu otvorenu aplikaciju na gumb “new desktop” ta će aplikacija dobiti vlastitu radnu površinu. Ovo je izvrsno rješenje za one koji se teško fokusiraju ili jednostavno ne žele gužvu na desktopu.

Velika prednost Windows 10 je i povezivanje s drugim uređajima koji koriste isti operativni sustav (tabletima i pametnim telefonima). Tako u teoriji možete tablet ili pametni telefon povezati s ekranom i tipkovnicom i koristiti ga kao računalo.

Ako ste oduvijek željeli imati vlastitog virtualnog asistenta, onda ćete s veseljem prihvatiti Cortanu. Ova mogućnost već je dulje prisutna na Windows Phoneu, a za one koji ju ne koriste reći ćemo da je to Microsoftov odgovor na Appleovu Siri i Googleov Now. Tako vam Cortana može čitati i pisati e-mail poruke, obavještavati vas o nadolazećim sastancima ili kretanju na burzi.

Windows 10 prva je inačica Windowsa koja nema Internet Explorer. To ne znači da je Microsoft svoje korisnike ostavio na cjedilu. Nasljednik IE-a je Microsoft Edge, novi preglednik koji je u potpunosti prilagođen radu u Windows 10. Tako je u njemu integrirana i Cortana, možete odmah raditi bilješke pomoću OneNotea, a ima i bolje sigurnosne postavke od IE.

Microsoft je napravio velik korak i što se tiče sigurnosti svojih korisnika. Tako Windows 10 dolaze s “Device Guardom” koji vas čuva od tzv. “zero-day” napada koji se događaju prilikom instalacije neprovjerenih programa ili aplikacija.

Dodatna sigurnosna komponenta je “Windows Hello”, odnosno biometrijska provjera identiteta. Ako vam je problem zapamtiti lozinku za ulaz na računalo, Windows 10 vam nudi mogućnost da se identificirate pomoću otiska prsta, lica ili šarenice oka. Naravno, pod uvjetom da imate hardverske uvjete za to (čitač otiska prsta, kameru itd).

Za razliku od prethodnih verzija, Windows 10 će automatski instalirati sigurnosne zakrpe na vaše računalo. Ova je mogućnost izazvala kontroverze kod korisnika jer ju nije moguće isključiti. I dok je automatska instalacija zakrpi s jedne strane dobra stvar jer čuva vaše računalo od hakerskih napada, s druge strane može izazvati cijeli niz problema s funkcioniranjem računala.

Windows_10_2

Negativne strane

Niste valjda mislili da je sve divno i krasno s novim Windows 10?

Problem s automatskom instalacijom sigurnosnih zakrpi i updatea već smo spomenuli, a tome treba pridodati i činjenicu da bi vam se moglo dogoditi da ne možete pronaći novu verziju drivera za svoje računalo jer ih proizvođač još nije napravio.

To nas dovodi do problema stabilnosti samog operativnog sustava. Iako je tijekom proteklih godina BSOD (plavi ekran smrti) gotovo iščezao s računala pogonjenih Windowsima, a Microsoft je Windows 10 dao na testiranje zainteresiranima još krajem prošle godine, na površinu su isplivale neke pogreške. Tako je Microsoft bio prisiljen već nekoliko dana nakon lansiranja Windows 10, lansirati i ogroman paket zakrpi za sve pronađene pogreške i bugove.

Vrijeme prilagodbe korištenja Windows 10 ipak je nešto dulje nego kod, recimo Windows 7. Zato nemojte instalirati novu verziju Windowsa ako imate gužvu ili ste usred nekog projekta. Novi izgled i mogućnosti mogli bi vas dovesti do ludila.

Vjerovali ili ne, ali Microsoft je odlučio ukinuti neke omiljene mogućnosti. Tako više nema predinstaliranih igrica poput Solitairea. Ako ipak želite imati tu omiljenu kartašku igru na svom računalu, morat ćete ju preuzeti s “Windows Storea” i platiti ako ne želite da vam tijekom igranja iskaču oglasi.

Zbog automatskog ažuriranja sustava, Windowsi 10 troše više podatkovnog prometa. To možda neće previše zabrinjavati korisnike koji imaju flat internet, no moglo bi stvarati probleme za one koji na računalu koriste mobilni internet s ograničenom količinom podatkovnog prometa.

Konačna odluka

Ovo su samo neke od mogućnosti (prednosti i mana) koje donosi novi Windows 10. Želite li saznati sve mogućnosti koje novi Windowsi nude, pogledajte Microsoftov vodič.

Konačna odluka o tome hoćete li i kada ćete instalirati Windows 10, ostaje na vama. Ako vaše računalo podržava novi operativni sustav i imate nekoliko dana za istraživanje novog izgleda i načina rada, preporučujemo da instalirate Windows 10.

Ako ste skeptični, imate starije računalo ili pak nemate trenutno vremena za učenje novih kratica ili ponovno podešavanje e-mail programa, radije pričekajte koji tjedan.

Foto: Microsoft

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više