Temelji za život

Imate parcelu i krećete graditi objekt.

Na kakvim temeljima gradite kuću? A svoj život?

Prvo gradite temelje, no kakvi će oni biti ovisi o tome kakav će biti objekt. Da li će to biti prizemnica, da li će imati jedan kat, dva, tri, da li gradite dvorac, ili zgradu ili neboder možda? Svaki od tih objekata zahtijeva adekvatne temelje. Jer ako nisu dobri, ako nisu dovoljno čvrsti, snažni i fleksibilni objekt će se srušiti. Neki znaju biti toliko loše napravljeni da se objekt sruši sam od sebe, a nekima oluja da bi se srušili, a nekim treba jaki potres. A neki ostaju stajati bez obzira na sve.

Na kakvim temeljima gradite svoje odnose?

Na kakvim temeljima gradite svoje odnose, svoje poslove, svoj emotivni svijet, svoje stavove i uvjerenja? Svoj cijeli svijet? I koliko dugo ste spremni održavati taj svijet iako se svako malo urušava i ne osjećate se dobro u njemu? Da li vas jači potres slomi? Pitate li se kada, kakvi su vam temelji? Da li su dovoljni čvrsti i adekvatni da nose ono što stoji na njima?

Kada vam se sruši cijela kuća, to je poprilično teško i bolno iskustvo. A kada nam se urušava naš život ili cijeli svijet, to je još teže i bolnije. Rušenje je dio života i istovremeno odlična prilika da izgradite nove temelje. Uzmite si vremena i pogledajte koji i kakvi vam temelji trebaju, i koji su najadekvatniji za ono što želite izgraditi na njima. Isto tako pogledajte tu parcelu na kojoj gradite. Da li je to i dalje dobro mjesto za vas ili želite drugačiji pogled od ovoga kojeg imate sada?

Dobro razmislite i osjetite što želite. Što bi voljeli graditi u svom životu? Kakve odnose? Sa partnerom, sa djecom, sa roditeljima, sa prijateljima, sa poslovnim partnerima, sa kolegama i sa najvažnijom osobom na svijetu – samim sobom. Kakve vrijednosti i vrline? Kakve kompanije, poslove, kakvu okolinu? Kada dođete do konkretnih i jasnih odogovora, znat ćete kakva vam baza tj. temelji trebaju da bi to ostvarili. A oni su prvi korak ka vašem cilju.

Taj proces oko temelja ili korijena nekad zahtijeva dosta vremena i energije. No to vrijeme uloženo u bazu će vam se višestruko vratiti jer su šanse da ono što na njima izgradite potraje dugo. Tada vas niti jedan potres ili oluja neće srušiti, već samo razdrmati. A vi ćete i dalje čvrsto stajati na svojim nogama.

„Snažno nevrijeme traje kratko, za razliku od snažnih ljudi.“ Robert Schuller

Jasmina Bjelica je nakon 12 godina radnog iskustva u prodajno-prozvodnoj tvrtci u građevniskom sektoru, krenula stopama svoje najveće strasti a to je radu sa ljudima na njihovom zadovoljstvu, ispunjenju i sreći. Coachingom i edukacijom se bavi 4,5 godine, a klijenti joj dolaze i iz korportivno-poslovnog svijeta i privatnog. Uža specijalnost su joj odnosi. U njima smo cijeli svoj život te najveće životne i poslovne drame doživljavamo upravo kroz njih. Voli pjevati karaoke, plesati, društvo u kojem je nasmijana i u kojem raste, trilere, Depeche mode, muškat, nove ljude, kulture i krajolike, dodir, proljeće, meditaciju i pokret. Iznad svega cijeni i gaji iskrene i otvorene odnose sa prijateljima, partnerom, obitelji, klijentima te poslovnim partnerima i kolegama.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -