Maja Murgić velikim turističkim agencijama konkurira osobnim pristupom i dostupnošću

Mlada poduzetnica Maja Murgić cijeli se radni vijek bavi turizmom. Diplomirala je turistički i hotelski menadžment u Zagrebu, a nakon završetka fakulteta radila je u nekoliko turističkih agencija i jednoj hotelskoj kući. Ipak, osjećala je da može pružiti i napredovati mnogo više nego što je mogla na tadašnjim pozicijama.

Shvatila je da će svoje težnje ostvariti jedino ako krene samostalnim poduzetničkim putem. Tako je nastala ideja o pokretanju vlastite turističke agencije, koja je vrlo brzo i realizirana u ljeto 2016.mgodine.

Cijela obitelj uključena u turizam

Bavljenje turizmom Maji se nametnulo kao logičan smjer u kojem razvija svoju poslovnu karijeru. Naime, osim što je prije godinu dana otvorila turističku agenciju J.U.S.T Travel, zajedno sa obitelji bavi se iznajmljivanjem apartmana, tako da već sada, u tridesetima, ima zavidno teorijsko i pratkično znanje vezano uz ovu branšu.

Nakon što je kolegama, prijateljima i obitelji rekla da kreće u poduzetništvo, prisjeća se, svi su bili oduševljeni i puni potpore. „Svi su bili pozitivno iznenađeni i komentirali su da ako je itko stvoren za ovaj posao, onda sam to ja“, govori te dodaje da joj je podrška okoline bila zaista vrlo važna jer joj je davala prijeko potreban vjetar u leđa.

Kako kaže, o pokretanju vlastitog biznisa sanjala je još 2010. godine, ali sada joj je drago da se to dogodilo nekoliko godina kasnije.

„Danas sam puno zrelija i odgovornija nego onda. Tada sam o svemu ovome ramišljala iz nekog bunta, a sada je to bila zdrava i promišljena odluka.“

Fleksibilno radno vrijeme kao izazov, ali i privilegija

Na pitanje što joj nedostaje iz života u kojem je svakodnevno išla na posao s točno određenim zadacima i radnim vremenom, Maja bez razmišljanja odgovara:

„Nedostaje mi doći na radno mjesto na kojem je puno ljudi. Nedostaje mi piti jutarnju kavu i razgovarati s kolegicama uz onaj poznati žamor ureda.“

Trenutno ima kućni ured i kada „ide na posao“, šali se, samo uđe u drugu sobu. „Nema više smijanja s kolegama i uzimanja pet minuta predaha od posla jer mi je radno vrijeme fleksibilno, a posao ne mogu ostaviti u uredu jer mi je ured u stanu.“ Ipak, na kraju dana, voli svoje fleksibilno radno vrijeme jer posao može prilagoditi privatnim stvarima i obrnuto, što je prije bilo nemoguće.

Prednost ovakvog načina poslovanja, kaže, leži u činjenici da njezini klijenti znaju da je ona uvijek tu za njih, bez obzira radi li se o Novoj godini, Božiću ili nekom drugom blagdanu. Uvijek im je dostupna za sva pitanja, što nije slučaj s klasičnim turističkim agencijama koje u 18 sati zatvore svoja vrata.

Kada pričamo o stvarima koje joj ne nedostaju iz vremena kada je radila u velikim tvrtkama, Maja spominje da su to uredski tračevi, podbanja i nadmetanja.

Poslovna strategija: Polaganim, ali sigurnim koracima naprijed

Nakon godine i par mjeseci rada, Maja kaže da je i više nego zadovoljna u kojem smjeru napreduje njezin posao. Naglašava kako nije htjela brzati i da radije ide polaganim, ali sigurnim koracima naprijed, umjesto da srlja u propast.

„Konkurencija je velika i nema mjesta velikim pogreškama. Ja se kod važnih klijenata želim isprofilirati kao netko tko je tu za njih 24 sata dnevno, bez obzira na kojem se kontinentu oni i li ja nalazili. Strankama se posvećujem 150%. Cilj mi je osmisliti najbolju moguću ponudu s kojom će klijenti biti istinski zadovoljni“, objašnjava.

Spomenuta konkurencija, posebno ako se radi o velikim agencijama, ponekad je zna demotivirati i to zbog jednog razloga.

„Znalo mi se dogoditi da se zaista potrudim i uložim mnogo vremena u sastanke s klijentima, ali da su bez obzira na osoban pristup i moju dostupnost, ipak izabrali isto putovanje u velikoj agenciji samo zato što je bilo svega 20 ili 50 kuna jeftinije“.

Napominje da je rad u turističkoj agenciji zaista kompleksan, iako se mnogima na prvu ne čini tako te da bi joj bez prethodnog iskustva rada u korporacijama cijelo poslovanje bilo mnogo teže.

„Ovaj posao podrazumijeva mnogo „podznanja“. Neki misle da je organizacija putovanja uvijek jednostavna i idealna, ali mi moramo odlično poznavati sve segmente koji se tiču putovanja, a njih je mnogo i potrebno je stalno učiti i ići ukorak s trendovima. Na pitanje kako privlači klijente u vremenu kada je sve više onih koji žele samostalno organizirati putovanja, Maja ima spreman odgovor: „Samostalna putovanja jesu popularna, ali još uvijek ima onih koji cjelokupno putovanje žele prepustiti nekome drugom jer nemaju dovoljno znanja ili vremena.“

A kada se povede razgovor o nesigurnosti poduzetništva i stresa koje ono donosi, naša sugovornica mirno odgovara:

„S nesigurnošću poduzetništva i stresom koje ono donosi uspješno se nosim meditacijom, tjelovježbom i, naravno, putovanjima.“

To su joj najbolji ispušni ventili putem kojih može jasno sagledati sve svoje uspjehe i neuspjehe i odlučiti kojim putem dalje.

Prijedlozi najboljih destinacija za 2018.

turistička agencija

Uz ovakvu sugovornicu i temu razgovora, neizbježno smo se morali dotaći njezinih prijedloga najboljih destinacija za 2018. godinu. Sve spomenuto nalazi se i u ponudi J.U.S.T Travela.

Od egzotičnih destinacija na popisu Majinih prijedloga nalaze se Šri Lanka, Kenija, Bali i Tajland. Njih je dobro vidjeti do ožujka jer kada je kod nas hladno, tamo je top sezona. Navodi kako su Bali i Tajland iznimno popularni unazad nekoliko godina, a da će se taj trend nastaviti i dalje, dok su Šri Lanka i Kenija manje istražene i poznate kada je riječ o hrvatskim turistima.

Nakon toga, za one koji će planirati proljetna putovanja, uvijek su vrlo popularni city breakovi u Madridu, Lisabonu, Londonu, Parizu i Rimu. Što se tiče daljih destinacija, New York bi vam trebao biti neizostavna destinacija. „To su sve veliki gradovi koji žive 24 sata dnevno 7 dana u tjednu i zabava je zagarantirana“, objašnjava.

Što se tiče ljetnih destinacija, preporuča Grčku, Cipar ili Kanarske otoke. Ove destinacije imaju divne plaže, dobre hotele, a Cipar i Grčka su ujedno omiljeni kada su u pitanju bračna putovanja. Naravno, nije propustila spomenuti i naš Jadran. „Ne trebamo ići predaleko kako bismo imali idealan odmor“, kazala je za kraj.

Foto: privatna arhiva Maje Murgić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više